fbpx
 
Clinicile din Iași care duc lipsă de medici

Clinicile din Iași care duc lipsă de medici


10 milioane de euro ne costă lunar salariile din spitalele ieșene, dar tot e criză de personal. Încă se mai pleacă în străinătate, spun managerii unităților medicale. La „Sf. Maria” deficitul de medici este de 20%. În multe spitale, media de vârstă a specialiștilor este foarte mare pentru că cei tineri nu sunt motivați financiar.

 

Peste 10 milioane de euro înghite lunar sistemul sanitar din Iaşi pentru ceea ce ar trebui să fie respect față de pacienți și act medical complet. Fiecare spital din Iași se confruntă cu un deficit grav de personal. Sunt spitale în care nu mai sunt acoperite deloc unele specialități, cum este cazul afecțiunilor ORL care sunt trimise de la Spitalul de Copii la Recuperare sau a gravidelor de la Cuza Vodă care sunt monitorizate de cardiologi de la Spiridon,  dar, cu toate acestea, tabloul prezentat de managerii de spital din Iaşi este unul al liniei de plutire.

 

Deficit de peste 21%

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, de pildă, are un deficit de personal de 21,71% pe total categorii de personal, medical şi nemedical, deficitul fiind predominant de personalul nemedical. „Motivul plecării cadrelor medicale din spitalul nostru îl reprezintă încetarea de drept a contractului de muncă, pensionări sau plecări pentru angajări în străinătate. Nu ne confruntăm cu plecări de cadre medicale la alte unităţi sau alte motive. Deficitul de personal este uniform pe toate secţiile spitalului”, a precizat Carmen Dorobăţ, managerul acestei unităţi medicale.

Într-un cuvânt, la acest spital nu există secţie care să nu sufere după medici. Bugetul lunar de salarii ajunge la 2,13 milioane lei.

 

Pneumo: personal îmbătrânit

Conducerea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie susţine că unitatea medicală are asigurată o încadrare optimă a resurselor umane pe diferite categorii profesionale cu încadrarea în bugetul anual şi normativele de personal aprobate prin hotărâri ale Consiliului Judeţean Iaşi. „În peste 50% din cazuri, motivul plecării este pensionarea pentru limita de vârstă, unele cadre medicale au optat pentru stagii sau contracte de muncă în străinatate, dar posturile au fost scoase la concurs şi ocupate în condiţiile legii”, susţine Cristina Grigorescu, managerul spitalului.

În medie, la Pneumo cheltuielile lunare de personal sunt de 3,94 milioane lei.

 

Ca la Spitalul Colentina, și la Dispensarul Pneumo a fost scandal din cauza condițiilor oferite, dar nu și-a dat nimeni demisia

 

Urgența la Providența: un medic ATI

Mirajul dublării salariilor printr-un contract de muncă la stat sau în străinătate i-a prins şi pe medicii de la Spitalul Providența. „În general, suntem acoperiţi cu personal calificat pe toate secţiile şi compartimentele. Nevoia cea mai presantă a spitalului ar fi încadrarea a încă unei norme întregi de medic ATI.  În ultimii 4 ani am angajat aproximativ 70 persoane şi au plecat aproximativ 10. Motivul plecărilor din ultimul timp îl constituie, fireşte, mirajul dublării salariilor de la stat”, ne-a declarat Marinel Talpeş, managerul Spitalului Providenţa, acolo unde, cheltuielile cu personalul sunt în proporţie de aproximativ 60% din totalul cheltuielilor, respectiv 540.000 lei lunar la nivel de spital.

 

10 milioane de euro, valoarea lunară a salariilor din sistemul spitalicesc ieșean

 

90% din personal, trecut în rezervă

La rândul său, Spitalul Militar are un deficit de personal de aproximativ 10%. În privinţa numărului de angajaţi prevăzuţi şi existent pe fiecare secţie medicală a spitalului, conducerea acestei unităţi a nu a putut furniza o astfel de informaţie, deoarece aceasta este clasificată drept secret de serviciu. „În ultimii ani, din cadrul instituţiei noastre, în procent de peste 90%, personalul a încetat contractele de muncă ca urmare a îndeplinirii condiţiilor de pensionare pentru limita de vârstă. Considerăm că la aceasta dată nu avem un deficit semnificativ de personal”, a declarat col. Dan Lucian Orosan, manager al Spitalului Militar. Media lunară a cheltuielilor de personal în anul 2017 este de 1,58 milioane lei.

 

În majoritatea spitalelor se formează cozi mari la consultații. Nu sunt medici

 

Plecări masive de la Socola

La Spitalul de Psihiatrie Socola, deficitul de personal medical cu care se confruntă această unitate medicală este de 201 angajați, dintr-un total de 1.050, iar cheltuieile lunare de personal se ridică la nivelul de 6,14 milioane lei. „Motivul plecării cadrelor medicale din unitatea noastră este salariul”, a precizat Gabriel Oprișanu, managerul spitalului.

 

20% deficit la medici în Spitalul „Sf. Maria”

La rândul său, Spitalul de Copii Sf. Maria din Iași înregistrează un deficit de 15% față de normativul de personal aprobat prin statutul de funcții. Defalcat, gradul de ocupare la acest spital este de 80,6% medici, 84,2% alt personal medical (chimiști, logopezi, farmaciști, kinetoterapeuți etc.), 92,3% - asistenți medicali, 77,7% infirmieri, brancardieri, spălătorese, și 83,6%- personal TESA, muncitori și bucătari.

„Gradul de ocupare pentru posturile de medici din cadrul secțiilor de pediatrie, ATI și unitatea de primire a urgențelor este mai mic față de gradul de ocupare al celorlalte secții de chirurgie pediatrică, ortopedie, neurologie, gastroenterologie, radiologie sau laborator de

analize medicale”, a declarat Radu Terinte, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria”. Cheltuielile de personal lunare la acest spital sunt de 7,73 milioane lei.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: