fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Iași, orașul „N-avem!”: terenurile de sport, la Sf. Așteaptă

Iași, orașul „N-avem!”: terenurile de sport, la Sf. Așteaptă


Cel mai probabil, la Iaşi nu vom avea terenuri de sport prin cartiere nici în acest an. Primăria cere bani de la Ministerul Dezvoltării pentru proiectul de modernizare a 17 terenuri de sport de la şcoli. Chiar dacă vor fi refăcute, este posibil ca acestea să nu fie deschise pentru copiii din cartiere. Motivul: directorii se tem de distrugeri, violenţe şi accidente. „Dacă proprietarul spune că putem deschide terenurile pentru toată lumea, să-şi asume asta şi noi ne supunem”, spun directorii de şcoli cu aluzie la Consiliul Local.

 

Chiar dacă ar fi de dorit, Primăriei Iaşi nu i se cer investiţii de 20 de milioane de lei într-o bază sportivă aşa cum a făcut Primăria Cluj pentru cetăţenii săi. Minima decenţă le-ar impune însă funcţionarilor şi primarului Mihai Chirica să găsească o cale să realizeze câteva terenuri de sport moderne, de câteva sute de metri pătraţi fiecare, unde copiii din cartiere să aibă unde să bată mingea.

În schimb, chinuitul proiect al unor terenuri de sport de la şcoli, vânturat de anul trecut, abia a trecut de stadiul de aprobare al parametrilor tehnici. Urmează lungul şi improbabilul drum al finanţării prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, gestionat de „prietena” lui Chirica, Shevil Shhaideh, a cărei candidatură la funcţia de premier a criticat-o în decembrie 2016.

 

Prim pas, în Consiliul Local

Consilierii locali au votat, în luna martie, o hotărâre prin care sunt aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru 17 investiţii din Iaşi: modernizarea unor terenuri de sport de la şcoli. „Asta înseamnă că se cunosc detalii despre această investiţie, dimensiuni, valori şi urmează realizarea şi promovarea unui proiect al Primăriei, pentru obţinerea finanţării”, ne-au explicat reprezentanţii Primăriei.

Proiectul, încă nescris, va fi înaintat Ministerului Dezvoltării, pentru obţinerea finanţării prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. „Încă nu sunt cunoscute detalii legate de când va pleca acolo proiectul, cât va dura obţinerea finanţării, dacă va fi obţinută finanţarea”, a spus Răzvan Timofciuc, consilier local PNL.

În acest moment, nu se ştie nici cât vor costa cele 17 terenuri, nici când şi dacă va fi obţinută finanţarea. Anterior, în ianuarie, Primăria atribuise un contract de 83.000 de lei pentru efectuarea de studii de fezabilitate însă doar pentru 10 de astfel de terenuri.

 

Așa arată terenul de la Liceul Ibrăileanu, ca în anii ’80 și ținut sub lacăt, pustiu, deși afară e cald

 

Frica directorilor

Chiar dacă Primăria ar obţine finanţare de la Ministerul Dezvoltării, asta nu înseamnă automat că toţi copiii din oraş vor avea acces. Pentru că directorii de şcoli răspund pentru tot ce se petrece în curtea instituţiilor de învăţământ, ei se opun deschiderii terenurilor către toată lumea. „Este, până la urmă, decizia proprietarului - Consiliul Local Iaşi. Noi suntem administratori ai unităţilor de învăţământ. Momentan, noi răspundem pentru orice se întâmplă pe terenurile de sport: distrugeri, violenţe, accidente. Dacă vor schimba asta, atunci nu ne vom opune modificărilor, şcolile sunt proprietatea Primăriei”, a spus Viorica Dobre, directorul Liceului Miron Costin din Iaşi. Profesorul ieşean mai explică şi că interdicţia accesului în curtea şi pe terenurile şcolilor este normală, ca în cazul oricărei instituţii. „Mergem la orice instituţie şi intrăm în curte când vrem? Nu. La fel este şi la noi. Am copii care învaţă aici de la 8 la 20. Nu-i pot amesteca cu ceilalţi care ar vrea să se joace aici. Dacă îşi asumă modificări Consiliul Local, noi le vom respecta. După ce discutăm cum putem preveni accidente, distrugeri, cum putem opri ca directorii să fie acuzaţi dacă se întâmplă ceva”, a mai declarat Viorica Dobre.

 

Așa arată un teren modernizat, la Școala Mitropolit Varlaam. Mitropolia a avut bani să-l amenajeze, Primăria n-are

 

Costul unui teren: 25.000 de euro

Cât ar costa un teren de minifotbal şi de baschet pus la dispoziţia tuturor, în oraş? Pentru un teren de 1.000 de mp care să fie deja în proprietatea Primăriei, costul ar fi de maximum 25.000 de euro, respectând standardele moderne. Cu alte cuvinte, cu maximum 250.000 de euro, o sumă modestă pentru Iaşi, ar apărea 10 terenuri noi.

Există firme din domeniu care vând suprafeţe de joc sintetice, cu 15 euro/mp, la care s-ar adăuga 1.000 de euro pentru două porţi din aluminiu pentru fotbal şi încă 1.500 de euro pentru 4 panouri de baschet. La acestea se adaugă preţul împrejmuirii, de aproximativ 1.500 de euro, precum şi costul unei instalaţii simple de nocturnă. În cazul în care terenurile ar fi de mai mici dimensiuni, amenajate pe locurile unde deja sunt zone asfaltate, din parcuri, preţul ar fi mai mic de 25.000 de euro pentru fiecare.

 

Aşa arată o parte din Complexul de la Gheorghieni, inaugurat în decembrie 2016

 

Minunea de la Cluj

O investiţie de 20,25 milioane de lei a Companiei Naţionale de Investiţii, în baza unui proiect al Primăriei Cluj Napoca, a dus la construirea Bazei Sportive Gheorgheni. Cifrele arată astfel: 9,4 hectare de teren, trei terenuri sintetice de minifotbal, trei de tenis, două de baschet, unul de tenis cu peretele, două de badminton, două de volei pe plajă, toate cu nocturnă şi tribune. Piste de popice, spaţii pentru tenis de masă, sală multifuncţională. Aparatură de fitness în aer liber, echipament şi perete pentru căţărători, parkour, spaţii de joacă pentru copii, amfiteatru de 428 de locuri. Pistă de alergare, pistă de biciclete, pistă de role, teren de paintball cu obstacole, parc aventură, alei, spaţii verzi. Un ultim detaliu: accesul este gratuit.

 

Terenurile de sport din Iaşi propuse pentru modernizare

Liceul Economic de Turism

Şcoala Gimnazială „Gh. I. Brătianu”

Colegiul Tehnic „I.C. Ştefănescu”

Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”

Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”

Şcoala Gimnazială „Elena Cuza”

Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”

Şcoala Generală „Alecu Russo”

Liceul Tehnologic „Petru Poni”

Şcoala Gimnazială „Alexandru cel Bun”

Colegiul Naţional „Octav Bancilă”

Şcoala Gimnazială „Bogdan Petriceicu Haşdeu”

Şcoala Gimnazială „Bogdan Petriceicu Haşdeu” – corp D

Şcoala Gimnazială „Ştefan Bârsănescu”

Şcoala Gimnazială „Titu Maiorescu”

Colegiul National „Garabet Ibrăileanu”

Colegiul Naţional


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Martie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31