fbpx
 
Caz terifiant de violență în familie: bătută 10 ani, urmărită de fostul soț, a schimbat 20 de yale în trei luni

Caz terifiant de violență în familie: bătută 10 ani, urmărită de fostul soț, a schimbat 20 de yale în trei luni


Prima bătaie a căzut ca trăsnetul, în 2006: „Perioadele de agresivitate alternau cu perioade de calm, nici nu mai știam ce să cred”. După divorț, femeia a schimbat de 20 de ori yala de la ușă. Bătăi, amenințări și intimidări ani în șir asupra unei femei. După divorț, teroarea asupra femeii a ajuns la cote de neimaginat. Degeaba a depus plângeri cu zecile la Poliție și Parchet sau a cerut ordine de restricție. S-a ascuns cu fiica la rude și prieteni, câte o lună, de frica lui. A obținut trei ordine de restricție pe care fostul soț le-a încălcat sistematic și fără consecințe, deși legea spune că era pasibil de închisoare. „Mă șantajează și cu o înregistrare în care facem sex și spune că mă afișează dezbrăcată în tot orașul”, afirmă victima. Din cauza agresiunilor verbale și emoționale, copilul are probleme de concentrare la școală. Un caz care dovedește că sistemul legal dedicat protecției unei astfel de persoane – Poliție, Parchet, instanță – a eșuat.

O femeie din Iași își povestește anii de coșmar în care a mâncat bătaie de la soțul extrem de agresiv. Îl cheamă Dănuț Cazacu, este șofer pe un maxi-taxi care face curse pe ruta Iași-Scânteia și are conexiuni în lumea interlopă.

Fosta lui soție povestește că s-a ascuns la prieteni și rude de frica lui Cazacu. Individul a umblat câteva luni cu o secure în mașină, să le tranșeze pe femeie și fiica sa. Fosta soție spune că Statul a eșuat complet în a proteja femeile agresate. „Am depus plângeri, în luna octombrie am patru într-o singură săptămână, la Secția 6. Degeaba. Polițiștii ridică din umeri și-mi cer mai multe dovezi. Care ar fi alea? Că mă omoară?”, se întreabă femeia.

Povestește scene de tortură începute în 2006 și care au durat până la divorțul din 2016. Terorizarea ei a continuat și după 2016, când a cerut trei ordine de restricție, unul după altul: „N-au nici un efect. Le-a încălcat fără probleme și fără să fie vreo consecință”.

În documentele școlare, profesorii de la liceul unde învață fiica ei notează că situația din familie este cunoscută și că aceasta a fost profund afectată de violențele tatălui.

Dănuț Cazacu, bărbatul care nu lasă o clipă de liniște fostei familii. Fosta soție (foto mic) este nemulțumită că plângerile sale nu au efect

Primul pumn

S-au căsătorit în 1999, apoi li s-a născut o fată și au plecat în Italia. În 2006, erau acolo. „Fata avea 5 ani. El era la petrecere cu prietenii, făcusem mâncare și am trimis-o să-l cheme. Nu a venit. Am mai trimis-o o dată, nici atunci nu a venit. Am renunțat să-l așteptăm. Când s-a întors era beat și furios. Atunci m-a bătut prima dată, în fața copilului, am fost toată vânătă. Am aflat după aceea că prietenii lui au râs de el că-i ținut sub papuc”, povestește femeia.

A chemat Poliția, după câteva ore au venit carabinierii, l-au luat la secție. L-au avertizat că, dacă repetă scena, va fi grav. Și a repetat-o. „De multe ori scăpam cu fuga, mă ascundeam cu fata la prieteni. Când sunam la Poliție, îmi spuneau să plec din locuință. Probabil că erau atât de detașați pentru că eram străini, nu știu dacă tolerează la fel violența în familiile italiene”, mai spune femeia.

A suportat, nici ea nu mai știe acum de ce, bătăi după bătăi. Până în 2014, când și-a luat fata și a venit în țară.

„După cum a declarat martorul audiat, lăcătuș de meserie, din martie până în prezent (mai 2017 n.r.) i s-a solicitat ajutorul de către reclamantă pentru a schimba yala de cel puțin 20 de ori, aceasta indicând drept agresori pe soțul și pe fratele acestuia. Mai mult, reține instanța că martorul a declarat cu prilejul audierii că a văzut înregistrările în care persoana indicată de reclamantă ca fiind soțul său fie smulgea cablurile, fie intervenea asupra yalei de la ușă (...) S-a putut constata cu prilejul audierii minorei că aceasta este realmente speriată de atitudinea tatălui și a unchiului său, relatând instanței cel puțin două episoade de agresiune verbală și emoțională asupra ei, a rudelor sau prietenelor. Astfel, a povestit minora că unchiul său se plimbă cu un câine amenințător în parcul din fața blocului și le adresează ei, prietenelor și rudelor sale, amenințări și cuvinte jignitoare, provocându-le teamă.”
Fragment din sentința 7157/2017 a Judecătoriei Iași prin care s-a dispus, la cererea lui L. Cazacu, instituirea unui ordin de protecție împotriva lui Dănuț Cazacu și a fratelui său, părtaș la teroare

„M-a căutat cu securea în mână”

În 2014, a introdus divorțul. În 2015, soțul s-a întors în România și femeia a acceptat să sisteze acțiunea. „Ne-am apucat de făcut curat în casă. A durat vreo trei luni, timp în care am stat la o soră de-a mea. La sfârșitul lui noiembrie 2015, ne-am întors în apartament, iar în ziua de Crăciun ne-a dat afară din casă, pe mine și pe fată. Am fost plecate, când ne-am întors am găsit yala schimbată. Timp de o lună am locuit la familia unei prietene de-a fetei. Timp în care nu era zi să nu ne amenințe cu moartea. Umbla cu securea după el să ne facă bucăți dacă ne prinde”, povestește femeia.

Ca să se apere, femeia și-a luat un spray lacrimogen 

„M-a așteptat la bucătărie cu o curea”

La sfârșitul lunii ianuarie 2016, s-a întors acasă, împreună cu fata. “Nu mi-am retras plângerea făcută la Poliție după scandalul de Crăciun, așa cum a vrut. Nu știu de unde a aflat asta și m-a așteptat la bucătărie, beat, cu o curea în mână, așezat pe scaun. Fata a ajuns acasă înaintea mea, l-a găsit așa, m-a sunat. El a adormit la un moment dat, ea mi-a dat drumul la ușă și ne-am refugiat în dormitor. Am tras un dulap în ușă și am sunat la Poliție. Au venit atunci 5 polițiști înarmați. Nu a fost intimidat. Și-a scos penisul, l-a fluturat în fața lor, i-a înjurat și nu a pățit nimic”, povestește femeia.

După aceea, a reluat acțiunea de divorț. A fost urmărită pe stradă de soț și de fratele lui, dar nu a mai cedat.

Trei ordine de protecție încălcate

Pe 23 februarie 2016, Dănuț Cazacu a vândut apartamentul care era pe numele său, iar soția și fiica au fost evacuate: „A vândut fără semnătura mea, dar instanța ne-a dat dreptul să locuim acolo până se termină partajul. De atunci nu a mai reușit să ne lovească, în schimb a apelat la alte metode. Ne-a tăiat gazul, curentul electric, când ajungem acasă găsim yala blocată cu scobitori, am schimbat un pumn de butuci până acum. Am apelat la primul ordin de protecție în februarie 2016. L-a încălcat de nenumărate ori, se apropia de ușă, tăia firele de internet, de tv”.

Al doilea ordin de protecție a fost în septembrie 2016, valabil 6 luni. În mai 2017 a urmat al treilea, valabil până în noiembrie. „De fiecare dată se apropia de noi, ne amenința. Sunam la Poliție, făceam plângere, el pleca liniștit, fără nici o problemă”, mai povestește femeia.

Selecțiuni din viața lui L. Cazacu: yale schimbate, cabluri tăiate, interfon smuls

Amenințări în mijlocul coaforului

Instituțiile Statului se mișcă atât de greu încât Dănuț Cazacu are tot timpul din lume să-și căsăpească familia. „Există dosare penale la Parchet, pentru că sunt fapte repetate, dar, până cercetează ei, ne omoară. Polițiștii ridică din umeri și îmi cer mai multe dovezi. Ultima dovadă ar fi că mă omoară, alta nu mai am”.
În total, a depus 22 de plângeri la Secția 6 de Poliție și 3 la Secția 2. „A venit la coaforul unde lucrez, a amenințat că mă omoară. Au fost asemenea cazuri, chiar mi-e frică”, mai spune femeia.

„În aceste cazuri, care au fost raportate la secții de Poliție din oraș, se fac cercetări, sub îndrumarea procurorilor", a declarat Anca Vîjîiac, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție. 

Șantajată cu un film

„Când s-a întors din Italia, în 2015, am făcut sex și m-a filmat. Acum folosește acel film să mă șantajeze că mă arată dezbrăcată în tot orașul, făcând sex cu alt bărbat. Am povestit și asta, nu interesează pe nimeni”, povestește femeia.

Situația dramatică a femeii este cunoscută până și la școala unde învață fata. Într-o caracterizare asumată de școală, cadrele didactice spun că activitatea școlară a fetei a fost grav afectată de violența din familie și are probleme de memorie și concentrare, în special în situații mai tensionate, la lucrări de control sau teze.

Numere de înregistrare primite de L. Cazacu de la instituțiile unde a depus plângeri 

„Îi dai un bobârnac și e vătămare corporală”

Fostul soț al femeii, Dănuț Cazacu, susține că toate poveștile femeii sunt invenții. „Este la modă divorțul acum, de prea mult bine a divorțat. V-a spus că a vândut din casă lucrurile mele? Că a furat din casă 15.000 de euro? Apartamentul în care stă acum l-am vândut unei nepoate și a atacat vânzarea asta. Eu nu vreau să mă apropii de ea, eu vreau doar să plece din casa aceea”, spune Cazacu.

Acesta susține că problemele au intervenit când a lucrat în Italia și soția era în România. „Cum de nu mă vorbește nimeni de rău? Ea cu o soră de-a ei și o colegă de serviciu sunt singurele persoane care au ceva rău de spus de mine. Ordinele astea de restricție se obțin foarte ușor, aduc femeile un martor mincinos și gata, au ordinul de restricție”, mai spune Cazacu.

El afirmă că nu și-a agresat familia. „Așa suntem noi, ăștia care muncim în afară, fraieri. Ne rupem oasele acolo, ele fac ce vor aici și când ne întoarcem găsim totul răsturnat. Îi dai un bobârnac în nas și gata, este vătămare corporală”, adaugă bărbatul.

Crima de la coafor

Pe 28 decembrie 2013, Vasile Olaru din Păun și-a înjunghiat soția, Nina, într-un coafor din Tudor Vladimirescu. Deși depusese plângeri la Poliție pentru agresiuni înainte de crimă, Olaru era în libertate și fără nici o restricție. Cu numai o lună înainte de crimă, soția se refugiase, cu copiii, într-un centru special pentru victimele violenței domestice. Cu două zile înainte de crimă, făcuse din nou plângere la Poliție, fiind agresată de soț.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: