fbpx
 
Manole bagă juniorii la rugby ca la abator

Manole bagă juniorii la rugby ca la abator


Preşedintele Clubului Politehnica, Vasile Manole, are un plan nebunesc, care poate pune în pericol sănătatea unor tineri sportivi . Pentru că jucătorii de bază de la echipa de primă ligă au plecat din cauza lipsei banilor, Manole vrea să trimită pe teren jucători de 16-17 ani. Sport de contact prin excelenţă, rugby-ul le-ar putea nenoroci vieţile acestor tineri, cruzi încă pentru înfruntările cu seniorii.

Lipsa finanţării la echipa de rugby Politehnica Iaşi, din ultimile luni, şi posibilitatea ca gruparea din SuperLigă să nu mai primească niciun leu de la Fundaţia Sportului Ieşean l-a determinat pe şeful clubului, Vasile Manole, să ia decizia de a renunţa la rugbiştii importanţi din lot. În locul acestora, Manole vrea să aducă la echipa mare juniorii pregătiţi de antrenorul Mihai Stuparu, fără a lua însă în calcul riscurile imense pe care le presupune o asemenea trecere, chiar şi în eventualitatea în care aceştia ar evolua în liga a doua.

 

Micu: „Joci cu frică“

Andrei Micu are 18 ani, este elev în clasa a XII-a şi este unul dintre cei mai talentaţi juniori ai clubului ieşean. Este component al lotului naţional Under18 şi a debutat deja în SuperLigă, unde a jucat trei meciuri ca titular şi a marcat un eseu. Chiar şi aşa, Andrei spune că trecerea unui junior la cel mai înalt nivel este foarte dificilă. „Am fost la loturile naţionale, am fost în cantonamente cu seniorii şi cerinţele sunt mult mai mari ca la juniori. Nu de puţine ori am vomat după unele antrenamente foarte grele. E foarte dificil să intri pe teren cu acei coloşi. Când tu ai 80 de kilograme şi în faţa ta sunt oameni maturi de 120 de kilograme e clar că joci cu frică. Când am intrat pe teren în meciurile cu seniorii nu mi-am dorit decât să termin meciul în picioare“, zice Andrei Micu.

Juniorul susţine că până în vară li s-au făcut contracte de 450 de lei. „Ne-a spus domnul Manole că atât ne poate da. Înainte era un salariu de 800 lei, dar banii aceia nu i-am văzut. Din lotul de seniori au mai rămas cinci jucători. Asta înseamnă că echipa se va face cu noi, juniorii. E imposibil să faci o echipă bazată în mare parte pe juniori, care au avut puţin contact cu seniorii sau deloc“, adaugă Andrei.

 

Antrenor: „Pot apărea accidente extrem de grave”

Antrenorul echipei ieşene, Cosmin Raţiu, este conştient că un junior, oricât de talentat sau dezvoltat ar fi, cu greu ar putea face faţă meci de meci în SuperLigă. „O parte dintre aceşti juniori au mai făcut pregătirea cu noi şi au mai intrat pe finaluri de meci. Andrei Micu, Peter Chiriac sau Emanuel Balţan sunt nişte juniori buni, care au mai jucat câteva minute în SuperLigă. Dar una este să introduci un junior sau doi pentru zece minute şi alta este să formezi o echipă având 9-10 juniori, care să joace etapă de etapă la seniori. La grămadă, contactele sunt extrem de dure şi atunci pot apărea accidente extrem de grave. Nu poţi băga juniorii în SuperLigă“, spune Cosmin Raţiu.

Nici varianta luată în calcul acum de Vasile Manole nu pare viabilă. Acesta doreşte să obţină acceptul federaţiei să retragă echipa din campionat şi din sezonul următor să o înscrie în Divizia Naţională de Seniori (DNS), a doua ca valoare. „Nu ştiu dacă la nivel de DNS aceşti jucători ar putea face faţă meci de meci. Nu e fair-play să vii să le spui unor adversari să o lase mai moale pentru că întâlnesc nişte juniori. Până la urmă este o competiţie şi fiecare vrea să câştige. Bârladul sau Buzăul nu joacă în prima ligă pentru că nu au bani, nu pentru că nu ar face faţă din punct de vedere fizic“, spune Raţiu.

 

Medic: Probleme de dezvoltare fizică

Fostul medic al formaţiei ieşene, Valeriu Chirica, consideră că forţarea unui junior şi introducerea lui într-o echipă de seniori ar putea avea efecte grave asupra dezvoltării sale. „La rugby, un junior de-abia la 16 ani învaţă contactul în grămadă. Rugby este un sport dur, iar un copil nu este pregătit nici fizic şi nici psihologic să ia contact cu sportivi cu experienţă de 10-15 ani, care sunt altfel dezvoltaţi. Unele sunt probele de efort date de jucători care au peste 20 de ani, alimentaţia, nutriţia şi încărcarea din timpul cantonamentelor şi altele sunt cerinţele şi nivelul până la care se poate merge cu un junior. Să îi forţezi din punct de vedere fizic ar fi o mare greşeală pentru că asta le poate afecta dezvoltarea lor viitoare ca oameni“, precizează medicul, care consideră că juniorii trebuie să intre progresiv într-un program la nivelul de seniori: „În DNS mai sunt jucători care nu fac antrenamente zi de zi, mergând la serviciu, dar, chiar şi aşa, ar fi foarte greu ca un copil de 17-18 ani să dea piept în grămadă cu un senior de peste 100 de kilograme care joacă rugby de mai mulţi ani. Totuşi, sunt una-două echipe care în sezonul următor urcă în SuperLigă, ceea ce înseamnă o forţă foarte mare. Indiferent de cât de valoroşi ar fi, aceşti copii trebuie să ia contact cu duritatea etapizat. Pe un junior îl bagi alături de nişte seniori care să-l ajute, să-l încurajeze.“

 

Medicul Chirica avertizează aupra pericolului

Impact psihologic

Valeriu Chirica susţine că probleme sunt şi din punct de vedere psihologic pentru nişte juniori să intre pe teren în faţa unui adversar puternic: „Psihologic vorbind, mulţi dintre aceşti copii ar urma să joace pe teren cu unii jucători pe care poate îi au ca idoli. ÎI văd la televizor, la echipa naţională şi pe urmă peste o săptămână trebuie să îi înfrunte. Vă daţi seama ce impact emoţional este asupra lor. Din dorinţa de a demonstra că pot face faţă, unii copii ar putea claca şi s-ar putea ajunge la accidentări foarte grave.“

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30