fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Poarta Cimitirului Evreiesc, motiv de scandal în Iași: istoria îngustează traficul

Poarta Cimitirului Evreiesc, motiv de scandal în Iași: istoria îngustează traficul


Primarul susține că autorizația de demolare a fost dată la cererea Comunității Evreiești, care, însă n-a confirmat oficial versiunea. Poarta ar urma să fie mutată câțiva zeci de metri mai în spate, pentru că încurca traficul rutier. Șeful Opoziției, Marius Bodea, spune că demolarea e un act de barbarie.

Dărâmarea porţii Cimitirului Evreiesc a provocat discuţii aprinse. Considerată monument, poarta a fost demolată luni, 7 ianuarie, în cursul dimineții. Reprezentanţii Primăriei susţin că există o autorizaţie emisă pentru Comunitatea Evreiască, care ar fi cerut mutarea obiectivului. Iar reprezentanţii Comunităţii spun că, oricum, nu era originalul, iar cele câteva elemente din original au fost extrase şi vor fi folosite la viitoarea poartă ce ar urma să fie gata în iunie.

Impactul emoțional e mare, o poartă monumentală, culcată la pământ

Împiedica traficul
Oamenii de afaceri care au construit în zonă spun că poarta împiedica traficul şi că se formau cozi, pentru că se trecea pe un singur sens, iar zona s-a dezvoltat. „Eu am ridicat case acolo, cei care le-au cumpărat nu au contribuit la aglomerarea zonei. Dar au apărut multe blocuri, este şi o şcoală acolo şi se formau cozi zilnic. Numai la şcoală veneau zilnic peste 100 de maşini”, ne-a spus omul de afaceri Sorin Ionescu, care a dezvoltat Cartierul Amfiteatru.
Varianta aglomeraţiei este confirmată de omul de afaceri Simon Iancu, membru al Comunităţii Evreieşti din Iaşi. „Se aglomerase mult zona, este adevărat că se circula foarte greu, toţi cei care au afaceri acolo se plângeau”, ne-a declarat Simon Iancu.

Așa arăta poarta de la intrarea în Cimitirul Evreiesc. În spate se află o școală particulară și sute de locuințe noi, astfel că dimineața aici se forma un dop rutier

Nu era originalul
Poarta originală a fost mutată în anii ’80, din zona de lângă strada Păcurari până la amplasamentul pe care l-a avut până astăzi. „Poarta oricum nu mai era originalul făcut acum 120 de ani. Singurele elemente originale erau în partea de sus şi, din câte am înţeles, acestea au fost păstrate şi vor fi incluse în viitoarea poartă”, a explicat Simon Iancu.
Aceeași variantă este susţinută de Primăria Iaşi: „Actuala poartă a Cimitirului Evreiesc din cartierul Păcurari este o construcţie care datează din anii ’80 ai secolului trecut, fiind realizată ca urmare a mai multor mutări succesive ale acesteia din motive edilitare. Desele incidente de circulaţie în care a fost implicată această construcţie au dus la deteriorarea semnificativă a acesteia, fapt semnalat municipalității de Comunitatea Evreilor din Iaşi. Datorită faptului că singura proprietate din zonă a   Comunităţii Evreieşti o reprezintă parcarea, Comunitatea a fost de acord şi a cerut sprijin municipalităţii ca mutarea să se facă la limita parcării cimitirului. A fost întocmit un proiect tehnic autorizat, pe baza căruia a fost eliberată o autorizaţie de construire pe numele Comunităţii Evreilor din   Iaşi. Toate detaliile arhitecturale sunt demontate şi conservate, urmând să fie montate pe o structură de rezistenţă nouă şi solidă”.

Elementele originale ale porții au fost conservate, urmând a fi reconstituit un nou monument, pe alt amplasament

Deputatul Marius Bodea: Dărâmare barbară

Deputatul liberal Marius Bodea susţine că dărâmarea porţii Cimitirului Evreiesc s-a făcut într-o manieră barbară. „Dărâmarea porţii monumentale a Cimitirului Evreiesc în această manieră barbară, doar pentru a servi dezvoltatorilor imobiliari care doresc să construiască în acea zonă, reprezintă expresia cea mai clară a ceea ce a ajuns oraşul nostru: un sat fără câini, cu o Primărie captivă samsarilor imobiliari. Anul trecut a fost demolată ilegal o casă de patrimoniu pentru a ridica un bloc, iar clădirile de  patrimoniu din administrarea Primăriei zac în paragină: Casa Generalului Berthelot, Casa Buicliu din Păcurari sunt doar două exemple”, a declarat Marius Bodea.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Cartierul Austriac