fbpx
 
Autostrada Moldova este blocată pe termen nelimitat. Segmentul Ditrău-Tg. Mureș este în atenția DNA

Autostrada Moldova este blocată pe termen nelimitat. Segmentul Ditrău-Tg. Mureș este în atenția DNA


Asociația civică „Moldova Vrea Autostradă” a formulat, pe 28 august, o adresă către CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) în legătură cu stadiul proiectului Autostrada Ungheni-Iași-Târgu Mureș, parte a rețelei principale Trans-Europene de Transport.

Prin adresa respectivă Asociația „Moldova Vrea Autostradă” își exprima îngrijorarea în legătură cu faptul că în urma Raportului de Control al Curții de Conturi din luna noiembrie 2016, CNAIR nu mai avansase cu proiectul autostrăzii Ungheni-Iași-Târgu Mureș. Precizăm faptul că în urma unui Control al Curții de Conturi la CNAIR în luna noiembrie 2016 s-a luat decizia (de către CNAIR) ca studiile de fezabilitate aferente celor 3 tronsoane de autostradă (Târgu Mureș-Ditrău, Ditrău-Târgu Neamț și Târgu Neamț-Iași-Ungheni) să fie suspendate.    

 

Ca urmare a răspunsului nr. 92/63725/02.10.2017 din partea CNAIR asociația civică „Moldova Vrea Autostradă” a fost informată despre următoarele aspecte:

  1. Sectorul (montan) Târgu Mureș-Târgu Neamț al autostrăzii Târgu Mureș-Iași-Ungheni are perioada de implementare/programare conform MPGT (Master Plan General de Transport) între 2021-2030. Sectorul Târgu Neamț-Iași-Ungheni are perioada de implementare/programare conform MPGT (Master Plan General de Transport) între 2014-2020.
  2. 2. Ca urmare a constatărilor punctuale emise în Raportul de Control al Curții de Conturi pentru obiectivul autostrăzii Ungheni-Iași-Târgu Mureș, CNAIR informează că a formulat obiecțiuni pentru măsurile dispuse precum și că a intentat inclusiv o acțiune judecătorească pentru anularea lor.
  3. CNAIR informează despre faptul că proiectul autostrăzii Ungheni-Iași-Târgu Mureș a fost contestat de Curtea de Conturi doar pe sectorul Târgu Mureș-Ditrău. CNAIR mai informează și faptul că nu s-a efectuat nicio plată pentru Revizuirea Studiului de Fezabilitate din anul 2015.
  4. CNAIR înștiințează asociația “Moldova Vrea Autostradă” pentru prima dată într-o adresă oficială despre faptul că tronsonul Târgu Mureș-Ditrău „este suspendat până la soluționarea aspectelor consemnate în Raportul de Control elaborat de Curtea de Conturi a României cât și a rezoluțiilor formulate de DNA”.
  5. CNAIR afirmă faptul că Studiul de Fezabilitate pentru Autostrada Târgu Neamț-Iași-Ungheni elaborat în anul 2011 este în auditare internă cu îndrumarea JASPERS pentru a fi identificate volumele ce sunt necesare a fi actualizate/completate. În funcție de analiză se va decide necesitatea revizuirii/completării parțiale a Studiului de Fezabilitate existent și demararea unei proceduri de achiziție în acest sens.”

 

Având în vedere cele expuse mai sus Asociația civică „Moldova Vrea Autostradă” își exprimă opinia că CNAIR nu a mai avansat considerabil cu proiectul vital al Moldovei, respectiv Autostrada Iași-Târgu Mureș. Prin urmare, facem un apel către CNAIR să considere autostrada Ungheni-Iași-Târgu Mureș o prioritate ZERO și să țină cont inclusiv de sugestiile și recomandările consultantului JASPERS pentru tronsonul Târgu Neamț-Iași-Ungheni.

 

Prin urmare Asociația civică “Moldova Vrea Autostradă” solicită din partea CNAIR asumarea unui calendar clar (cu termene și bugete corespunzătoare multianuale) pentru revizuirea și aprobarea Studiilor de Fezabilitate pentru tronsoanele Târgu Mureș-Ditrău, Ditrău-Târgu Neamț și Târgu Neamț-Iași-Ungheni.

 

Precizăm faptul că fără elaborarea unor Studii de Fezabilitate corespunzătoare (inclusiv cu studii geotehnice dese și amănunțite) proiectul de execuție ulterior va fi unul supus contestării ce implicit va conduce la întârzierea materializării autostrăzii Iași-Vest.    

 

Asociația civică „Moldova Vrea Autostradă” își propune să monitorizeze și să analizeze orice acțiune din partea autorităților implicate în proiectul Ungheni-Iași-Târgu Mureș care trebuie să conveargă la cât mai rapida materializare a autostrăzii Târgu Mureș-Iași-Ungheni.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30