fbpx
 
Și în Bucium vor asfalt: la dezbateri le-a promis, la buget i-a uitat

Și în Bucium vor asfalt: la dezbateri le-a promis, la buget i-a uitat


Dezbaterile publice organizate de primar au fost minunate, dar oamenii chiar l-au crezut. Drum lăsat de izbelişte, curs de apă necurăţat, niciun plan pentru viitor. Oamenii au depus cereri peste cereri la Primărie, începând cu 2012, ba chiar au participat la şedinţele publice legate de buget, la începutul anului. „Este o ruşine, este stradă din Municipiul Iaşi”, spune reprezentantul lor. Chirica s-a pozat cu ei, acum nu-i mai primește în Primărie.

 

Începând cu 2012, locuitorii din zona stradelei Bârnova, drum paralel cu şoseaua Bârnova, din spatele Şcolii „Veronica Micle”, au început să depună cereri la Primărie. Cereau asfaltarea drumului, curăţarea pârâului Vămăşoaia. Condiţii de oraş, conform taxelor şi impozitelor pe care le plătesc. Cu toate acsetea, au rămas, de 6 ani, în acelaşi stadiu: ca în satele îndepărtate din judeţ. Au ajuns chiar până la primarul Chirica, de câteva ori, şi acesta le-a promis că totul se rezolvă. Dar edilul nu le-a spus în cât timp, iar oamenii şi-au pierdut răbdarea.

Signea: „Până se mişcă instituţiile astea...”

Locuitorii din zonă au cerut două lucruri mari şi late. Un drum asfaltat şi curăţarea pârâului Vămăşoaia, care merge paralel cu strada. „Drumul are ceva piatră pe el, dar la fiecare ploaie mai puternică sau după iarnă, la topirea zăpezii, este o mare de noroi. Suntem totuşi în oraş, este o ruşine ca o stradă din Iaşi să arate în halul ăsta”, spune Cornel Signea, unul dintre oamenii care şi-au făcut casă pe stradela Bârnova. „Cursul de apă este lăsat cu vegetaţie an după an, nu-l îngrijeşte nimeni, oamenii de aici aruncă gunoiul pe mal de parcă ar fi groapă de gunoi. Dacă l-ar curăţa puţin, poate că nu şi-ar mai permite aşa ceva, s-ar mai civiliza. Am cerut la Primărie să cureţe apa, chiar dacă ar fi treaba Apelor Române. Până se mişcă instituţiile astea, nu ştiu cât mai poate dura”, declară Signea.

 

Cornel Signea este revoltat de starea drumului unde are casa

 

Cereri din 2012

Oamenii au început să ceară Primăriei să le rezolve problemele încă din 2012. De atunci tot depun hârtii la Primărie. Cererile le sunt primite şi înregistrate la Registratură. Din când în când mai merg şi în audienţe. „Pe mine nici nu mă mai primesc. Ştiu din start ce vreau să cer, pur şi simplu nu mă mai lasă să intru”, zice Signea.

În spatele casei pe care o are trece şoseaua Bârnova, o altă dovadă a promisiunilor neonorate ale primarului Mihai Chirica. Signea ştie că trebuia reparată, dar vede că nici măcar nu au început şantierul. „Dacă pe aceea pe care trec mii de oameni zilnic nu au făcut-o, credeţi că este vreo şansă să o facă pe asta? Eu nu cred”, mai spune ieşeanul.

I-a mai păcălit o dată

Ultima dată au reuşit să fie faţă în faţă cu primarul Mihai Chirica în februarie, când Primăria a organizat şedinţe publice în care ieşenii puteau să spună pe ce să fie cheltuit bugetul de investiţii. „Am mers, am cerut exact ceea ce vrem tot timpul: stradă, pârâu curăţat, minimă civilizaţie. Ca de obicei, primarul ne-a spus că se rezolvă, că va fi asfaltată strada. Dar asta am mai auzit înainte, chiar de la el, şi nu s-a schimbat nimic. Am crezut că vom fi ascultaţi la acele şedinţe, am stat până târziu să vorbim. De fapt, m-am ales cu o fotografie cu primarul, asta este tot ce am obţinut”, explică Cornel Signea.

 

Pârâul Vămăşoaia arată deplorabil

 

Liste de semnături şi proteste

Bărbatul, care este văzut de vecinii săi drept liderul unui mic grup care cere ceva pentru ei, spune că va mai strânge încă o dată semnături de la oameni. „Stradela are 600 de metri, nu mai mult de atât. Poate că este mică şi neimportantă, dar trăiesc aici oameni care plătesc impozite, la fel ca toţi ceilalţi cetăţeni ai Iaşului. Vreau să continuăm să cerem, este dreptul nostru, şi voi încerca să le explic vecinilor să protestăm. Primarul a refuzat să vină aici, să vadă ce-i tot explicăm, a trimis doar un angajat de la Direcţia Tehnică, care şi acela a promis, tot în numele lui”, ne-a mai povestit Signea.

 

Deocamdată Signea (stânga) a obţinut doar o poză cu primarul Chirica

 

Şi-au pietruit strada pe banii lor

Prima pietruire a drumului a fost făcută din banii oamenilor din zonă. În 2012, 10 familii au făcut chetă şi au adus câteva camioane de beton concasat pe care l-au aşternut pe drum. În anul 2016 au mai obţinut, printr-o altă chetă, de 10.000 de lei, câteva camioane de material de freză (mixtură asfaltică sfărâmată provenită de la decapări), iar Citadin a mai turnat câteva camioane de piatră, în 2017. „Nu este o soluţie, la fiecare ploaie piatra ori intră în pământ, ori este luată de apă şi purtată în Vămăşoaia. Am fost la o şedinţă publică la Primărie şi în 2017, la începutul anului. Primarul şi-a luat notiţe, părea interesat. După câteva zile, a venit Citadin aici, au aruncat nişte pietriş şi au dispărut”, a precizat Cornel Signea.

La întâlnirile anterioare, în 2016, Primăria a anunţat că stradela Bârnova va intra într-un program de modernizare, pe bugetul din 2017. În 2017, aceeaşi Primărie a precizat că stradela va fi modernizată în 2018. Cu toate acestea, drumul nu a fost prins nici în bugetul din acest an.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30