BREAKING: Mustiață, „omul cartelului”, numit din nou arhitect-șef al Iașului

BREAKING: Mustiață, „omul cartelului”, numit din nou arhitect-șef al Iașului


Chirica și Harabagiu fac un mare pas înapoi. Omul adus de viceprimarulcare coordonează direct Urbanismul este Alexandru Mustiață, cel care i-a vândut, ca arhitect-șef, un teren cu 100.000 de euro lui Doru Plugaru, cel care construise trei blocuri ilegale în Iași. Mustiață picase de două ori concursul la București, la ANFP. Chirica și Harabagiu se întorc de unde au plecat, semn că nu le pasă de toate scandalurile care se țin lanț în sfera imobiliară. Mustiață este omul de plastilină din mâinile celor doi conducători ai Primăriei. În ultimele săptămâni, BZI, ziarul de casă al primarului, declanșase un atac la adresa fostei arhitecte-șefe, Anca Brândușescu, cerând demisia acesteia. Familia Asimionesei, care patronează BZI, are interese imobiliare pe propriile firme. Mihai Chirica s-a executat: l-a adus înapoi pe „copilul de mingi” Alexandru Mustiață. Primarul a rulat 8 arhitecți-șefi în 4 ani!

Mutare absolut surprinzătoare la vârful Primăriei Iași. De luni, 4 februarie 2019, Alexandru Mustiață revine pe postul de arhitect șef al Iașului. Acesta a fost rechemat de la Inspectoratul Județean în Construcții (IJC), unde fusese detașat. Artizanul acestei mutări este primarul Mihai Chirica.

A luat „zero” la examen
Arhitectul Mustiață va reveni în funcția de arhitect șef al orașului pentru o perioadă de șase luni, timp în care ar putea da din nou examenul de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP).
Tânărul a mai deținut această funcție de importanță strategică în perioada februarie – decembrie 2017. Pe parcursul primei experiențe ca arhitect șef, Mustiață s-a remarcat prin două lucruri. El a reușit contraperformanța de a pica de două ori examenul organizat de ANFP pentru stabilizarea pe post. La unul dintre cele două concursuri, comisia de examinare l-a notat cu „zero”.
În al doilea rând, de numele lui Mustiață se leagă autorizarea mai multor proiecte imobiliare cel puțin controversate. În plus, acesta s-a aflat într-o situație la limită: a vândut cu 100.000 de euro un teren către familia Adumitroae care construise trei blocuri fără autorizație.

L-a convins pe Chirica
În primul său mandat ca arhitect șef, Mustiață a fost perceput ca omul viceprimarului Gabriel Harabagiu. Primarul a anunțat demiterea lui Mustiață în octombrie 2017, însă l-a menținut în funcție până în decembrie. „Eu zic că, totuşi, fără să fim răutăcioşi sau să criticăm pe X sau pe Y, el a participat într-o competiţie singur şi a ieşit pe locul doi. Ăsta este adevărul”, a spus Chirica, citat fiind de Ziarul de Iași (28.10.2017).
Însă, de această dată, revenirea ca arhitect șef a lui Mustiață s-a făcut la cererea expresă a primarului Mihai Chirica. Actualul arhitect șef, Anca Brândușescu, va reveni pe poziția deținută anterior, cea de consilier superior urbanism.
Până la ora editării acestei știri, Alexandru Mustiață nu a putut fi contactat pentru a-și preciza punctul de vedere.


 
Ascensiune fulminantă
În septembrie 2016, Mustiață s-a angajat la Primărie, iar după doar câteva luni, în februarie 2017, a devenit arhitect șef. ”Alexandru Mustiață a absolvit Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” din cadrul Universității Tehnice «Gh. Asachi» din Iași în 2009, iar până la angajarea sa, prin concurs, la Primăria Municipiului Iași, a lucrat în mediul privat în domeniul studiilor absolvite. Alexandru Mustiață este membru al Ordinului Arhitecților din România din 2013, a absolvit cursuri de managementul proiectelor și are un certificat de expert în achiziții publice”, se arată într-un comunicat al Primăriei Iași din februarie 2017, la momentul primei sale numiri ca arhitect - șef.
Nimeni nu a știut ce l-a recomandat pe Mustiață pentru acest post nici prima dată. Singurele informații au fost că acesta este fiul fostului șef al Gărzii Financiare Botoșani, creditat cu o avere impresionantă.

Neseriozitate: Chirica a numit 8 arhitecți-șefi în 4 ani
Din momentul în care Mihai Chirica a câștigat alegerile pentru funcția de primar al Iașului, cele mai multe mutări s-au petrecut la Instituția Arhitectului Șef.
Astfel, Mihai Chirica a devenit primar interimar în aprilie 2015, găsindu-l ca arhitect-șef pe Tudor Vericeanu, care a rezistat până în iunie, 2016. Apoi a urmat Ana Maria Târziu, câteva luni, apoi a fost numit Cristinel Țârnă, urmat apoi de Pompilia Iliescu, după care a venit rândul lui Cristi Duțu, tot pentru 5 luni, iar în 2017 a fost adus Alexandru Mustiață.
Acesta a plecat în decembrie, după ce picase de două ori concursul la ANFP, fiind numită Raluca Mocanu. Peste alte șase luni a fost numită Anca Brândușescu și, acum, din nou, Alexandru Mustiață.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top