fbpx
 
20 milioane de euro pe Apa Sâmbetei: semafoare „inteligente”, dar nu din cale afară

20 milioane de euro pe Apa Sâmbetei: semafoare „inteligente”, dar nu din cale afară


Managementul traficului se reduce la doi timpi de așteptare în intersecțiile modernizate: unul de zi și altul de seară, cu o diferență de 15-20 de secunde între acestea. Am testat în teren cum funcționează sistemul de management al traficului în 20 de intersecții din oraș. După câteva ture de oraș în care timpii au fost măsurați, avem o concluzie: sunt mici diferențe între timpii de dimineață și cei de seară. Angajații de la monitorizarea traficului spun că se merge în pricipal pe setări prestabilite, nicidecum pe corecții automate ale sistemului. În câteva intersecții mari sistemul este ori nefuncțional, ori inexistent. Percepția șoferilor din Iași despre semafoarele inteligente: sunt praf.

 

Am măsurat timpii la semafoarele din 20 de intersecții din Iași, cele mai multe modernizate prin proiectul european de management al traficului. Surprinzător, câteva intersecții mari din zonele aglomerate din Centru au rămas clasice: Târgu Cucu, Tudor Vladimirescu (Iulius Mall) sau Baza 3.

Concluzia, după doi ani de la implementarea sistemului, este că singura noutate, după cheltuirea a 20 milioane de euro, este o variație a timpilor de așteptare de 10-15 secunde la semafoarele moderne. Dimineața stai 1 minut la un semafor, iar seara doar 50 de secunde.

Dispeceratul care monitorizează sistemul n-a binevoit să explice pe larg publicului care sunt beneficiile managementului inteligent, blocându-ne accesul la informații.

Reies două lucruri clare: timpii la semafoare sunt presetați (dimineață-seara), iar reacția spontană a sistemului inteligent acționează doar punctual, la nivelul fiecărei intersecții. Motivul: semafoarele inteligente alternează cu cele nemodernizate, astfel că sistemul nu poate integra datele pentru sincronizarea timpilor pe marile axe de trafic ale orașului.

Intersecția inteligentă Selgros, la ora 21.00, toate mașinile stau la roșu, deși drumul e liber. Aici timpii sunt identici ziua și noaptea, ca într-o intersecție nemodernizată. 1 minut și 10 secunde Podu Roș-CUG, respectiv 28 de secunde Pod CUG-Șoseaua Nicolina

 

Doi timpi în doi ani

În intersecția Granit, sensul spre Bucium, seara aștepți culoarea verde cu 15 secunde mai puțin decât dimineața. În toate intersecțiile modernizate pe care le-am verificat, diferența diurn-nocturn e marea noutate față de semafoarele clasice, dar în unele cazuri deosebirea este insesizabilă.

Neoficial, angajații Biroului Management Trafic din cadrul Primăriei Iași spun că cele mai multe modificări sunt făcute în baza unor presetări, se merge mai puțin pe schimbări în timp real, pe baza informațiilor livrate de senzori. Adică vreme de câteva luni au fost monitorizate intersecțiile, s-au stabilit niște timpi și acum, în funcție de oră, sistemul modifică secundele de roșu și de verde pe fiecare sens, pe baza timpilor setați de oameni.

O altă informație venită neoficial este că senzorii cu care sunt dotate semafoarele nu fac diferența între mașinile parcate în apropierea intersecțiilor și cele care circulă, astfel că sistemul dă informații eronate.

 

Timpi de așteptare diurn/nocturn în câteva intersecții

Intersecția              Zi                  Seară

Baza 3-Bucium       45 sec         50 sec

Podu Roș-Bucium  1:10 min     1:05 min

Pod CUG-Poitiers   1:08 min     29 sec

Frumoasa-Poitiers  23 sec       23 sec

 

Nicio sincronizare pe axele Iașului

Există, de asemenea, în oraș alternanță de intersecții modernizate cu intersecții nemodernizate. Ceea ce înseamnă că intersecțiile „inteligente” nu pot transmite informații decât într-o zonă limitată în care sistemul să reacționeze la condițiile de trafic. „Acolo unde după o intersecție inteligentă nu se continuă cu alte intersecții cu senzori și monitorizare, sistemul lucrează doar local, exclusiv pentru acea intersecție, independent de ce cantitate de trafic vine spre ea”, explică Cătălin Boghiu, șeful Biroului Monitorizare Trafic de la Primăria Iași.

Niciuna din intersecțiile mari pe axul Târgu Cucu (Sărărie)-Elena Doamna-Bucșinescu-Tudor (Iulius Mall)-Baza 3 nu sunt modernizate, apoi ajungi la Granit și ai semafoare inteligente. Pe această rută nu se poate face o sincronizare reală a timpilor de așteptare pentru a asigura fluiditate traficului.

Straniu e că la intersecția Tudor-Calea Chișinăului, semafoarele noi sunt montate de doi ani dar nu sunt funcționale. Promisiunea este că „în viitorul apropiat, sistemul va fi instalat și în această intersecție”.

La fel, la Sala Sporturilor (intrarea în Podu Roș, cea mai aglomerată intersecție din Iași), nu ai sistem inteligent de optimizare a timpilor, apoi mergi spre Socola-Bucium sau spre Nicolina, unde dai numai peste semafoare inteligente. Niciuna din marile axe ale Iașului, din Centru până la periferie, nu este modernizată de la un capăt la celălalt.

 

Baza 3, intersecție nemodernizată, precedată de CET (care va fi modernizată) și urmată de Granit, care este „inteligentă”. Sincronizările pe întregul ax rutier nu sunt posibile

 

Modificări în timp real

Fără a ne permite accesul în Dispeceratul de trafic, angajații au spus că Poliția Locală monitorizează intersecțiile și că pot fi făcute modificări în timp real ai timpilor semafoarelor. „Unde apar blocaje, putem comanda semafoarelor să-și schimbe timpii”, ne-au spus ei din ușa Dispeceratului, de pe Șoseaua Națională, fără să ne arate pe viu acest lucru.

„Se lucrează local, pe o intersecție mare și pe cele din apropiere – aval, amonte, stânga, dreapta – acolo unde sunt sisteme identice și se face schimb de informații. Calculatorul dictează semafoarelor ce timpi să execute”, afirmă Cătălin Boghiu.

 

Diferențele la semafoarele inteligente în funcție de oră

 

Intersecție                      Diferență

Nicolina (Lidl)                   20 sec

Păcurari (Băncilă)             0 sec

Copou                               20 sec

Podul de Fier (Rosetti)     45 sec

Pod Bucium (Poitiers)      15 sec

Siraj                                 35 sec

Belvedere                       10 sec

Cotnari                           0 sec

 

Erorile sistemului

Dar la 11 noaptea, în oraș, constați că semafoarele inteligente dau timpi mari de așteptare, deși nu mai trece nicio mașină prin intersecție. Timpii sunt presetați, dacă aștepți 1:10 minute în timpul zilei, seara stai doar 50 de secunde la semafor.

Boghiu a recunoscut că mașinile parcate în apropierea intersecțiilor păcălesc sistemul și că același lucru se întâmplă și cu autoturismele de pe axul drumului, care sunt numărate ca făcând stânga: „Dacă șoferii se duc înainte, sistemul transmite deja date eronate către intersecția din stânga, unde semaforul va rămâne pe verde, așteptând niște mașini care nu mai vin”.

 

Din ce este compus sistemul unui semafor inteligent:
  • Antena sistemului de back-up pentru transmiterea informațiilor. Funcționează prin fibră optică sau pe unde radio, în caz de avarie
  • Senzorul care numără mașinile
  • Cameră video 360 de grade

 

Plan pentru a scăpa de cele 300 de mașini parcate în Nicolina

Bulevardul Nicolina este în blocaj la orele de vârf pentru că, de la intersecția Belvedere până la Capăt CUG, se circulă în realitate pe o singură bandă. Axul rămâne liber pentru cei care vor să facă stânga, iar lângă trotuar sunt parcate mașini.

Am numărat, sunt 300 de mașini pe ambele sensuri parcate pe acest bulevard, cifră confirmată și de comisarul-șef Liviu Zanfirescu, șeful Biroului Rutier al Poliției Locale.

Soluția ar fi construirea a cinci parcări supraetajate în spatele blocurilor, fiecare cu o capacitate de 50-60 de locuri. Constructorii din piață evaluează costul între 11.000 și 14.000 de euro/loc, deci pentru 300 de mașini prețul total ar fi de 3,5-4 milioane de euro. Banii s-ar recupera din taxele de parcare.

Eliberarea unei benzi ar fluidiza mult traficul, la fel cum înființarea a două sensuri giratorii pe tot bulevardul Nicolina ar elimina și virarea la stânga. Soluția a avut deja succes pe Bd. Socola, în dreptul Dedeman.

 

„Până la sfârșitul lunii iunie vom da drumul la tot sistemul. Acesta poate funcționa în două moduri: analog - setezi intersecție cu intersecție și o lași să lucreze sau în sistem adaptiv. Slavă Domnului, nu am pierdut bani. Există o neplată deoarece a fost găsită de organul de anchetă penală ca prejudiciu. Până nu va da instanța o decizie, nu pot plăti."

Mihai Chirica despre sistemul de semaforizare, într-un interviu la Hotnews

 

Paradox: marile intersecții din Iași nu sunt modernizate

Nemodernizate, cu timpi identici dimineața și seara:

  1. Cuza Vodă cu George Enescu
  2. Tudor Vladimirescu – Splai Bahlui
  3. Baza 3
  4. Dispecer
  5. Bucșinescu
  6. Lazăr (Palas)
  7. Podu Roș (Sf. Lazăr cu Splai Bahlui Stâng)
  8. UMF
  9. Târgu Cucu (Sărărie cu Elena Doamna)

Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30