„Minune” la Hălăucești: sute de orbi cu pensii de handicap merg, muncesc și petrec mai ceva decât oamenii sănătoși

„Minune” la Hălăucești: sute de orbi cu pensii de handicap merg, muncesc și petrec mai ceva decât oamenii sănătoși


Situaţie strigătoare la cer într-o comună din Iaşi. În acte, aproape 15% dintre locuitori suferă de o formă de handicap şi primesc bani de la stat pentru asta.

 

Cifra care este de 10 ori mai mare decât în restul judeţului. Teoretic, în acea localitate sunt 44 de persoane cu probleme de vedere şi 300 cu alte forme de handicap.

 

În acte, un bărbat de 65 de ani din localitatea Hălăuceşti, judeţul Iaşi, este nevăzător de gradul I. Nu distinge lumina de întuneric şi este complet orb. Altfel spus, nu ar putea să nicio mişcare fără un însoţitor. Miercuri, însă, acesta lucra de zor la ridicarea unui gard.

 

 

 

Reporter: „Ştiţi ce fel de handicap au socrii dumneavoastră?"

Ginerele bărbatului: „Nu ştiu eu, eu nu-s de aici"

Reporter: „Ei văd bine?"

Ginerele bărbatului: „Poartă ochelari"

Reporter: „Ştiţi că au gradul I de handcap cu însoţitor?"

Ginerele bărbatului: „Nu văd deloc"

Reporter: „L-am văzut pe domnul afară mai înainte, lucra aici."

Ginerele bărbatului: „A, nu, era un vecin."

 

Şi o femeie de 40 de ani apare în evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială din Iaşi cu handicap de vedere de gradul I. Cu alte cuvinte nici ea nu vede nimic. Dar, cu toate astea, nu pare să aibă probleme cu orientarea.

 

Nu sunt singurele cazuri din localitate. Peste 40 de oameni care stau în zonă încasează în fiecare lună câte o mie de lei pentru că apar în acte că nevăzători.

 

Asta în condiţiile în care cei care îi cunosc susţin că nu au probleme de vedere. Angajaţii Agenţiei de Inspecţie Socială au vrut să verifice în teren situaţia dar aşa-zişii nevăzători s-au ascuns de ei.

 

Ca să fie declaraţi nevăzători şi incluşi în categoria persoanelor cu handicap, oamenii au prezentat documente care le justificau afecţiunea. Deocamdată nu se ştie cum au fost obţinut hârtiile. Din acest motiv, Agenţia de Inspecţie Socială din Iaşi a decis că toate dosarele persoanelor cu handicap să fie reexaminate. De asemenea, oamenii vor fi controlaţi de un medic - altul decât cel care i-a examinat prima dată.

 

Costel Grijdea, director Agenţia Judeţeană de Inspecţie Socială IAŞI: „În condiţiile în care vor constata suspiciuni, inspectorii sociali vor da reevaluarea tuturor dosarelor pentru aceşti beneficiari"

 

Dacă se va dovedi că unii dintre cei care apar că orbi în acte, văd în realitate, va fi sesizat Parchetul. În plus, cei care au încasat pe nedrept indemnizaţii pentru handicap, vor fi obligaţi să dea banii înapoi.

 

(Sursa: Știrile Pro TV)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top