fbpx
Portokal
Marea Evadare: 19 minori dispăruți în 6 luni

Marea Evadare: 19 minori dispăruți în 6 luni


Dramatic: Andreea se automutilează ca să poată fugi din Centrul de Plasament. Adolescenții nu suportă regimul din Sistemul de Protecție. Anul trecut au fugit 30 de tineri, trei mai sunt căutați și-acum. Rata disparițiilor este imensă, comparativ cu situația adolescenților care cresc în familiile proprii. Recordul este al unei fete, Andreea, cu câte două-trei evadări pe lună. Reprezentanții Direcției pun fenomenul pe seama neadaptării la reguli.

 

În prima jumătate a acestui an, în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilui (DGASPC) Iaşi nu mai puţin de 19 copii apar ca fiind fugiţi din centrele de plasament sau de la asistenţii maternali. Trei dintre aceşti copii au fugit de la asistenţii maternali, unde se aflau în îngrijire, restul fiind cazaţi în unităţi rezidenţiale.

 

Se fuge pe rupte

Dintre cele 19 cazuri, 11 sunt fete şi opt băieţi. Şapte dintre fete şi şase dintre băieţii care au fost declaraţi dispăruţi sunt minori. „Din totalul de 19, un număr de 14 au revenit sau au fost aduşi de către organele de poliţie. Dintre cei cinci care nu au revenit în sistemul de protecţie, doi sunt reintegraţi în familia naturală sau la rude, iar restul sunt căutaţi în continuare, conform procedurilor“, spune Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iaşi.

În prezent, în grija DGASPC Iaşi se află aproximativ 3.000 de tineri, iar potrivit informaţiilor furnizate de această instituţie, în anii anteriori, aproximativ 30 de copii au dispărut anual din centrele de plasament, unităţile rezidenţiale sau din grija asistenţilor maternali.

 

S-a tăiat pentru a putea ieşi

Ultimul caz de minor fugit dintr-un centru de plasament este cel al Andreei. Are 16 ani şi de câţiva ani se află în Centrul specializat de zi pentru resocializarea copilului cu comportament delincvent şi predelincvent din Tătăraşi. Pe 17 iunie, tânăra a ales să se automutileze pentru a putea ieşi din centrul de plasament. În jurul orei 20.00, aceasta a spart un borcan şi şi-a provocat mai multe răni la mâna dreaptă. Fata le-a spus apoi celor de la Centru că a înghiţit câteva cioburi de sticlă.

Adolescenta a fost dusă cu ambulanța la Spitalul de Copii „Sfânta Maria”. „Pacienta prezenta plăgi autolitice pe antebraţul drept şi susţinea că a ingerat cioburi de sticlă. Deşi nu prezenta nicio urmă de ingerare de sticlă, i s-a oferit tratamentul de specialitate şi a fost internată la ora 00.22. Tânăra trebuia să rămână sub supraveghere mai multe zile, însă, a doua zi, s-a constatat că a părăsit spitalul fără avizul medicului curant. Imediat a fost anunţată dispariţia la Poliţie şi la DGASPC“, precizează purtătorul de cuvânt al spitalului, Tamara Solange-Roşu.

 

Listele copiilor despre care nu se mai ştie nimic, destine aflate pe marginea prăpastiei

 

Spitalul, „bilet de ieşire“ din Centru

Aceasta nu a fost însă prima dată când Andreea a plănuit fuga din Centru prin intermediul unei internări în spital. Fata apare cu mai multe internări la Spitalului de Copii, urmate de fuga din spital.

Pe 4 iunie, minora a înghiţit un dop de plastic şi a solicitat internarea în spital, pe motiv că îi este rău. „A ajuns la noi cu diagnostic de ingestie voluntară corp străin. A fost internată la secţia de gastroenterologie pediatrică, dar în aceeaşi zi a fugit din spital“, menţionează purtătorul de cuvânt al spitalului.

Cu două săptămâni înainte, Andreea mai fusese internată la aceeaşi unitate medicală, acuzând stări febrile. După ce a fost internată, a doua zi aceasta a fugit din nou.

Fata mai apare cu o internare şi pe data de 16 februarie a acestui an, când a acuzat probleme digestive, însă atunci a stat o săptămână în spital şi de-abia pe urmă a fugit.

 

Găsită de Poliţie şi, din nou, dispărută

După trei zile de căutări, Poliţia a găsit-o pe fată şi a dus-o înapoi în Centru.

„În urma sesizării primite de la Spitalul de Copii, minora a fost dată în urmărire generală. La data de 21 iunie, a fost depistată la domiciliul unui tânăr de 19 ani, din Iaşi, şi a fost dusă înapoi“, spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi (IPJ), Anca Vîjiac.

Potrivit reprezentanţilor DGASPC Iaşi, în prezent, tânăra este din nou fugită, de această dată direct din Centru. Directorul acestuia, Silvia Vartolomei, nu a dorit să ofere informaţii în legătură cu plecarea fetei: „Toate datele le-am dat la DGASPC Iaşi. Nu pot oferi mai multe informaţii.“

„Noi nu am primit nicio sesizare din partea Centrului în legătură cu o nouă plecare voluntară“, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ.

 

„Nu se pot adapta la regulile instituţiei“

Potrivit psihologilor de la DGASPC Iaşi, copiii aleg să fugă deoarece nu reuşesc să se adapteze la regulile impuse de instituţie. „Potrivit specialiştilor noştri, adolescenţii sunt la vârsta rebeliunii şi nu se pot adapta la regulile instituţiei sau a familiei de ocrotire. Aceştia caută să se conecteze la familia naturală, prieteni sau comunitate, unde cred că vor fi mai puţin controlaţi şi se vor simţi mai liberi. Poveştile adolescenţilor care părăsesc centrele rezidenţiale arată uneori marea lor rezilienţă (capacitate de a trece peste momentele grele din viaţă – n.r.), întrucât unii copii care au fugit din centru continuă să frecventeze şcoala, să menţină relaţia cu unii membri ai familiei naturale sau îşi caută în timpul fugii o alternativă fără reguli stricte“, precizează purtătorul de cuvânt al DGASPC Iaşi.

 

Poliţiştii spun că Geanina s-ar afla în municipiul Iaşi

 

Geanina, de negăsit de două luni

REPORTER DE IAŞI a prezentat recent cazul unei alte fete dispărute dintr-un centru de plasament din Iaşi. Deşi au trecut aproape două luni, Gheorghiţa Vodă sau Geanina, cum îi spun cunoscuţii, în vârstă de 13 ani, este în continuare de negăsit. Pe 14 mai, în jurul orei 17.00, fata, care stătea la Complexul de Servicii Comunitare Bucium, a plecat împreună cu alte trei colege la un magazin din apropiere, pe motiv că vrea să-şi cumpere ceva dulce. Surse din anturajul fetei susţin că Gheorghiţa ar sta la un prieten, în campusul universitar Tudor Vladimirescu.

Reprezentanţii Poliţiei susţin că au vorbit cu mai multe persoane apropiate fetei, inclusiv familia la care a stat în plasament, şi că aceştia au confirmat faptul că minora s-ar afla în continuare în Iaşi. „A fost semnalată pe raza municipiului Iaşi, dar nu a fost încă depistată“, precizează Anca Vîjiac.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top