fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS

Malpraxis înfiorător la Iași, al doilea caz „Ciomu"

Malpraxis înfiorător la Iași, al doilea caz „Ciomu"


O ieşeancă îndură un adevărat calvar după o operaţie de tiroidă. Ceea ce trebuia să fie o intervenţie chirurgicală ce nu punea mari probleme, i-a schimbat viaţa cu 180 de grade. Pacienta, care a intrat pe picioarele ei în Spitalul Clinic Căi Ferate, a fost externată după o lună cu arsuri pe gât, pareza coardelor vocale şi grave probleme de respiraţie. Ajunsă la Spitalul „Sf. Spiridon”, femeia a suferit o nouă operaţie: i-a fost deschisă traheea şi i-a fost montat un tub care să permită trecerea aerului. Ieşeanca a depus plângere penală împotriva medicilor de la Spitalul Căi Ferate Iaşi. Cel mai grav este că medicii i-au ascuns erorile operatorii. La Spitalul Căi Ferate însuşi managerul Glod a fost acuzat, în trecut, de malpraxis, dar, în final, a câştigat procesul în care o femeie s-a plâns că i-a tăiat piciorul degeaba.

 

Grave acuzaţii de malpraxis la Spitalul Clinic Căi Ferate (CF) din Iaşi.

 

O analiză lipsă

O femeie de 49 de ani, care aproape că a văzut moartea cu ochii, îi acuză de vătămare corporală din culpă pe medicii care au operat-o de tiroidă, după ce ar fi avut apoi grave complicaţii.

Un diagnostic de guşă polinodulară a adus-o pe A.E., în septembrie anul trecut, la Spitalul CF din Iaşi. În urma unor investigaţii medicale a fost programată la operaţie pe 7 septembrie 2016, intervenţia urmând să fie efectuată de chirugul Ioan Simon. „Cu o zi înainte de operaţie nu mi s-a efectuat vreo verificare din punct de vedere pulmonar pentru că aparatul spitalului CF era defect, aspect ce rezultă din foaia de observaţie”, spune ieşeanca.

 

Soţ: „Dacă nu insistam, era pierdută”

Aproximativ două ore ar fi durat intervenţia de „tiroidectomie totală” (extirparea tiroidei - n.r.), după care soţul ieşencei ar fi fost informat că totul a decurs normal, fiind doar „ceva probleme respiratorii”. Pacienta a început însă să se simtă din ce în ce mai rău. „După operaţie am fost dusă la Terapie Intensivă. Am avut grave probleme respiratorii, motiv pentru care am fost intubată/reintubată de nenumărate ori (cel puţin patru ori). Operaţiunile au fost efectuate de medicul anestezist Monica Gheorghiu, care de altfel m-a ţinut sedată postoperator ”, povesteşte A.E.

„Se simţea foarte rău. Nu putea să respire. Au fost momente în care eu îi ţineam masca de oxigen la ATI. Eram disperat. Le spuneam: Faceţi ceva. Anestezista a venit de mai multe ori. Erau depăşiţi de situaţie. Spuneau că o să fie bine, dar era din ce în ce mai rău. Am insistat să o ducă la Spiridon. Dacă nu insistam, era pierdută”, îşi aminteşte soţul femeii.

În noaptea  de 7-8 septembrie, A.E. a fost dusă cu o ambulanţă la Spitalul „Sf. Spiridon Iaşi”, unde s-a constatat că se instalase „pneumotoraxul bilateral” (acumulări de aer în spaţiul dintre plămâni şi peretele toracic - n.r.), fiind  transferată la Clinica de Pneumologie. După ce a fost pusă pe picioare, a fost transferată din nou la Spitalul CF Iaşi, unde a stat în Secţia de Terapie Intensivă până pe 15 septembrie.

 

Pacienta medicului Simon (foto mic) trăieşte un coşmar după operaţia făcută de acesta. Doctorul dă vina pe o „mică problemă tehnică”

 

Electrocauterul a fost defect?

Calvarul ieşencei era însă departe de a fi luat sfârşit. „După 10-12 zile de la operaţie, când mă pansau, am observat că pe gât eram arsă, aveam carne vie. Şi am întrebat ce s-a întâmplat, atunci rezidenta mi-a zis «ei, a luat foc», după care s-a întors şi a plecat. Nimeni nu ne-a zis nimic până atunci, nici mie şi nici soţului”, îşi aminteşte ieşeanca.

Aceste aspecte însă sunt precizate şi în documentele medicale ale ieşencei, din care rezultă că „electrocauterul folosit în timpul operaţiei a luat foc şi a provocat o arsură la nivelul tegumentelor cervicale”. Mai mult, în urma unui consult ORL, lui A.E. i s-a pus şi diagnosticul de „pareză a coardelor vocale”. „O operaţie după care trebuia să stau trei zile în spital, am stat de fapt o lună şi am ieşit mai rău decât am intrat. Mi-au spus că a fost o întâmplare nefericită, că m-am operat într-o zi cu ghinion. Dacă eu, în halul în care arăt, sunt o întâmplare nefericită... Ai făcut Facultatea de Medicină şi ai depus jurământul ca medic, ca să faci bine”, spune A.E., printre lacrimi.

 

Iar în spital după 10 zile

Deşi, din documentele medicale reieşea că „se instalează disfonia (tulburare de voce n.r.), tuse şi ingestia dificilă la lichide”, ieşeanca a fost externată pe 4 octombrie anul trecut. „Mi-au spus doar să am grijă să nu răcesc”, îşi aminteşte A.E. După 10 zile a ajuns la Spitalul „Sf. Spiridon”, cu probleme respiratorii, fiind supusă unei traheostomii - intervenţie prin care i-a fost deschisă traheea şi montată o canulă (un tub) care să permită trecerea aerului.

Ulterior acestei intervenţii chirugicale, A.E. nu a mai putut să se întoarcă la serviciu. Mai mult, în iunie va suferi o intervenţie de cordopexie (fixare prin operaţie a coardelor vocale la cartilajul tiroid), în speranţa ca va putea reveni la o viaţă normală.

 

Dr. Simon : „Un caz nefericit”

Medicul Ioan Simon susţine că operaţia a decurs ca la carte, dar a fost doar o problemă cu electrocauterul. „Cu guşa nu am avut absolut nicio problemă. Totul a decurs normal. A fost un caz nefericit, o mică problemă tehnică cu electrocauterul. Ce s-a întâmplat după, nu ţine de mine”, a declarat medicul Simon pentru REPORTER DE IAŞI, fără a explica clar „de cine ţine”. Acesta a mai precizat că a informat ulterior pacienta că electrocauterul ar fi luat foc în timpul operaţiei, lucru infirmat atât de aceasta, cât şi de soţul ei.

Potrivit unor surse din spital, electrocauterul ar fi avut toate fişele tehnice în regulă, ar fi fost în garanţie, nu ar fi prezentat defecţiuni şi este folosit şi în prezent.

Anestezista Monica Gheorghiu nu a putut fi contactată pentru a oferi un punct de vedere. Medicul Mihai Glod, managerul Spitalului Clinic Căi Ferate Iaşi, a refuzat să facă orice declaraţie cu privire la acest caz, până la finalizarea anchetei.

 

„Solicit tragerea la răspundere penală a persoanelor indicate în plângere, cât şi a tuturor persoanelor implicate în acest «act medical» dezastruos, ce nu au avut competenţa profesională necesară, să mă informeze, opereze, trateze şi să evite toate complicaţiile secundare pe care orice alt profesionist le-ar fi realizat în minime condiţii”, A.E., fostă pacientă Spitalul Căi Ferate

 

Plângere împotriva medicilor

Pacienta a depus o plângere penală, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, împotriva chirurgului Ioan Simon, a anestezistului Monica Gheorghiu şi a doi medici rezidenţi. „Cauza se află în lucru la organele de poliţie competente, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi. Precizăm, de asemenea, că până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, toate persoanele beneficiază de prezumţia de nevinovăţie”, se precizează într-un răspuns al Parchetului, la solicitarea REPORTER DE IAŞI.

 

80-85 de zile de îngrijiri medicale

După ce s-a adresat anchetatorilor, un raport de expertiză medico-legală a constatat că ieşeanca are nevoie de 80-85 de zile de îngrijiri medicale, însă va fi reevaluată după minimum şase luni, ulterior epuizării „tuturor mijloacelor terapeutice”.

„Arsurile electrice tegumentare s-au produs prin acţiunea flamei produse de electrocauter (posibil în cadrul unei funcţionări necorespunzătoare). Pneumotoraxul bilateral şi pareza coardelor vocale sunt consecinţe ale manevrelor chirugicale efectuate în cadrul tiroidectomiei totale. Traheostoma s-a instalat din necesitate ca şi conduită terapeutică a insuficienţei respiratorii subacute survenite în evoluţia paraliziei de coarde vocale”, au concluzionat medicii legişti.

 

A obţinut deja 5.000 de lei daune

Pe lângă plângerea penală, pacienta a dat în judecată şi Spitalul CF Iaşi pentru că  nu i-au fost comunicate o serie de documente medicale, obţinând 5.000 de lei daune morale. Soluţia nu este însă definitivă.

„Având în vedere demersurile judiciare iniţiale şi stadiul acestora, avem încredere că analiza acestui caz deosebit va fi realizată cu celeritate. Momentan avem o hotărâre judecătorească prin care a fost obligat Spitalul Clinic Căi Ferate Iaşi la plata de despăgubiri morale în cuantum de 5.000 de lei motivat de nerespectarea dispoziţiilor Legii 544/2001 (privind liberul acces la informatile de interes public-n.r.). Însă, acest prim câştig în instanţă nu reprezintă o rezolvare în concret a cazului clientei mele”, a precizat Cristina Pavlovici, avocat A.E. Între timp, documentele solicitate au fost comunicate anchetatorilor.

 

 Savu a fost trimis în judecată pentru „neglijenţă în serviciu”

 

Precedent: electrocauter defect la „Sf. Maria”

Tot în faţa procurorilor a ajuns, după o operaţie cu probleme din 2008, şi medicul Bogdan Savu de la Spitalul de Copii „Sf. Maria”. Părinţii unui copil l-au acuzat că că i-a făcut o circumcizie băiatului lor şi i-a ars penisul. „Pe durata operaţiei, inculpatul Savu Bogdan a ajustat în mod necorespunzător intensitatea curentului de tăiere/coagulare generat de electrocauter, cu consecinţa producerii unei arsuri de gr. I-II pe tegumentul feţei dorsale a diafizei peniene, fiindu-i afectată funcţionalitatea organului”, se arăta în rechizitoriul prin care doctorul a fost trimis în judecată. Savu a dat vina pe un defect al aparatului, dar procurorii au respins ipoteza având în vedere că s-a efectuat o revizie cu puţin înainte de operaţie şi că, după aceasta, atât medicul, cât şi şi colegii săi au utilizat aparatul. Savu a fost achitat în latura penală pentru că fapta s-a prescris, dar procesul continuă în latura civilă.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top