fbpx
 
Blocuri pe terenuri mici: Primăria le aprobă, deși le-a interzis

Blocuri pe terenuri mici: Primăria le aprobă, deși le-a interzis


Un clișeu trist, care ciuntește orașul: promisiunile există pentru a fi încălcate. Recent, Comisia de Urbanism și Consiliul Local au dat undă verde pentru ridicarea unui imobil cu două etaje pe un teren de 309 metri pătrați din Copou. Anterior, consilierii locali anunțaseră că nu vor mai aproba proiecte de locuințe colective pe suprafețe mai mici de 500 de metri pătrați.

Regula impusă în Comisia de Urbanism a Primăriei, cum că pe suprafețe mici nu se mai autorizează blocuri decât dacă au parcaje în subteran a fost încălcată din nou. Cristinel Vasilică Ungureanu a primit aprobare de la plenul Consiliului Local (CL) pentru construcția unui bloc cu două etaje pe o suprafață de doar 309 metri pătrați de teren.

Unii sunt mai speciali

În urmă cu trei ani, primarul Mihai Chirica cerea să nu se mai facă locuințe colective sau clădiri de birouri pe terenuri mai mici de 500 mp, dar regula a fost încălcată, REPORTER DE IAȘI găsind zeci de cazuri. Acum trei luni, primarul a mai spus o dată, ca un nou angajament ferm, să nu se mai aprobe blocuri pe suprafețe mai mici de 500 mp. N-a trecut mult și regula e din nou încălcată. Iașul neavând PUG, totul e la discreția Comisiei de Urbanism, iar suspiciunea creată este că unii primesc derogare, fiind „mai egali ca alții”.

„Rămân la convingerea că pe astfel de suprafețe meschine nu ar mai trebui aprobate locuințe colective”, a afirmat Ciprian Bostan, consilier local PNL. Majoritatea din CL a fost de altă părere, iar blocul se va face.

Mini-terenul de pe strada Friederick trebuie să aibă și o bucată rezervată pentru patru locuri de parcare

Aprobat din a doua încercare

Suprafața de teren de 309 metri pătrați este localizată pe strada Friederick numărul 13, în Copou, în spatele Penitenciarului. În ședința Comisiei pentru Amenajarea Teritoriului și Urbanism din 23 iulie, solicitarea lui Cristinel Vasilică Ungureanu nu i-a convins pe membri. „Se respinge. Suprafața și configurația terenului nu permit edificarea de locuințe colective”, au motivat consilierii locali, membri ai acestei comisii.

La o distanță de aproximativ două săptămâni, solicitarea lui Ungureanu a revenit pe masa aceleiași comisii. De această dată i-a fost aprobată. „Eu am fost de la bun început împotrivă, însă colegii au considerat altfel”, a spus consilierul Bostan. Drept urmare, proiectul a ajuns pe masa plenului Consiliului Local pe 31 august, fiind și votat.

 

Schița blocului lui Ungureanu: totul pe doar 309 metri pătrați

Garsoniere de închiriat

Potrivit planului, Ungureanu va face acolo un P+2, cu o amprentă la sol pe 30% din suprafață, adică pe 90 mp. Coeficientul de utilizare a terenului (CUT) a fost stabilit la maximum 0,9, ceea ce înseamnă că aria totală desfășurată ale celor trei niveluri va fi de 279 mp. În proiect a făcut și un calcul al locurilor de parcare: „1 loc parcare/75 mp ADC locuințe colective = 4 locuri de parcare”. Adică, a împărțit cei 279 mp arie desfășurată construită la norma de un loc de parcare la fiecare 75 mp. „Investitorul a spus că face patru garsoniere pe care le va închiria. Și vor fi patru locuri de parcare. Rămân totuși la părerea că pe astfel de suprafețe meschine nu ar trebui blocuri. Acolo mergea o căsuță”, a precizat liberalul Ciprian Bostan.
Până la închiderea ediției, dezvoltatorul Cristinel Vasilică Ungureanu nu a putut fi contactat pentru a-și prezenta propriul punct de vedere.

 

Acesta este blocul ridicat de tatăl pesedistei Tăutu pe un teren de 306 metri pătrați. Un etaj a fost ridicat fără autorizație

Alte situații cu derogări

Decizia de a nu mai permite construcția de blocuri pe terenuri atât de mici a fost luată în Comisia de Amenajare a Teritoriului și Urbanism din cadrul Consiliului Local în luna mai a acestui an. Același lucru s-a întâmplat și cu câțiva ani în urmă, fără niciun rezultat însă. Tot s-au făcut excepții de la această regulă.
În luna februarie 2018, fostul polițist Tică Bolat a primit autorizație pentru a face un bloc cu locuințe și spații comerciale (P+2E) pe un teren de 350 mp. În acest caz nu s-a precizat nimic despre locurile de parcare. La limită a fost și autorizația emisă în mai pe pe numele lui Vasile Chitic. Acesta a primit aprobare pentru consolidare, extindere, etajare construcție existentă cu destinație spațiu comercial și locuință. Pe un teren de 258 mp se va face un P+2E, la parter spațiu comercial și câte o locuință pe nivel, fiind majorați indicatorii POT și CUT, fără a se menționa nimic despre parcări.

Tatăl Danielei Tăutu, consilier local PSD, și Bogdan Crucianu, ales local PSD, au obținut și aceștia aprobări pentru construcții pe suprafețe mici, în cazul lor fiind vorba despre spații comerciale și/sau locuințe.


210 lei pe lună un loc de parcare

Cel mai controversat caz este cel al unei investiții din Tătărași, în sudul esplanadei Oancea. Aici, dezvoltatorul a transformat parcarea prevăzută prin proiect la subsol în locuințe. S-a ajuns astfel la situația ca 58 de apartamente din imobil să aibă doar 11 locuri de parcare. Consecința firească a fost o aglomerare a zonelor limitrofe. Mai nou, în aceeași zonă, Primăria a scos la închiriat, prin licitație publică, locurile de parcare amenajate pe strada Han Tătar. Criza locurilor de parcare a dus la o continuare firească: locurile au fost la mare căutare, competiția a fost acerbă, iar prețurile de adjudecare au ajuns între 160 de lei și 210 lei pe lună, adică între 1.920 lei și 2.520 lei anual.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: