fbpx
Print this page
Vicol a poluat conștient: Petro Grup face canalizare după ancheta din REPORTER

Vicol a poluat conștient: Petro Grup face canalizare după ancheta din REPORTER


Deversarea de pe malul Lacului CUG 2 a fost confirmată de Garda de Mediu. Nu mai există dubii că în solul de pe malul lacului au ajuns materiale care trebuia să meargă în canalizare. Controlul făcut de Garda de Mediu s-a lăsat cu sancțiuni. Investitorul imobiliar trebuie să refacă terenul afectat de substanțele ieșite din cartierul său. A început deja să lucreze la un nou sistem de canalizare în zonă.

 „Acolo apa curgea de foarte mult timp. Deversarea avea o foarte mare perioadă de când începuse și cantitatea de apă a fost mare”, explică profesorul ieșean Silviu Gurlui care sunt concluziile raportului său referitor la deversarea de ape uzate de la cartierul Ideal Residence.

Sesizată la REPORTER DE IAȘI de oamenii din zona Lacului CUG 2, scurgerea de canalizare a fost ulterior confirmată și de Garda de Mediu, care a făcut un control. Investitorul imobiliar este obligat să repare malul lacului. Dovada că și-a recunoscut poluarea voluntară este chiar sistemul de canalizare pe care s-a apucat zilele acestea să-l construiască.

Guri de canalizare și țeavă nouă

Pe 1 octombrie, pe malul Lacului CUG 2 se lucrează. O echipă de la cartierul de blocuri Ideal Residence sapă cu utilaje. A apărut un șanț lung, care pleacă din zona indicată de REPORTER DE IAȘI ca fiind sursa unei deversări de apă uzată spre malul lacului și ajunge până jos, aproape de apă, desenând un Z pe pământ. În urma utilajelor care sapă șanțul apar niște cămine de vizitare. Oamenii le cunosc drept „canale” și cele de la cartierul lui Petru Vicol sunt nou-nouțe. Muncitorii care le instalează pe noul traseu au refuzat să comunice orice fel de informații. Proprietarul cartierului, Petru Vicol, nu a răspuns la telefon, în ciuda apelurilor repetate.

 

Să vină canalizarea! A doua zi după apariția articolului din REPORTER DE IAȘI, dezvoltatorul cartierului din Valea Adâncă s-a apucat să sape șanțurile canalizării

Garda de Mediu confirmă scurgerea

Garda de Mediu Iași a făcut o verificare la cartierul Ideal Residence joi, 27 septembrie, la o zi după apariția articolului în REPORTER DE IAȘI. Încă de miercuri, din ziua apariției articolului, trecătorii de pe malul lacului sesizaseră activitatea unor utilaje în zona unde se aduna apa reziduală, iar inspectorii Gărzii de Mediu nu au mai găsit joi mare lucru.

„Când au ajuns inspectorii acolo, apa nu mai curgea. Ceea ce părea o deversare, și era clar că existase, era oprită”, ne-a spus  Gheorghe Bacușcă, comisarul șef al Gărzii de Mediu Iași. Totuși, au luat probe din mâl, fără a fi neapărat concludente. „În lipsa apei, nu am fi obținut informații multe din acel mâl. Totuși, proprietarul cartierului a spus că este apă provenită dintr-un bazin de pe șantier”, mai spune Gheorghe Bacușcă.

Inspectorii Gărzii de Mediu au dat un avertisment scris firmei care deține blocurile și obligația de a aduce malul lacului la ce era înainte de deversare. „Nu am avut cum să dăm amendă pentru că există principiul sancțiunilor graduale. Fiind prima abatere, este doar avertisment. Dacă nu repară locul sau se mai întâmplă o dată, urmează amenda”, mai spune Bacușcă.

Țeava trebuia să ajungă până la 500 m, în Aleea Tudor Neculai, și nu exista. Cel puțin un an, blocurile lui Petru Vicol au deversat fecale direct în lac

Analizele: compuși din urină și fecale

Înainte ca deținătorul blocurilor de la Ideal Residence să oprească sursa de apă de canalizare ce era deversată spre lac, profesorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a Univ. „Al.I. Cuza”, a apucat să ia probe din apă. „M-am oprit cu analiza când am văzut că avem concentrații peste cât poate măsura aparatura la doi compuși”, mai spune Gurlui.

Cele două substanțe la care aparatele au ieșit din scală la măsurare au fost acid cianhidric și hidrogen sulfurat. La acid cianhidric concentrația a fost de 10 ppm (părți pe milion), la hidrogen sulfurat de peste 100 ppm. „Sunt probe relevante pentru proveniența acelei ape. Sunt substanțe care provin din descopunerea detergenților și a materiilor organice – fecale, urină. Deci, apă de canalizare”, mai explică Silviu Gurlui.

În plus, profesorul ieșean spune că deversarea nu a fost nici accidentală, nici lipsită de importanță ca timp. „După cum arătau depunerile de pe sol, deversarea a fost de durată mare și cantitate mare de apă. S-a făcut în timp îndelungat, depunerile de pe sol demonstrează asta. Efectele sunt faptul că acele substanțe pot interacționa cu alte substanțe din atmosferă sau din apă și se transformă în alți compuși mult mai periculoși”, a mai declarat Silviu Gurlui.

 

Citește și Dezastru ecologic ca în lumea a treia la blocurile Petro Grup din Valea Adâncă: din WC direct în lac

 

Cazul Ideal Residence: fecale la nasul locatarilor

Locuitorii din zona CUG au sesizat că pe malul Lacului CUG 2 a apărut mâl ca de canalizare și o sursă de apă urât mirositoare. Sursa de apă ar fi fost mai jos de blocurile din cartierul Ideal Residence a investitorului Petru Vicol. A apărut și informația că în zonă nu ar exista canalizare și că deversarea ar fi de la blocurile din cartier. Investitorul a negat această informație, spunând că are stații de pompare către sistemul de canalizare al orașului. Ulterior, controlul Gărzii de Mediu a confirmat deversarea, iar inspectorii au sancționat firma.

În cartierul lui Petru Vicol sunt 11 blocuri date în folosință, din care o parte erau conectate la conducta de canalizare care coboară în Ciurea. Cel puțin 3 blocuri date în folosință anul trecut și în 2018 ar fi trebuit conectate la conducta din Aleea Tudor Neculai. Dar această canalizare nu a existat până la apariția articolului din REPORTER DE IAȘI. Locuitorii din noile blocuri își plimbau copiii chiar în jurul mlaștinei cu fecale.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare