fbpx
 

Războiul de peste un an de la Târgul de Cherestea dintre Transgyw și Primărie


Omul de afaceri Zahariea avea exclusivitatea ridicării mașinilor parcate neregulamentar din Iași, dar între timp a devenit adversar al șefilor Primăriei, disputându-și o bucată de teren din zona CUG. De un an, Poliția Locală cere dărâmarea gardului de la Betoniera Transgyw, iar Zahariea obține suspendarea, susținând că e terenul lui.

 

Omul de afaceri ieșean Adrian Claudiu Zahariea se judecă cu Poliția Locală pentru o amendă primită din cauza consolidării unui perete de la betoniera deținută de patronul grupului Transgyw imediat după târgul de cherestea din Iași. Omul de afaceri acuză Poliția Locală că îl hărțuiește de mai bine de un an, în timp ce polițiștii susțin că Zahariea ocupă un teren ce aparține primăriei Iași.

Amendă primită în 2017

Adrian Zahariea a primit o amendă în luna decembrie a anului trecut pentru că ar fi ridicat un gard pe un teren ce aparține municipalității.

„Era vorba despre o împrejmuire a unui teren al Primăriei municipiului Iași. A fost vorba despre o amendă de 1.000 de lei și s-a dispus sistarea lucrărilor și desființarea amenajărilor din Poitiers nr. 60“, spune director general al Poliției Locale Iași, Liviu Zanfirescu.

Ulterior, omul de afaceri a obținut anularea amenzii în instanță.

În iunie, acesta a fost amendat din nou de Poliția Locală, iar Zahariea a contestat din nou în instanță. În plus, omul de afaceri a cerut ca Poliția Locală să suspende procedura de desființare a lucrărilor.

„Domnul Zahariea a mai fost amendat o dată anul acesta, dar dumnealui a contestat din nou în instanță“, menționează șeful Poliției Locale Iași.

 

Stația de Betoane e într-o dispută teritorială cu Târgul de Cherestea

Hărțuit de polițiști

Omul de afaceri susține că polițiștii locali i-au căutat nod în papură pentru un zid care risca să se dărâme.

„Pur și simplu am fost hărțuit de cei de la Poliția Locală. Eu nu am făcut altceva decât să consolidez un zid care risca să se dărâme. Nu puteam lăsa acel zid în situația în care se afla pentru că riscam să cadă peste careva. Acel zid nu este pe proprietatea Primăriei. Acest lucru a fost recunoscut și de instanță, care mi-a dat dreptate anulând amenda celor de la Poliția Locală. După prima amendă anulată, cei de la poliție au venit din nou anul acesta și m-au amendat. Mai mult, mi-au cerut să dărâm acel zid. Acum ne judecăm din nou. Eu am cerut instanței suspendarea până în momentul luării unei deciziei a hotărârii privind dărâmarea acelui gard.“, explică Adrian Zahariea.

Zahariea, condamnat în 2017

În toamna anului trecut, judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi au dispus condamnarea lui Adrian Zahariea, fost administrator al SC Coda Com SRL, la patru ani şi opt luni de închisoare, pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată.

În plus, instanța i-a obligat „în solidar pe inculpații Zahariea Adrian Claudiu, Mărgărint Mihai și SC Coda Com SRL la plata sumei de 2.261.260 de lei”, se arată în hotărârea instanței. Decizia nu este definitivă, cauza fiind acum la apel la Curtea de Apel Iași.

Zahariea a fost trimis în judecată în urmă cu mai bine de trei ani. Conform procurorilor, împreună cu Mihai Mărgărit, Zahariea ar fi pus la cale prejudicierea bugetului de stat prin intermediul firmei Coda Com SRL. Anchetatorii au susținut că prejudiciul provocat a fost de peste două milioane de lei.

 

Zidul pe care Zahariea l-a construit și pe care Poliția Locală se chinuie să-l demoleze

Implicat în dosarele „Motorina“ și „Rutiera“

În 2009, Zahariea a fost foarte aproape să fie arestat preventiv pentru că ar fi fost implicat în furtul unor cantități foarte mari de motorină de la CFR. În acel dosar, telefonul lui Adrian Zahariea a fost interceptat începand cu luna mai 2008.

Anchetatorii au stabilit că motorina furată de la CFR Pașcani ajungea la stația Peco pe care o avea Zahariea pe strada C.A. Rosetti.

Împotriva lui Zahariea a început urmărirea penală, dar până la urmă acesta nu a fost condamnat.

Interceptat în dosarul „Motorina“, Zahariea a stat la baza începerii dosarului „Rutiera“, în urma unei discuții pe care acesta a avut-o cu un șofer de-al său ce transporta balast fără prelată de protecție. În acel dosar au fost implicați peste 50 de polițiști, însă doar unul a primit pedeapsă cu executare, restul luând cu suspendare sau fiind achitați.

Active mutate de la o firmă pe alta

De la firma Coda-Com SRL, când aceasta a intrat în insolvență, Zahariea a transferat toate bunurile pe Transgyw Industry. Ulterior, când Transgyw Industry, care la un momendat s-a ocupat cu ridicarea mașinilor parcate neregulaemntar în Iași, a intrat în incapacitate de plată, Zahariea a transferat patrimoniul acestei societăți către o altă firmă controlata de el, Mold Agrimin SRL. Valoarea totală a bunurilor transferate de la Transgyw Industry SRL către Mold Agrimin SRL a fost de 2.822.193 lei.

Transgyw Industry a fost înființată de Adrian Zahariea și vândută fratelui său Petrică Zahariea. Cealaltă societate, Mold Agrimin SRL, a fost înființată în anul 2004, de Vasilică Dorohoianu și Maria Văcaru, după care în anul 2008 a fost văndută către frații Adrian și Petrica Zahariea.

Pentru a evita lichidatorul judecătoresc. Zahariea a vândut în 2016 fostului consilier local din Gorban Gabriel Barbălată un teren de aproape 4.000 mp din zona Siraj şi o benzinărie de pe bulevardul CA Rosetti la prețuri derizorii, 100.000 euro pentru teren și 70.000 euro pentru stația de carburanți.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: