fbpx
Print this page
Cadou de la Primărie: 900 mp pentru TVR Iași

Cadou de la Primărie: 900 mp pentru TVR Iași


Compiața a fost criticată pentru spațiile care stau goale de ani de zile. În loc de zarzavat, televiziune. După reamenajarea spațiului de deasupra Pieței Sfântul Spiridon, TVR Iași își va muta din nou studiourile și birourile. TVR a refuzat să ofere detalii despre contractul dintre instituție și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” pentru spațiul ocupat în prezent în fosta clădire Romtelecom.

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe contractul dintre Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și TVR, prin care Studioul Regional Iași a primit spațiu în clădirea de pe Lăpușneanu, că televiziunea a căpătat 900 mp de la Primărie, gratuit, pe 10 ani. Practic, TVR se va muta peste drum, iar chiria va fi zero lei și zero bani.

Prin HCL

Înțelegerea a fost parafată prin hotărâre de Consiliu Local. Un spațiu imens de deasupra Pieței Sfântul Spiridon a fost luat din gestiunea Ecopiața SA, după ani în care societatea nu a reușit să-l închirieze, și a fost cedat TVR, pe filiera Direcția de Exploatare a Patrimoniului. Conducerea interimară a studioului nu oferă detalii despre ce investiții sunt necesare în viitorul sediu, limitându-se la a spune doar că există buget pentru operațiune.

Un contract secret

REPORTER DE IAȘI a solicitat Departamentului de Comunicare al TVR, încă de săptămâna trecută, detalii despre contractul actual dintre Studioul Teritorial Iași și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Departamentul de Comunicare nu a oferit, până la închiderea ediției, date legate despre acest document. Surse din TVR ne-au explicat că acesta ar face obiectul unui schimb, cel mai probabil spațiu de emisie contra sediului. Actualul director interimar al TVR Iași nu a confirmat însă informația. „Cel mai bine este să așteptați răspunsul Departamentului de Comunicare, cu siguranță că acesta va veni. Eu alte comentarii pe marginea acestui contract nu pot face”, a spus Laurențiu Bubuianu, coordonatorul cu atribuții de director al TVR Iași.

 

TVR se va muta în spațiul ocupat, acum câțiva ani, de supermarketul Fidelio. Ca ordin de mărime, noul sediu e cât 18 apartamente cu două camere, a 50 mp fiecare

 

Hotărâre-surpriză

Primăria a rezolvat, pe următorii 10 ani, gratuit, problema spațiului TVR Iași. O hotărâre de Consiliu Local dă Studioului Teritorial administrarea spațiului de la mezaninul Pieței Sfântul Spiridon, unde a funcționat pe vremuri magazinul Fidelio. “Lucrările pentru reabilitare și punere în funcțiune se vor suporta de SRT, investițiile urmând a fi amortizate pe perioada utilizării spațiului. De asemenea, va efectua toate lucrările de întreținere curentă a spațiului, va achita utilitățile și orice alte cheltuieli legate de acesta”, este scris în hotărârea de Consiliu Local. Directorul interimar al TVR susține că există deja buget pentru reparații și amenajări la spațiu, dar că nu știe suma. „Momentam suntem în faza de întocmire a studiului de fezabilitate. Nu știm exact cât ar costa amenajarea, asta ne spune studiul. Dar avem bani aprobați pentru renovare și amenajare”, a precizat Laurențiu Bubuianu. Spațiul de la mezaninul pieței este degradat și, conform afirmațiilor angajaților pieței, are probleme cu infiltrațiile de apă.

Strategie anapoda
Pentru mezaninul de la Piața Sfântul Spiridon, Ecopiața a organizat cinci ani licitații. Fără niciun rezultat, din cauza unui detaliu: firma Consiliului Local care administra spațiul dorea să închirieze totul la pachet, cu preț de pornire de 30 de lei/mp. Spațiul are în total aproape 900 mp, nu este compartimentat, deci prețul lunar al chiriei ar fi fost de cel puțin 27.000 de lei. “Nu a venit nimeni la aceste licitații pe care le-am organizat în ultimii 5 ani. Până la urmă, prin hotărâre de CL, spațiul acesta și cu Hotelul Municipal au fost preluate din administrarea noastră și date în administrarea Direcției de Exploatare Patrimoniu a Primăriei”, a declarat Cristi Stărică, directorul Ecopiața SA.

Două spații neînchiriate

Directorul Ecopiața, Cristi Stărică, susține că, din toate spațiile administrate de Ecopiața în trecut, doar mezaninul Pieței Sfântul Spiridon și Hotelul Municipal s-au dovedit nerentabile. “De aceea au și fost preluate de la noi. Noi avem doar două spații mici de la Hala Centrală neînchiriate de o perioadă de timp, dar în rest tot ce avem este plin”, a afirmat Cristi Stărică.

Au plătit sute de mii de euro chirie Mitropoliei

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a încasat de la TVR aproape 300.000 de euro drept chirie pentru o clădire retrocedată de statul român. La finalul contractului de închiriere, care a fost valabil, cu mai multe prelungiri, până în toamna anului trecut, TVR Iași a rămas fără sediu. Totul a început în 2005, când Societatea Naţională a Femeilor Ortodoxe Române (SFOR), desființată în 1948 și reînfiinţată de preoți în anii 2000, a obținut în instanță terenul de pe Lascăr Catargi 33 și trei clădiri în care funcționa TVR. După mai multe procese, în 2008 SFOR a intrat definitiv în posesia proprietăţilor revendicate în Iaşi. Din 2009 în 2017, TVR a plătit chirie de 3.000 de euro lunar către Mitropolie, pentru una dintre clădirile în care au funcționat studiourile televiziunii. La finalul anului trecut, televiziunea a fost obligată să părăsească spațiul, relocare care s-a făcut până în primăvara acestui an.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare