fbpx
 
PILOȘII DIN CASA PĂTRATĂ: 31 DE CLANURI. Doar soți și soții, altfel nu poți lucra în CJ și Prefectură

PILOȘII DIN CASA PĂTRATĂ: 31 DE CLANURI. Doar soți și soții, altfel nu poți lucra în CJ și Prefectură


La Primărie, toamna trecută, numărasem 51 de familii care ocupă funcții-cheie în administrație. Acum, i-am găsit pe cei de la Consiliul Județean și Prefectură. Salariile declarate sunt de minim 1.000 de euro net/lună. Cum se nimerește, cum se potrivește, toate angajările se fac în cerc închis: ești soția cuiva important sau soțul unei femei cu funcție mare. Aparatul de stat rămâne o lume paralelă în România, intangibilă oamenilor de rând. DEZVĂLUIRI ÎN EXCLUSIVITATE: descoperiți cele 31 de familii din Casa Pătrată.

Rudele, neamurile și piloșii ocupă poziții cheie în Prefectură și Consiliul Județean Iași. Fii și fiice, soți și soții sau simple pile având ca proptele pe potentații de ieri și de azi. Iar salariile, deloc mici în 2017 (o medie de 1.000 de euro/net lunar) au fost majorate anul trecut. Deci, a devenit o afacere să prinzi un post călduț în Casa Pătrată.

Subprefectul Valentina Iosub și președintele CJ, Maricel Popa, o mutare ca o alianță politică de pe vremuri

Fiecare președinte cu oamenii lui
O constantă a foștilor trei președinți ai Consiliului Județean, Constantin Simirad, Cristian Adomniței și Maricel Popa: fiecare și-a adus propriii oameni în CJ sau în instituțiile subordonate. Și nu doar la cabinetul președintelui, ci chiar în poziții cheie. Unii au supraviețuit, alții au fost măturați de următorul val de piloși. Sunt și cupluri de bugetari în instituții diferite, CJ-Prefectură, CJ-Primărie sau CJ-ANAF.

- Elena Parmena Rebegea (consilier juridic la CJ), fiica lui Mitică Rebegea, președintele CA de la Aeroport și un apropiat colaborator al lui Maricel Popa, președinte CJ. În 2017, aceasta a venit prin detașare de la Casa de Pensii București.

- Titica Liliana Holicov, șef serviciu CJ, a câștigat, net, în 2017 peste 50.000 de lei. Soțul său este Petru Holicov, primarul liberal al comunei Sinești, cu un venit de aproape 49.000 lei. Holicov face parte din garnitura fostului președinte al Consiliului Județean Iași, liberalul Cristian Adomniței.

Cele trei fiice ale Violettei Cănilă, fostă directoare la Citadin, lucrează numai la stat. Irina Hovârneanu (stânga) e consilier la CJ, iar soțul lucrează la Primăria Iași

- Irina Hovîrneanu este fiica fostei directoare Citadin, Violetta Cănilă. De fapt, toate cele trei fiice ale lui Cănilă lucrează la stat: Irina este consilier superior la CJ (soțul lucrează la Servicii Publice, societate a Primăriei), Roxana Doria Adochiei (director economic la Servicii Publice) și Andreea Corodescu care este directorul Complexului de Servicii Comunitare Bucium, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului de la CJ.

- Eliza Chirica (șef birou, 36.000 lei în 2017) și Liviu Chirica (fotograful președintelui CJ), divorțați. Ambii se ocupă de imaginea președintelui Maricel Popa.

- Dorina Chișcă (fosta secretară a lui Constantin Simirad la Primărie, în Cuba și la șefia CJ) este acum secretara lui Maricel Popa, președinte CJ. În 2017, Chișcă a câștigat lunar, în medie, 4.400 lei net. Tot în Consiliul Județean lucrează și Cornelia Ursu, sora Dorinei Chișcă. Astfel, Cornelia Ursu este consilier superior la Direcția Proiecte și Dezvoltare Durabilă. Cornelia Ursu a avut un venit net de la CJ de 54.400 lei, adică o medie lunară de 4.500 lei. Deci, câte 1.000 de euro net pe lună pentru fiecare din cele două surori apropiate de Simirad.

- Georgel Alupoaei, consilier superior la Consiliul Județean (aproape 60.000 de lei net în 2017) și soția Mihaela, consilier la Direcția Arhitect șef a Primăriei (50.000 de lei net acum doi ani).

- Nicoleta Apetrei (consilier la Consiliul Județean, 52.000 lei în 2017) și soțul Radu Gabriel (șef serviciu la CJ), cu un venit net, acum doi ani, de aproape 62.000 lei.

- Viorica Argeanu (consilier la CJ, 38.000 lei venit net 2017) și soțul Vasile, salariat tot la CJ, cu 20.000 lei în 2017.

Parmena Rebegea s-a transferat de la București la Proiecte Europene în CJ, fiica președintelui CA de la Aeroport


- Maricica Dumitriu (consilier CJ, 51.000 lei net în 2017) și soțul Marin (ANAF Iași) – 54.000 de lei acum doi ani.

- Laura Leonte, consilier CJ Iași (55.000 lei net în 2017) și soțul său Florentin Leonte (referent la Primărie), 33.000 lei acum doi ani. Ca un amănunt, Laura Leonte a fost secretara lui Constantin Simirad pe vremea când acesta a condus CJ.

- Cătălin Gabriel Matei (consilier, 51.000 lei de la CJ în 2017) și soția, Mihaela, angajată la Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor, subordonată CJ (47.000 lei în 2017).

- Carmen Scripcaru (consilier superior – 52.000 lei salariul în anul 2017) cu soțul Sorin, inspector superior la Direcția Județeană de Statistică – 41.662 lei acum doi ani.

 

Irina Jehac, consilier principal la Prefectură, soția lui Mihai Jehac, unul din șefii Finanțelor Publice

„Lotul” Euronest

Euronest, asociație de dezvoltare intercomunitară, a fost înființată de CJ Iași în 2008 alături de CJ-urile din Bacău, Botoșani, Suceava, Neamț și Vaslui pentru implementarea de proiecte la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est.

De-a lungul anilor, aici au lucrat mai multe personaje venite pe filieră politică. Spre exemplu, până anul trecut, adjunct a fost Marius Dangă, fost viceprimar liberal.

Cosmin Plumbu, angajat la Euronest, fiul primarului PSD din Movileni

Trei odrasle

Acum, la Euronest lucrează, printre alții, Cosmin Plumbu, băiatul primarului din Movileni (Mihai Plumbu – PSD). Anterior, fiul lui Plumbu a îndeplinit funcția de director de cabinet secretar de stat la Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice.
Tot la Euronest este angajată și Anda Hrițcu, fata primarului din Scobinți (Gheorghe Hrițcu – PSD).
De aproape 8 ani lucrează la asociația de dezvoltare intercomunitară Euronest și Irina Simirad, nora lui Constantin Simirad. Adică, de pe vremea în care Constantin Simirad era președinte al Consiliului Județean. Irina Simirad este soția lui Lucian, fiul cel mic al lui Constantin Simirad (fost primar, fost ambasador în Cuba, fost președinte al CJ Iași, actual consilier al primarului Mihai Chirica).

Anda Hrițcu, altă valoare angajată la Euronest, fiica primarului din Scobinți

Din Primărie s-au refugiat la CJ
În ultimii trei ani au avut loc câteva transferuri spectaculoase pe direcția Primărie-Consiliul Județean. Două au fost evenimentele care au determinat aceste transferuri: scandalurile penale în care a fost implicat fostul primar Gheorghe Nichita și, ulterior, conflictul public între noul primar Mihai Chirica și Maricel Popa, șeful CJ și al PSD Iași. Mai multe persoane-cheie apropiate de Nichita au încercat să se angajeze la CJ, însă doar câțiva au și reușit.

Lista „transferaților” îi cuprinde pe:

1) Virgil Stărică, fost șef personal la Primăria Iași, acum șef de birou la CJ. Fratele acestuia, Cristi, a rămas la Primărie, e directorul Eco Piața.
2) Ana Maria Târziu, fost arhitect șef al Iașului, la Primărie, este acum arhitect șef la Consiliul Județean.
3) Vlad Ciobanu, fostul șef de cabinet al primarului Gheorghe Nichita, este acum consilierul lui Maricel Popa, șeful CJ.
4) Gheorghe Nichita, fostul primar, este unul dintre consilierii lui Maricel Popa.
5) Violeta Carla Olariu a venit recent de la Primărie la CJ. Este consilier superior.
6) Monica Vasilache, o mutare de ultimă oră de la Primărie la CJ. Acum, este consilier superior la Direcția Tehnică și Investiții a Consiliului Județean.

Soții Dominte, el la Prefectură, ea la Consiliul Județean

Citește și NOMENCLATURA 2018: 51 de familii angajate în Primărie. Cea mai mare rețea de nepotism din orașul Iași

Conexiunile de la Prefectură
Lista rubedeniilor cu proptele de la Prefectură se deschide la cel mai înalt nivel, cu al doilea post ca importanță, cel de subprefect.

- Valentina Iosub, subprefect, fosta soție a lui Costel Iosub, primarul comunei Tătăruși. Presa a relatat de-a lungul timpului, inclusiv jurnaliștii REPORTER DE IAȘI, că divorțul celor doi a fost, de fapt, unul formal pentru ca ambii să poată lucra în Primăria Tătăruși. Numirea în poziția de subprefect a lui Iosub a fost mutarea lui Maricel Popa. Șeful PSD Iași și-a asigurat, astfel, un aliat puternic în persoana influentului primar Costel Iosub din Tătăruși. Din august 2017, de la numirea pe post, Iosub a fost criticată de presă din cauza faptului că ridică sume importante de la Prefectură, însă are o activitate publică mai mult decât discretă.


- Irina Jehac (consilier principal), soțul, Mihai, angajat al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Iași (DGRFP). Mihai Jehac a fost în cărți pentru șefia Fiscului, dar și pentru fotoliul de prefect, fiind unul dintre cele trei nume rămase în finală. Până la urmă, PSD l-a preferat ca prefect pe Marian Șerbescu.

- Andrada Elena Bălan, fosta secretară a lui Mihai Chirica pe când acesta era viceprimar al Iașului, este de vreo trei ani la Prefectură. Acum este secretara subprefectului Valentina Iosub. Oficial, funcția se cheamă consilier superior.

- Oana Gabriela Ungureanu Bejenaru (soția fostului subprefect Florin Ungureanu) s-a recăsătorit cu Ovidiu E. Bejenaru (director la Direcția Regională Iași din cadrul Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații - ANCOM). În martie 2017, REPORTER DE IAȘI a scris că Oana și Ovidiu Bejenaru se aflau în plin proces de divorț. Totuși, în declarațiile de avere depuse în vara anului trecut, ambii Bejenaru se menționează reciproc ca soț și soție. În 2017, ea a câștigat 39.000 lei (adică în medie 3.250 lei net lunar), iar el 191.842 lei de la ANCOM, adică o medie netă lunară de 15.986 lei (echivalentul a 3.400 euro).

- Doina Zanfirescu, ofițer de poliție la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoatelor Simple Iași, aflat în subordinea Prefecturii (aproape 56.000 lei/net în 2017) și soțul Liviu Zanfirescu (șef al Poliției Locale + pensionar MAI, venit însumat pe 2017 de 167.000 lei).

- Luminița Bărbulescu și Marius Mihăiță Bărbulescu, soți, ea consilier principal (aproape 32.000 de lei net în 2017, salariu+normă de hrană), el consilier juridic superior (aproape 40.000 de lei în 2017), ambii la Prefectură.

- Traian Dominte și Ana Georgeana Veronica Dominte Cristea, el consilier juridic la Prefectură, ea consilier juridic la Consiliul Județean.

- Constantin Adrian Irimescu și Carmen Ingrid Irimescu, el șef birou la Prefectură, ea angajată a ApaVital. Peste 87.000 lei net veniturile cumulate ale celor doi în 2017.

- Cecilia Maricica Mihai, consilier la Prefectură (un venit net de 40.000 de lei în 2017), și soțul său Constantin Mihai, salariat ANAF (76.000 lei net aferent anului 2017).

- Cecilia Natalia Oarză este consilier superior în Prefectură (venituri nete de aproape 39.000 de lei acum doi ani), iar soțul său, Cristian, este angajat al Consiliului Județean (50.000 de lei salariul net pe 2017).

- Lăcrămioara Simiuc (consilier juridic Prefectură, 40.000 lei venituri în 2017) și soțul său Vasile Liviu Simiuc (consilier la Consiliul Județean, 52.000 lei venituri nete acum doi ani).

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: