fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Vrem filmări Live: fără interviuri trucate la Aeroport!

Vrem filmări Live: fără interviuri trucate la Aeroport!


Nume suspecte printre cei care doresc să conducă aeroportul ieşean în următorii patru ani. REPORTER DE IAȘI cere ca audierile să fie publice, filmate și transmise în direct. Conform legii, interviul are o pondere importantă în accederea în funcția de membru CA, iar decizia este subiectivă. O bună parte din candidați sunt total incompetenți în acest domeniu. Dezvoltarea județului depinde de acest Consiliu de Administrație.

 

16 persoane vor candida pentru cele şase posturi din viitorul Consiliu de Administraţie (CA) al Aeroportului Internaţional Iaşi. Fiecare candidat trebuie să aibă propriul proiect pentru dezvoltarea Aeroportului, după care toţi pretendenţii vor susţine interviuri în faţa unei comisii din cadrul Consiliului Judeţean (CJ). După formarea CA vor fi numiţi directorul general, directorul operaţional şi directorul comercial care vor asigura conducerea executivă a Aeroportului. Pentru că acest Consiliu de Administraţie va lua deciziile vitale în cadrul unei instituţii-cheie pentru judeţul Iaşi şi pentru a nu exista dubii în legătură cu rezultatul final, o parte dintre candidaţi susţin că interviul ar trebui să fie făcut public.

 

Rebegea: „Interviul în Piaţa Unirii!“

Unii candidaţi se tem ca nu cumva ierarhia stabilită pe baza rezultatelor obţinute în urma analizei declaraţiei de intenţie să nu fie schimbată în urma interviului, aşa cum se întâmplă de obicei la unele concursuri unde există anumite interese. „Cred că e nevoie de transparenţă totală. De aceea ar fi bine dacă acesta ar fi filmat şi transmis online pe pagina Consiliului Judeţean. Aşa, nimeni nu ar mai putea contesta justeţea examenului. Normal ar fi fost să fie şi o testare pentru că am văzut că sunt printre candidaţi afacerişti, avocaţi sau foşti ziarişti. Nu ştiu ce legătură au aceştia cu activităţile aeroportuare“, spune unul dintre candidaţi.

Fostul director al Aeroportului Iaşi, Mitică Rebegea, consideră că nimeni nu ar trebui să aibă ceva de ascuns şi că totul ar trebui să fie public: „Am suficientă experienţă în domeniu şi sunt dispus să susţin interviul în Piaţa Unirii! În cazul meu, nici nu cred că ar mai fi fost nevoie să susţin acest concurs de declaraţi ide intenţie. Dacă este nevoie într-adevăr de experienţa mea, cred că era normal să fiu numit direct.“

 

Unul dintre cazurile care ridică semne de întrebare este cel al Ioanei, soţia jurnalistului Florin Briaur de la Bună Ziua Iaşi. Ioana este consilier al parlamentarului PMP Petru Movilă 

 

„Cei cu experienţă vor fi favorizaţi“

Pesedistul Bogdan Balanişcu consideră că decizia de a se face public interviul ar trebui să aparţină CJ: „Dacă legea nu prevede acest lucru, nu ştiu dacă s-ar impune ca interviul să fie făcut public. Această decizie ar trebui s o ia autoritatea tutelară.“ Aceeaşi opinie este împărtăţită şi de alt candidat: „Nu cred că este important să fie public. Legea nu prevede aşa ceva. Nu-şi mai permite nimeni să facă vreo ilegalitate. Din ce am văzut până acum, s-a respectat întocmai litera legii.“

Pe de altă parte, candidaţi care nu au mai ocupat un loc în cadrul Consiliului de Administraţie sau care nu au avut până acum legătură cu Aeroportul ieşean consideră că vor fi dezavantajaţi. „De la început au fost tergiversări şi discuţii cu privire la acest concurs. Au tot fost amânari şi au fost tot felul de discuţii. Sincer, cred că acele persoane care au făcut parte din CA nu îşi doresc decât să ocupe din nou acele scaune şi să nu facă nimic. Au fost destule probleme la aeroport şi sunt nişte anchete în desfăşurare. Nu ştiu dacă este o miză chiar atât de mare pentru cineva care nu a avut legătură cu activitatea de la aeroport. Mă gândesc foarte serios nici să nu mă mai prezint la interviu“, precizează unul dintre candidaţi.

 

Ce criterii trebuie să îndeplinească

Pentru cele şase posturi sunt 22 de criterii comune de evaluare, la care se adaugă alte câteva cerinţe, dar şi competenţe specifice fiecărei categorii.

Pe lângă lista de condiţii generale, candidaţii trebuie să aibă experienţă de cel puţin cinci ani în domeniul de activitate, cunoştinţe despre activităţile aeroportuare, despre modele de afaceri pentru creşterea cotei de piaţă, elaborarea de strategii pentru dezvoltarea activităţii aeroportuare, experienţă în elaborarea/dezvoltarea de strategii corporative, cunoştinţe solide privind bunele practici de guvernanţă corporativă şi abilităţi şi experienţă managerială.

Dacă aceste criterii s-ar respecta într-adevăr, unii dintre candidaţi nici nu ar fi trebuit admişi la concurs, neavând nicio legătură cu activităţile aeroportuare sau experienţă managerială până acum.

Din comisia de evaluare fac parte patru directori din cadrul CJ: Marieta Afilipoaie, Elena Arvinte, Liliana Leuştean şi Gabriela Alungulesei, precum şi reprezentantul Aeroclubului României, Sever Mihart. „Comisia are un rol pur tehnic şi nu are cum fi subiectivă“, apreciază actualul director al Aeroportului Iaşi, Alexandru Anghel.

 

Cum se desfăşoară concursul

Până la data de 11 august, candidaţii au depus o declaraţie de intenţie, în care, pe lângă CV şi recomandări, au răspuns la toate cerinţele autorităţii tutelare. „Pentru fiecare criteriu, candidaţii vor primi între 1 şi 5 puncte, în funcţie de experienţa avută. La final, fiecare candidat va acumula un anumit număr de puncte. Practic, nu se dă un examen, cu întrebări. A doua probă, cea a interviului, nu este un interviu propriu-zis. La acei candidaţi unde există nelămuriri legate de un anumit criteriu, se pun întrebări suplimentare candidatului pentru a se stabili punctajul final“, spune Alexandru Anghel, care adaugă că, până la sfârşitul lunii august, ar trebui să fie susţinut interviul: „Am înţeles că fiecare candidat va fi chemat. A fost perioada concediilor şi nu ştiu dacă membrii comisiei au terminat de analizat fiecare dosar depus de candidaţi.“

 

Controversatul Cosmin Coman, fost şef în Primăria Iaşi, vrea din nou „la butoane”

 

Opt pe linie de partid

Pentru postul de administrator neexecutiv reprezentant al autorităţii tutelare s-au înscris în cursă patru persoane. Este vorba despre Bogdan Radu Balanişcu, Mitică Rebegea, Mihai Iordache şi Nicolae Lupaşcu. Surse din cadrul CJ susţin că Rebegea este susţinut de către Maricel Popa pentru a prelua şefia Consiliului de Administraţie.

Iordache şi Lupaşcu s-au înscris şi la selecţia pentru unul dintre posturile rezervate celor din afara autorităţii tutelare, alături de alţi 12 candidaţi, marea lor majoritate având în spate, mai mult sau mai puţin, sprijinul unui partid politic. Aceştia sunt Alexandru Anghel, Ioana Briaur, Cătălin Bulgariu, Cosmin Coman, Constantin Cristian Calenciuc, Gheorghe Carp, Adrian Christescu, Raluca Filip, Mircea Frunză, Vintilă Iordan, Ion Relu Onuţu şi Sorin Eugen Zaharia.

Balanişcu, Rebegea, Bulgariu ar fi oamenii PSD, Christescu şi Lupaşcu ai PNL, Briaur al PMP, Iordan Vintilă şi Raluca Filip ai ALDE.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Cartierul Austriac