fbpx
 
Dosarele imobiliare X: Schimba tâmplăria şi s-a demolat casa

Dosarele imobiliare X: Schimba tâmplăria şi s-a demolat casa


Suspiciune: posibilă şmecherie pentru a obţine un teren curat, numai bun pentru o vilişoară cu termopane. În iunie, un medic din Iaşi a obţinut de la Primărie autorizaţie pentru efectuarea unor amenajări la o casă pe care a cumpărat-o în Copou. În prezent, casa nu mai există. Proprietarul spune că imobilul s-a prăbuşit singur în timpul lucrărilor, fiind foarte vechi. Inspectoratul în Construcţii va face verificări.


Reabilitarea unei case de pe strada Grigore Vieru s-a transformat, în doar câteva zile de la începerea lucrărilor, în demolare. „În timpul lucrărilor am constatat că n-avea fundaţie. Când am dat jos câţiva pereţi interiori, pentru recompartimentare, s-a dărâmat”, a declarat Cătălin Bucur, proprietarul imobilului. Acesta susţine că a anunţat autorităţile şi că va reconstrui casa exact aşa cum era. De cealaltă parte, reprezentanţii statului susţin că schimbarea operaţiunilor de reabilitare, reparaţii şi recompartimentare în demolare nu se poate face la simpla voinţă a proprietarului. „Noi am dat aviz pentru reparaţii, nu pentru demolare. În cazul demolării, trebuie supraveghere arheologică pentru că acolo e zonă de protecţie”, a declarat Virgil Băbîi, şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu. La rândul său, Radu Lupăşteanu, şeful Inspectoratul Judeţean în Construcţii, a spus că va demara propriile verificări.

Desfăcută la bucată

Medicul stomatolog Cătălin Bucur a primit autorizaţie de construire de la Primărie pe data de 27 iunie 2018. Potrivit actului emis, lui Bucur i s-a permis să execute: „reabilitare termică, reparaţii acoperiş, schimbare învelitoare, schimbare tâmplărie, recompartimentare şi modernizare interioară şi împrejmuire teren”.

Lucrările au început acum trei săptămâni. „Constructorii s-au apucat, efectiv, acum o săptămână, au fost întârziaţi de ploi”, a spus Bucur. În timp ce lucrau, muncitorii au constatat două lucruri de care medicul zice că n-avea habar înainte: casa nu avea fundaţie, iar în interior erau nişte bârne de lemn care susţineau construcţia. „A început să se dărâme, oamenii s-au speriat, nici nu mai voiau să continue”, a afirmat Bucur. Totuşi, casa a fost desfăcută bucată cu bucată.

Poziţionată excelent

Acum, pe parcela de pe strada Grigore Vieru (fostă Sulfinei), la numărul 8, nu mai există decât resturile a doi pereţi exteriori. „Cară continuu cu maşinile. Nu ştiu ce vor să facă aici, deocamdată văd că demolează tot. Casa avea peste 100 de ani”, a spus o vecină.
Proprietatea de la numărul 8 este poziţionată excelent, în Copou, lângă Biserica Buna Vestire, la doar câţiva zeci de metri de Colegiul „Mihai Eminescu”.

 

Aşa arată acum imobilul de pe strada Grigoire Vieru

 

Tocmai din 1904

Pentru că i-au căzut pereţii, Bucur spune că a alertat autorităţile şi că au fost deja cei de la Inspectoratul în Construcţii, dar şi inspectori ai Primăriei. „Aştept acum o rezoluţie de la Inspectoratul în Construcţii. Vreau să o reconstruiesc aşa cum era. Iau legătura şi cu un structurist să-i facă un fel de fundaţie”, a precizat medicul stomatolog.

Construită în 1904, locuinţa a fost achiziţionat de Bucur anul trecut. Acesta nu a putut explica cum de s-a apucat de reabilitare şi modernizare şi n-a ştiut nici el, nici constructorii că respectivul imobil nu are fundaţie, iar o parte din acoperiş şi pereţi erau susţinuti cu bârne de lemn. „N-avea valoare istorică”, a fost argumentul final al medicului Cătălin Bucur.

În zona de protecţie
Lucrurile nu sunt atât de simple pe cât le prezintă stomatologul ieşean. Concret, proprietatea se află într-o zonă de protecţie. „Orice intervenţie, reparaţie, construcţie, demolare, se face cu avizul Direcţiei noastre, în urma analizării documentaţiei în şedinţa Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. În acest caz, există un aviz, dar acesta este dat pentru reabilitare şi reparaţii. Dacă e demolare, trebuie supraveghere arheologică”, a declarat Virgil Băbîi, şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu. Acesta a precizat că situaţia din Copou este de competenţa Inspectoratului în Construcţii şi a Urbanismului de la Poliţia Locală.

Radu Lupăşteanu, inspector-şef la Inspectoratul Judeţean în Construcţii, a afirmat că traseul legal în astfel de situaţii e unul simplu. „Primăria e cea care eliberează autorizaţia şi tot ea este cea care verifică respectarea acesteia. În cazul în care se constată că cei de la Primărie nu au intervenit, atunci ne implicăm noi. Nu cunosc speţa de faţă, însă voi face verificări”, a declarat Lupăşteanu.

 

Autorizaţia eliberată pe numele lui Bucur indică alt tip de lucrări

 

O variantă pentru producerea „incidentului”

Un constructor care a dorit să-şi păstreze anonimatul a declarat pentru REPORTER DE IAŞI că astfel de cazuri ascund, de fapt, o şmecherie. „Casa fiind construită acum 100 de ani, chiar dacă n-avea valoare istorică, dacă ar fi fost demolată şi reconstruită de la zero poate nu se încadra în aceiaşi indicatori urbanistici. Adică, suprafaţa de teren şi vecinătăţile nu ar fi permis o nouă reautorizare. Acum mai bine 100 de ani se construia altfel decât acum, când sunt restricţionări de vecinătate, înălţime, grad de ocupare a terenului. Deci, demolarea şi apoi reconstrucţia poate fi, în multe cazuri, calea mai grea, birocratică şi costisitoare”, a afirmat acesta.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30