fbpx
 
De ce nu poate fi Bahluiul lui Chirica cum e Crișul lui Bolojan

De ce nu poate fi Bahluiul lui Chirica cum e Crișul lui Bolojan


Caz concret privind diferența dintre fapte și vorbe: promenada de pe Criș și cea de la Iași. Oradea termină anul acesta promenada din albia râului, cum e la Viena și la Paris. Pe 1 decembrie 2018, orădenii inaugurează un pod nou, monumental, al Centenarului. Totul e în execuție, în doar doi ani se finalizează. La Iași se vorbește de amenajarea Bahluiului de 10 ani. Nu există niciun leu alocat, doar vorbe.

 

De cel puțin 10 ani, dar foarte intens în ultimii trei ani, proiectul amenajării turistice a Bahluiului este vânturat prin fața ieșenilor. În afara câtorva schițe frumos colorate, nu s-a întamplat absolut nimic concret. În celălalt capăt de țară, la Oradea, primarul liberal Ilie Bolojan a dat drumul la două proiecte pe Crișul Repede, în valoare cumulată de 25 de milioane de lei: ridicarea podului Centenar, dar și realizarea unei zone de promenadă la cota râului.

Este exact ce vedem la Paris, pe Sena, sau pe Dunăre, la Viena. Ambele proiecte vor fi gata anul acesta.

 

Parcurs pietonal la Criș

În zona centrală a Oradei, pe o distanță de 700 de metri, Primăria vrea să facă o lucrare de aproape 14 milioane de lei. Proiectul cuprinde atât amenajări ale străzii (reconstituire a imaginii de la începutul secolului al XX-lea) cât și crearea unui parcurs pietonal la cota râului.

„Un alt obiectiv vizat prin intermediul acestui proiect este reabilitarea scării care face legătura trotuarului de la cota străzii cu pietonalul nou creat precum și amenajarea spațiilor verzi pentru crearea unei alei pietonale atractive, dotate cu mobilier urban și iluminat public. Totodată, va fi amenajată și o pistă de biciclete cu două sensuri”, se arată în descrierea proiectului de pe site-ul Primăriei Oradea.

Lucrările la Oradea au început în 2017 și vor fi gata anul acesta. Doi ani de la vorbe la fapte


Podul Centenar
Așadar, unul dintre capetele acestui proiect este repezentat de podul Sfântul Ladislau (situat în zona centrală, aproape de sediul Primăriei). Celălalt capăt va fi la podul Centenarului, aflat în execuție. În urma licitației, lucrarea de ridicare a noului pod (care va înlocui o pasarelă) va costa aproape 10 milioane de lei. „Lucrările la Podul Centenarului sunt în curs și, dacă totul va decurge fără probleme, acesta va fi inaugurat la 1 decembrie anul acesta. Totodată, este în curs de derulare concursul pentru grupurile statuare care urmează să fie amplasate în proximitatea Podului Centenarului”, a precizat primarul Bolojan, la mijlocul lunii februarie, cu ocazia prezentării bugetului orașului.

Primăria expropriază o stradă

Noua construcţie, podul Centenarului, va fi susţinută de două arce metalice sprijinite pe maluri, fără picior de susţinere în apă. Construcţia, cu câte o bandă pe sens, va avea o lungime de 84,7 metri şi o lăţime de 18,6 metri.

Trotuarele, construite în consolă în exteriorul arcelor de susţinere, vor avea o lăţime de 3 metri, care include şi câte o pistă pentru biciclişti, au prezentat proiectul jurnaliștii de la Bihoreanul. În plus, Primăria intenționează lărgirea unei străzi care va face legătura cu podul Centenarului.

 

La Iași suntem amăgiți cu imagini pe calculator în ani electorali. Proiectul „se discută” din 2009, nu s-a început nimic

Multe idei, fapte deloc

Și la Iași se vorbește despre amenajarea malurilor Bahluiului și construirea a încă trei noi poduri, însă lucrurile sunt amorțite. Cel mai închegat proiect referitor la amenajarea turistică a Bahluiului a fost cel din primăvara anului 2015. Gheorghe Nichita, pe-atunci primar al Iașului, a prezentat schițele și a obținut aprobarea Consiliului Local în ședința din 31 martie. În mai puțin de-o lună, Nichita a fost implicat în scandalul „Amanta” și a pierdut funcția de edil-șef. Însă, proiectul a fost preluat din zbor de Mihai Chirica, atât în campania din 2016, cât și ulterior. Iată, pe scurt, ce cuprinde respectivul plan de modernizare a malurilor Bahluiului:

- râul urma să devină navigabil, pentru ambarcațiuni ușoare, cu vâsle, pe porţiunea cuprinsă între podul din Tudor Vladimirescu şi Pod de Piatră

- se anunța construcția a patru debarcadere, câte două pentru fiecare mal. Pe malul stâng, acestea urmau a fi poziţionate în Tudor Vladimirescu şi în Podu Roş în dreptul Facultăţii de Construcţii, iar pe malul drept, în amonte de Podu Roş şi în zona Podul de Piatră)

- se prevedea realizarea a trei poduri pietonale, şapte platforme belvedere, piste de alergare, pergole

- ambele maluri urmau a fi iluminate arhitectural, energia electrică necesară trebuia produsă de o microhidrocentrală. „Pe lângă utilitatea sa tehnică de a produce curent electric, ce va alimenta cu energie electrică perimetrul, va avea şi un efect estetic, produs chiar de imaginea generatorului care este de forma unei roţi hidraulice“, se preciza în document

- malurile trebuiau transformate într-un parc modern, cu alei de promenadă pe zona dinspre râu, cu bănci şi mobilier urban, accesul la nivelul străzii fiind asigurat de 13 scări şi nouă rampe pietonale.

 

 

Promisiune neîndeplinită, scurtă cronologie
„Soluţia este aproape futuristă pe anumite segmente ale Bahluiului“, Mihai Chirica, director tehnic al Primăriei. (noiembrie 2009, Adevărul, într-un articol dedicat concursului de soluții pentru amenajarea albiei Bahluiului)

 „Proiectul se află acum în curtea Primăriei, se ocupă domnul viceprimar Mihai Chirica de el. Eu nu vă mai pot spune multe, dar ştiu că era într-un stadiu avansat”, Dan Cârlan, fost secretar de Stat la Ministerul Mediului, referindu-se la amenajarea turistică (mai 2014).

 „Proiectul de amenajare turistică a râului Bahlui a fost prezentat consilierilor locali de către arhitecţii care au elaborat documentaţia. Parcursul Baluiului prin municipiu va trece printr-o transformare spectaculoasă devenind o zonă dedicată turismului, agrementului şi sportului”, Curierul de Iași (ziarul Primăriei), în luna martie 2015

 „Pe pagina de Facebook a candidatului Mihai Chirica a apărut, în cursul zilei de 13 mai, un film de prezentare a unui proiect de amenajare a râului Bahlului, însoțit de textul: <Astfel mi-am propus să transform râul Bahlui între Tudor Vladimirescu și Podul de Piatră>. Filmul, ce prezintă o simulare 3D a unui proiect de înfrumusețare a zonei, se încheie cu sloganul candidatului Chirica”, fragment din comunicatul de presă al lui Andrei Postolache, fost candidat independent la Primăria Iași (mai 2016)

Proiectul de amenajare turistică a albiei râului Bahlui, inițiat în 2015, a fost reactualizat. „Valoarea investiției este de aproximativ 67 milioane de lei eșalonată pe circa doi ani. Sperăm să găsim această posibilitate începând cu anul 2017, anul curent. Durata executării lucrărilor, între doi și trei ani”, primarul Mihai Chirica (28 februarie 2017, înregistrare audio www.impactfm.ro)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: