fbpx
 
„Safety first … la Fix“, eveniment de informare organizat de Iasisting

„Safety first … la Fix“, eveniment de informare organizat de Iasisting


SC Iasisting SRL a organizat joi, în Hala de la „Teatru fix“, evenimentul „Safety first … la Fix“, care s-a dorit a fi o marcare a impactului substanțelor periculoase asupra securității și sănătății populației, o informare, dar și prezentarea metodelor de prevenire, de intervenție și de acordare a primului ajutor. Ideea acestui eveniment a pornit de la lecția cruntă oferită de „momentul Colectiv“. În plus, s-a dorit o educație prin cultură, prin promovarea singurului teatru independent din Iași, Teatru Fix care își dorește să promoveze arta contemporană și care crede cu tărie că arta poate schimba comunități.

Evenimentul a fost organizat împreună cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași și Serviciul Mobil de Urgență Reanimare Descarcerare, iar la acesta au participat parteneri sociali (Casa Județeană de Pensii, Consiliul Județean, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, Apavital, Spitalul Cuza Vodă, Spitalul Elena Doamna, Spitalul de Recuperare, Spitalul Sf. Sava, Recumedis .

„Noi ne-am dorit ca, prin acest eveniment, să creăm posibilitatea de a aduce la un loc (inedit, de această dată, încărcat de energie și emoții), toți participanții sociali (angajatori, instituții, parteneri sociali) și împreună, să facem echipă, atât pentru viața, securitatea și sănătatea lucrătorilor, cât și în beneficiul companiilor. Acesta este unul dintre scopuri. Altul ar fi ca aceste campanii de informare să nu rămână la nivel formal, ci mesajul acestora să ajungă acolo unde trebuie, în conștiința noastră“, spune Florina Diaconu, coordonator departament cnsultanță la Iasisting.

Exercițiu de evacuare în caz de incendiu

În cadrul evenimentului a fost făcută o demonstrație de evacuare în cazul unei situații de urgență generate de incendiu.

„În realitate, lucrurile nu stau chiar așa. E posibil să nu avem toate echipamentele necesare stingerii incendiilor, e posibil să existe situații sau impiedimente care să impiedice evacuarea: căi de acces blocate, semnalizări care nu sunt vizibile, luminoblocuri defecte. E posibil să fie persoane care să se panicheze, să nu știe cum să acționeze. Să fie degajat fum, care să reducă vizibilitatea. Însă, dacă persoanele sunt instruite, dacă există un minim de dotare, evacuarea se poate realiza în siguranță. În acest spatiu, minimul de dotări pentru prevenirea și stingerea incendiilor există: uși antifoc, semnalizări, stingătoare, luminoblocuri etc. Însă, orice spațiu în care se desfășoară activități, și cu atât mai mult într-un spațiu aglomerat, dotările trebuie să respecte cu strictețe prevederile legale“. adaugă Florina Diaconu.

 

Ce sunt substanțele periculoase?

Substanțele periculoase sunt orice substanță, în stare gazoasă, lichidă, solidă, inclusiv aerosoli, vapori, fum – care prezintă riscuri pentru sănătatea persoanelor. Acestea pot fi inhalate sau absorbite de piele.

La nivel European, s-a constatat că s-au înregistrat mai multe decese cauzate de îmbolnăviri profesionale decât acciodentele de muncă.

Substanțele periculoase le întâlnim la tot pasul, fie la locul de muncă, fie în mediul privat. De la deplasarea către locul de muncă, școală, grădiniță, inspirăm monoxid de carbon, hidrocarburi eliminate de gazele de eșapament.

Astfel, hidrocarburile (benzene, toluene, hidrocarburi aromatice policiclice) pot cauza amețeli, dureri de cap, iritări ale ochilor, afecțiuni ale pielii, ficatului sau rinichilor și până la cancer.

Efectele intoxicării cu monoxid de carbon sunt dureri de cap, oboseală și tulburări de vedere.

Prin consumul de fructe, legume tratate cu pesticide, conservanți, coloranți, introducem în organism o serie de substanțe periculoase (de exemplu organofosfați, care pot cauza întârzieri ale dezvoltării fetușilor).

Prin utilizarea cosmeticelor pătrund prin piele substanțe precum triclosan, care dezvoltă rezistența la antibiotice.

 

Multe domeii sunt afectate

La substanțe periculoase suntem expuși aproape în orice domeniu de activitate.

Astfel:

- în domeniul sănătății: activități de laborator, sanitar - veterinare, suntem expuși la substanțe periculoase care intră în compoziția reactivilor, dezinfectanților.

- în construcții: lucrătorii sunt supuși substanțelor periculoase reprezentate de silicea cristalină, azbest, adezivi, ciment, care determină boli pulmonare (silicoza, astm) și boli oncologice.

- în panificație: un efect destul grav asupra sănătății lucrătorilor îl reprezintă praful de făină care dezvoltă afecțiuni precum alergii, astm, etc.

- în saloanele de înfrumusețare: întâlnim astfel de substanțe, care intră în compoziția vopselelor de păr (ammoniac, hydrogen peroxid, plumb – în culorile închise, persulfații în produsele de decolorare a părului).

- în domeniul menetenanței: lucrătorii sunt cei mai expuși întrucât asupra lor acționează mai mulți agenți cancerigeni, rezultați emisiilor de gaze, vapori, fum, funingine, etc.

- în domeniul curățătoriilor: angajații sunt expuși la substanțe deosebit de agresive, precum hidrocarburi, surfactanți, acid fluorhidric, percloritilena (conține fosgen, acid clorhidric) cu efecte deosebit de agresive asupra organismului uman.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30