fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Onofrei, Regele chioşcurilor, în faliment: amicii lui Chirica să trăiască!

Onofrei, Regele chioşcurilor, în faliment: amicii lui Chirica să trăiască!


A pierdut o afacere care i-a adus de-a lungul timpului influenţă şi vânzări de milioane de euro. Omul de afaceri Manuel Onofrei nu a reuşit să respecte planul de insolvenţă şi să achite restanţele către creditori, nici măcar către Primărie, de care depinde atât de mult. A pierdut distribuţia de ţigări în chioşcurile de presă, ceea ce reprezenta cea mai importantă sumă de rulaj de care dispunea. Chirica i-a reziliat contractul, iar după două luni, amicii lui de la Cafeneaua Piaţa Unirii şi-au extins activitatea în această zonă de afaceri

 

În luna martie, primarul Mihai Chirica a reziliat unilateral contractele semnate cu Amo Press Retail pentru spaţiile din domeniul public pe care societatea le ocupă cu chioşcuri de ziare. Firma, aflată în insolvenţă, nu a respectat eşalonarea datoriilor către municipalitate, dar rămânea oricum fără obiectul muncii, înţelegerile urmând să expire începând cu toamna acestui an. Mişcările din oraş arată că a apărut o nouă societate care va prelua afacerea. Una „protejată”.

Contracte până în 2019

Cele mai multe dintre contracte vor expira anul viitor. La vremea când a închiriat spaţiul public pentru chioşcuri, acum 8 ani, Manuel Onofrei a semnat contractele în tranşe. În acest fel, primele câteva contracte expiră chiar în această toamnă, după care cele mai multe se vor termina în primăvara următoare.

Aflat pe vremuri în cercul de prieteni ai primarului Mihai Chirica, Manuel Onofrei nu a plătit sumele restante către Primărie şi a acumulat datorii uriaşe, ajungând pe primul loc în topul datornicilor persoane juridice. În octombrie 2016, Amo Press Retail, firma lui Manuel Onofrei, care are contract cu Primăria pentru 66 de amplasamente de chioşcuri, având efectiv 65, avea deja o datorie de 162.000 de lei la bugetul local.

Sumele începuseră să se adune din 2015, de când Mihai Chirica devenise primar interimar. În numai un an, datoria s-a dublat. Fără să plătească nimic din ce datora, Manuel Onofrei ajunge la 350.000 de lei datorii, în octombrie 2017.

În prezent, numele Amo Press Retail a fost scos de pe lista datornicilor, fiind în procedură de insolvenţă. Surse din Primărie ne-au explicat că societatea nu a plătit tranşele de restanţă, ceea ce-i va împiedica continuarea procedurii. Asta înseamnă faliment şi dizolvarea societăţii.

 

Surse REPORTER DE IAŞI susţin că Onofrei a încercat o cale de împăcare cu primarul Chirica

 

Imposibilă prelungirea

Ar fi fost posibilă prelungirea contractelor dacă societatea respecta tranşele de plăţi pe care le avea de făcut, demonstrând că reuşeşte să acopere debitele, inclusiv pentru Primărie. Cum nu a făcut asta, judecătorii nu vor impune Primăriei prelungirea contractului. „Nu se pune oricum problema de aşa ceva, este domeniul public al Iaşului, când contractul expiră, firma rămâne fără spaţiile respective. Nu poate veni un judecător să ne impună să închiriem acele terenuri în continuare către o anumită firmă”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.

În plus, pe 8 martie 2018, prin Dispoziţia 1091, Chirica a reziliat unilaterial contractele pe motiv de datorii, dar speţa e în litigiu, Onofrei contestându-i legalitatea. A cerut şi suspendarea efectelor acestei dispoziţii, dar, pe 27 iunie, în primă instanţă, a pierdut.

Activitate la jumătate şi fără ţigări

În prezent, doar jumătate dintre chioşcurile Amo Press mai funcţionează efectiv, iar dintre acestea două sunt subînchiriate. „Ştim că la firma lor s-a încercat şi această metodă, dar a eşuat. A cerut chirii prea mari, se ducea spre 400-500 de euro lunar, cei care erau interesaţi nu erau de acord şi au renunţat. În final, din ce ştim, are doar două chioşcuri subînchiriate”, au explicat apropiaţi ai lui Manuel Onofrei.

Lovitura cea mai importantă a primit-o de la distribuitorii de ţigări, care îi asigurau grosul rulajului financiar. Întâi a avut proces cu Philip Morris, pe datorii de 100.000 de lei şi a pierdut. „Ceilalţi distribuitori nu au mai riscat şi au refuzat să-i mai dea ţigări, aşa că a pierdut o parte importantă a afacerii”, ne-au mai spus apropiaţii omului de afaceri.

 

Alexandru Costea a adăugat la o firmă un obiect de activitate ce „merge ca uns” pe piaţă

 

Execuţie cu dedicaţie?

O firmă aparţinând unor apropiaţi ai primarului Mihai Chirica tocmai şi-a introdus între obiectele de activitate „comerţ cu amănuntul efectuat prin standuri, chioşcuri, pieţe” şi „comerţ cu amănuntul al produselor alimentare, băuturilor şi produselor de tutun efectuat prin standuri, chioşcuri, pieţe”.

SC Little Green Events, aparţinând asociaţilor de la Cafeneaua Piaţa Unirii, Petru Butnicu, Alexandru Marius Costea şi Emil Nicuşor Maxim, a făcut această mişcare în luna mai, la două luni după rezilierea de către Chirica a contractelor cu Onofrei. Zvonurile din piaţă arată că astfel s-ar urmări crearea unei alte firme care să deţină chioşcurile de ziare. Înfiinţată în 2017, Little Green Events are ca obiect principal de activitate „activităţi suport pentru interpretare artistică (spectacole)”.

Alexandru Costea, managerul de la Cafeneaua Piața Unirii, a fost contactat telefonic de REPORTER DE IAȘI, însă fără succes.

Datele financiare: Amo s-a prăbușit

Pentru anul trecut, Amo Press Retail a raportat o cifră de afaceri de 11,5 milioane de lei, pentru care a revenit o pierdere de 3,65 milioane de lei. Cu un an mai devreme, pentru 2016, firma raportase la Ministerul Finanţelor o cifră de afaceri de aproape 14 milioane de lei, cu un profit de 19.777 de lei.

Doar 12.000 de lei chirie lunară la 66 de chioșcuri

Chiria pe care Amo Press Retail o avea de plătit lunar către Primărie era de 12.000 de lei. Suma reprezintă câte 5 metri pătraţi pentru fiecare dintre cele 65 de chioşcuri aflate în oraş. Cele mai multe chioşcuri sunt în zona B.


 
Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac