fbpx
Bis: Otonel, spre puşcărie, cătinel

Bis: Otonel, spre puşcărie, cătinel


Infracţiune mai puţin întâlnită pe rolul instanţelor din Iaşi: „Deturnare de fonduri”. Acuzaţii grave la Primăria Popricani. Fostul edil al comunei, Otonel Slabu, este judecat că ar fi plătit salariile angajaţilor sau factura de iluminat public în locul altor datorii prevăzute de actul prin care a primit banii. El a mai fost condamnat la puşcărie, fiind eliberat condiţionat anul trecut.

 

Fostul primar al comunei Popricani, Otonel Slabu, are din nou probleme cu legea. La doar un an de când a ieşit din puşcărie, fostul edil a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi pentru deturnare de fonduri. Anchetatorii susţin că Slabu ar fi folosit, în 2012, 350.000 de lei din banii primiţi de la Guvern  pentru achitarea unor cheltuieli curente şi nu pentru plăţi restante.

 

Şi contabila a fost trasă la răspundere

„La data de 26 aprilie 2012, în calitate de primar al comunei Popricani, jud. Iaşi şi ordonator principal de credite, a emis Dispoziţia nr. 272 prin care a dispus rectificarea bugetului pentru anul 2012 şi stabilirea utilizării (în parte) în alte scopuri, a sumei de 350.000 lei din suma de 360.000 lei dată prin Hotărârea Guvernului nr. 255/2012 numai pentru plata arieratelor”, se arată în rechizitoriu.

În faţa instanţei a ajuns şi Maria Chelariu, care, în calitate de inspector de specialitate cu atribuţii de contabil, ar fi întocmit în aprilie 2012 un raport prin care a propus rectificarea bugetului şi împărţirea sumelor alocate, în alte scopuri decât cele menţionate în Hotărârea de Guvern. Astfel, susţin procurorii, ar fi înlesnit „emiterea de către primarul comunei a unei dispoziţii nelegale, care a avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat cu suma de 224.000 lei”. Chelariu a fost acuzată de complicitate la deturnare de fonduri.

 

Otonel Slabu în pericol de a picta, din nou, după gratii

 

Sesizare de la Camera de Conturi

Cercetările au fost demarate în urma unei sesizări a Camerei de Conturi Iaşi, fiind anchetate mai multe persoane. În 2014, dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi de la Parchetul Judecătoriei, iar ulterior s-au dat mai multe soluţii de clasare, ultima în 2016.

Cei doi inculpaţi din dosar şi Natalia Moşneguţu, avocatul care îl reprezintă pe Otonel Slabu, nu au putut fi contactaţi pentru a-şi spune punctul de vedere.

Potrivit unor surse judiciare, în faţa anchetatorilor, fostul primar ar fi susţinut că este nevinovat şi că din banii de la Guvern ar fi plătit datoriile comunei.

 

A mai primit: 5 ani de închisoare

Otonel Slabu a fost condamnat definitiv, în decembrie 2013, de Curtea de Apel Suceava, la cinci ani de închisoare. Alături de alte două persoane, Slabu a fost acuzat de Direcţia Naţională Anticorupţie că ar fi obţinut în mod fraudulos aproape 1,2 milioane de lei din fonduri europene. A fost eliberat condiţionat, în noiembrie 2016, după ce a executat peste 1.220 de zile de închisoare. Instanţa a reţinut că pe durata executării pedepsei fostul edil a fost recompensat de 17 ori, „inclusiv cu recompensa învoirii”, a participat la numeroase activităţi şi programe şi nu a fost sancţionat. Mai mult, a lucrat în cadrul atelierului de pictură, 157 de zile din pedeapsă fiind considerate executate ca urmare a muncii prestate.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Noiembrie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top