fbpx
Portokal
Imagini dramatice de la locul tragediei din Retezat. Cum au fost găsit trupurile celor doi copii uciși de avalanșă Soto: Sorin Sanda

Imagini dramatice de la locul tragediei din Retezat. Cum au fost găsit trupurile celor doi copii uciși de avalanșă


Imagini publicate de Sorin Sanda, un salvator montan care a participat la misiunea de recuperare a celor doi copii morţi în urma avalanşei din Retezat, aduc noi informaţii despre cât de periculoase sunt locurile în care grupurile de turişti s-au aventurat.

 

Salvamontistul Sorin Sanda a făcut parte din echipele care au recuperat trupurile zdrobite de stânci ale celor doi copii decedaţi în urma avalanşei din Masivul Retezat, alpiniştii Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi.

 

El a explicat cum s-a produs tragedia. „Grupul care a fost surprins de avalanşă a fost cel care a declanşat-o. Zăpada de acolo era în plăci, era instabilă pe structura stâncilor de acolo. Au călcat pe ea, au rupt-o şi s-au prăvălit până jos, în Căldarea Berbecilor, pe o distanţă de circa 250 de metri. Lăţimea suprafeţei de pe care s-a desprins zăpada cu ei era de 30 – 40 de metri. Lungimea traversărilor respective era de câteva sute de metri”, a declarat Sorin Sanda.

 

 

Salvatorul montan susţine că cei doi minori găsiţi morţi nu erau echipaţi corespunzător pentru o astfel de ascensiune. Nu aveau nici căşti de protecţie, nici hamuri şi, oricum, nu trebuiau să plece pe munte, în condiţiile în care se cunoştea faptul că există risc de avalanşă în zonă. Nici grupul mai numeros, condus de Cătălin Berenghi, cel care le-a acordat primul ajutor răniţilor din urma avalanşei, nu avea ce căuta în acea zonă şi pe traseul lor fiind locuri în care exista pericolul producerii unor avalanşe.

 

 

„Salvamontiştii erau la Pietrele şi la Genţiana. Grupurile plecate pe munte puteau să îi întrebe dacă este indicat să urce pe traseu. Sau puteau să întrebe chiar pe cabanierul din locul unde erau cazaţi. Este semnal, iar cei care conduceau grupurile trebuiau să se intereseze dacă pot aborda un gol alpin. Puteau suna şi la112. Salvamontiştii nu pot sta agăţaţi prin munţi să le interzică turiştilor accesul. Dacă eşti ghid şi duci turişti pe munt, trebuie să iei măsuri de siguranţă, să te interesezi de traseu”, a declarat Sorin Sanda.

 

Decesul alpiniştilor Dor Geta Popescu (13 ani) şi Erik Gulacsi (12 ani) a avut loc la scurt timp după ce avalanşa i-a surprins şi i-a doborât pe stâncile Retezatului, au stabilit medicii legişti.

 

(Sursa: adevarul.ro)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Ianuarie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top