fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS

CSM Politehnica: 25% salarii mai mici

CSM Politehnica: 25% salarii mai mici


Cel mai bine plătit fotbalist de la Poli este Andrei Cristea, urmat de Kelava, Frăsinescu, Mihalache, Almeida, Mendes, „Platini“ Soares şi Qaka. Remanierea lotului echipei de fotbal de primă ligă a însemnat şi scăderea salariului maxim de la 6.000 de euro la 4.500 de euro pe lună. REPORTER DE IAŞI prezintă în exclusivitate cât câştigă toţi jucătorii echipei de acum. Există câteva cazuri hilare, cele ale juniorilor Danale, Dodan şi Axinte care încasează lunar câte 300 de lei. Pentru acest campionat, finanţele clubului ar mai avea nevoie de 3,7 milioane de lei, sursa fiind incertă. 

 

CSM Politehnica Iaşi are în momentul de faţă datorii de aproximativ 1,5 milioane de lei, fără a lua în calcul plata salariilor pentru luna iulie.

 

Cum s-a topit 1 milion de euro

La jumătatea acestei luni, în conturile clubului au intrat 1.065.000 de euro, banii reprezentând prima rată a drepturilor TV pentru sezonul 2017-2018. „Din suma încasată acum, am plătit TVA şi impozit pe profit de aproximativ 1,5 milioane de lei. Pentru baremele de arbitraj şi observatori s-au plătit la Ligă 200.000 de lei. Obligaţiile la stat şi asigurările sociale pentru luna iunie au reprezentat alţi 700.000 de lei, la furnizori am dat 300.000 lei. Pentru chiriile aferente apartamentelor unde stau jucătorii s-a plătit aproximativ 100.000 de lei. În plus, am achitat o mare parte din restanţele la primele de joc pentru sezonul trecut, peste 700.000 de lei, plus rezilierea contractelor jucătorilor, încă vreo 50.000 de lei“, spune preşedintele grupării ieşene, Adrian Ambrosie.

 

Greaua moştenire

În momentul în care s-a decis renunţarea la preşedintele executiv Florin Prunea, gruparea din Dealul Copoului avea datorii de 6,5 milioane de lei. Asta în condiţiile în care clubul a avut sezonul trecut un buget de aproximativ de 3,5 milioane de euro, adică 15,7 milioane de lei. „Dacă nu am fi luat măsuri, am fi ajuns să vorbim despre acest club la timpul trecut. Fostul preşedinte a stipulat nişte clauze în contractele cu jucătorii care au făcut ca datoriile să fie foarte mari. Pentru sezonul trecut, clubul nu achitase TVA-ul şi impozitul pe profit aferent lunilor decembrie-iunie. Această sumă trebuia plătită din drepturile TV de sezonul trecut, dar acest lucru nu s-a întâmplat. La acele datorii s-au adăugat penalizări şi aşa s-a ajuns la o datorie de 6,5 milioane de lei. Am reuşit acum să stingem mare parte din aceste datorii şi trebuie să avem grijă să nu mai ajungem în această situaţie“, zice Ambrosie.

 

Jucătorii de acum de la CSM Politehnica, mai puţin cunoscuţi, dar şi cu venituri mai mici

 

Mai vor bani de la Primărie

Pentru buna desfăşurare a activităţii până la finele campionatului, oficialii grupării ieşene susţin că mai au nevoie de aproximativ 9 milioane de lei. Aceştia speră într-o rectificare bugetară a sumei pe care o primeşte clubul de la Consiliul Local, prin intermediul Fundaţiei Sportului Ieşean (FSI). Această decizie ar trebui să fie luată în această săptămână.

Până în prezent, clubul din Dealul Copoului a primit de la FSI, în acest an, 4,5 milioane lei şi mai are de încasat aproximativ 1 milioane de lei.

Ieşenii mai au de primit din drepturile TV aproximativ 600.000 de euro în iarnă şi încă vreo 350.000 de euro în luna martie, însă această sumă va depinde de locul ce va fi ocupat la finalul sezonului regulat. Rezultă că ieşenii ar mai avea nevoie de o suplimenatre a banilor veniţi de la Primărie de aproximativ 3,7 milioane de lei.

 

65.000 de euro lunar pe salarii

Pentru acest sezon, noua conducere a decis să reducă fondul de salarii, Ambrosie spunând că nu se va depăşi 65.000 de euro pe lună. „În momentul de faţă, bugetul nostru de salarii este cu aproximativ 25% la mic faţă de cel din sezonul trecut. Dacă până acum se plăteau salarii lunare de aproximativ 90.000 de euro, acum bugetul este sub 65.000 de euro. În plus, nu mai există acele prime de instalare, care s-au dovedit falimentare. În iarnă, în funcţie de locul pe care îl va ocupa echipa, s-ar putea să mai aducem câţiva jucători de valoare şi asta ar putea duce la o creştere a bugetului de salarii, dar oricum nu vom depăşi 80% din bugetul utilizat de vechea conducere în acest scop“, precizează şeful grupării din Dealul Copoului.

 

Stoican, un sfert sub Neagoe

Comparativ cu staff-ul pe care îl avea la dispoziţie antrenorul Eugen Neagoe, şi echipa condusă acum de Flavius Stoican are un buget salariu mai mic: cu aproximativ 15%. „Salariile sunt confidenţiale, dar pot spune că Stoican are un salariu lunar cu aproximativ 25% mai mic decât avea înainte Neagoe. Antrenorul secund Adrian Kereszy are acelaşi salariu, în timp ce Eugen Trică primeşte acelaşi salariu pe care îl avea înainte Sebastian Moga. În ceea ce priveşte antrenorul cu portarii, Denis Zmeu are un salariu mai mic decât avea Benone Dohot. Preparatorul fizic are, de asemenea, un salariu mai mic decât cel din sezonul trecut. Team-managerul Marius Onofraş a rămas cu acelaşi salariu ca până acum“, explică Adrian Ambrosie.

În ceea ce priveşte dublurile de pe anumite posturi, preşedintele grupării ieşene spune că ar exista un deficit de personal: „Am văzut că se vorbeşte despre dubluri pe anumite posturi din organigrama noastră, dar noi considerăm că nu este încă acoperit necesarul de personal. O parte dintre cei nou veniţi nu au fost plătiţi. Vom semna contracte cu aceştia, dar, chiar şi aşa, bugetul de salarii va fi cu aproximativ 15% mai mic decât cel din sezonul trecut.“

 

Se plăteşte doar performanţa

Există şi alte diferenţe în noul sezon, la capitolul financiar, cum ar fi  scoaterea primelor de joc şi acordarea unui bonus de performanţă, care ar putea să însumeze 10.000 de euro. „Suntem decişi să premiem doar performanţa. Astfel, s-a decis ca jucătorii să nu mai aibă stipulate în contract prime de joc. Se va acorda la final un bonus, pentru intrarea în play-off. În funcţie de locul ocupat la finalul sezonului regulat, vom vedea ce măsuri vom lua pentru a-i putea stimula în continuare pe jucători“, zice Ambrosie.

Singura concesie a fost făcută în cazul lui Andrei Cristea: „Jucătorul a fost de acord să-i micşorăm salariul, dar are nişte clauze care presupun ca la un anumit număr de jocuri şi de goluri marcate să mai primească o sumă de bani.“

 

Junior talentat, plătit cu o sumă modică

Unul dintre cei mai buni juniori din curtea Politehnicii, Danale, are în momentul de faţă un contract de doar 300 de lei. „Sunt sumele moştenite de la fosta conducere. Noi am stabilit ca salariile tuturor juniorilor să fie crescute gradat. Nu putem să-l ţinem pe Danale cu 300 de lei. Îi vom face 700 de euro, urmând ca, de la an la an, salariul să crească“, afirmă Adrian Ambrosie. Într-o situaţie similară se află juniorii Teodor Axinte şi Robert Dodan.

 

 

Ambrosie: „Koşelev va pleca pe o sumă frumoasă“

Din actualul lot al ieşenilor, preşedintele Adrian Ambrosie, dar şi antrenorul Flavius Stoican, consideră că primele două produse de export ale formaţiei din Dealul Copoului vor fi portarul Koşelev şi juniorul Chelaru. „Sunt doi jucători tineri, extrem de talentaţi, care sunt convins că vor ajunge la echipe mari pe viitor. Koşelev cred că va părăsi Copoul pentru o sumă de cel puţin 500.000 de euro“, susţine Ambrosie. „Chelaru este un copil care m-a impresionat. Reţineţi acest nume pentru că va ajunge un jucător mare“, a spus antrenorul Flavius Stoican.

Cuvinte frumoase au avut oficialii ieşeni şi la adresa mijlocaşului Qaka, un alt jucător tânăr.

 

Daţi în judecată de Prunea

Fostul preşedinte al CSM Politehnica Iaşi, Florin Prunea, a contestat în instanţă decizia de desfacere a contractului de muncă începând cu data de 15 iunie 2017. Prunea solicită în instanţa plata unei despăgubiri în valoare de 20.000 de euro, plus restanţe contractuale de 53.000 de euro. Fostul preşedinte mai solicită reîncadrarea sa în funcţia avută. „Am primit la club înştiinţarea din partea instanţei şi urmează să contactăm un avocat pentru a rezolva situaţia. Domnul Prunea avea contract cu clubul nostru până la data de 23 iulie 2017. I s-a desfăcut contractul de muncă şi urmează să-i plătim suma pe care o avea stipulată în contract. Nu am plătit încă acei bani şi, probabil, de aceea ne-a dat în judecată“, explică Ambrosie.

 

Lista salariilor actuale de la CSM Poli Iaşi

REPORTER DE IAŞI prezintă, în exclusivitate, salariile pe care le primesc jucătorii din actualul lot al formaţiei din Dealul Copoului:

Ivan Kelava – 4.000 euro

Alexei Koşelev – 2.000 euro

Teodor Axinte – 300 lei

Gabriel Bosoi – 2.000 euro

Ionuţ Cioinac – 2.000 euro

Cosmin Frăsinescu – 4.000 euro

Marius Mihalache – 4.000 euro

Andu Moisi – 1.000 euro

Andrei Sin – 2.000 euro

Tiago Almeida – 4.000 euro

Pedro Mendes – 4.000 euro

Marius Chelaru – 1.000 euro

William Kizito – 4.000 euro

Ionuţ Panţîru – 700 euro

Narcis Bădic – 3.000 euro

Robert Dodan – 300 lei

Vlad Danale – 300 lei

Luis „Platini“ Soares – 4.000 euro

Alexandru Vremea – 1.000 euro

Danu Spătaru – 2.500 euro

Kamer Qaka – 4.000 euro

Sabin Moldovan – 700 euro

Andrei Cristea – 4.500 euro


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Ianuarie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top