fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
7 ani de calvar pentru un bătrân care a murit când se scria acest text: cum se forțează Primăria să demoleze o scară și o ușă PVC

7 ani de calvar pentru un bătrân care a murit când se scria acest text: cum se forțează Primăria să demoleze o scară și o ușă PVC


Ca scaiul de măgar. Așa se ține primarul Mihai Chirica de familia de octogenari Brătuleanu cărora vrea să le demoleze o scară metalică, o copertină, o ușă PVC și-o extindere a casei. În septembrie 2018, Chirica a dat dispoziția, deși bătrânii obținuseră în instanță suspendarea demolării. În decembrie, primarul a tocmit Biroul Executorilor Judecătorești Asociați (BEJA) Dominte&Asociații care să obțină încuviințarea executării silite.
Aberant: executorul a depus de trei ori cerere cu același obiect. De două ori i-a fost respinsă, a treia oară admisă în parte. Ca la Loto. Deci, Chirica vrea cu tot dinadinsul să desființeze anexele unei case, însă închide ochii la sentințele definitive ale instanțelor prin care sunt dispuse demolări ale blocurilor construite ilegal de mahării din imobiliare.
Însă, în ambele cazuri, Mihai Chirica nesocotește legea. În primul, se situează deasupra puterii judecătorești, în al doilea ignoră hotărârea magistraților.
Trist: exact în ziua redactării articolului, Costachi Brătuleanu a închis ochii definitiv. De două săptămâni era internat cu probleme cardiace. Soția sa spune: „Măcar a apucat să moară fără să fie dat afară din casă!”. Un război purtat până în mormânt.

Trei cereri cu același obiect
Pe 17 decembrie 2018, BEJA Dominte și Asociații a comunicat familiei Brătuleanu, Maria și Costachi, dispoziția primarului privind desființarea lucrărilor realizate nelegal în curtea imobilului din strada Roșcani, nr. 32. Pentru a se ajunge la demolarea anexelor, BEJA Dominte și Asociații s-a adresat instanței. Prima dată pe 19 decembrie, solicitând încuviințare executare silită. Răspunsul judecătorilor a venit pe 4 ianuarie acest an și a fost sec: „respinge cererea”.
Cei de la biroul executorilor au revenit pe 23 ianuarie 2019 când, culmea, au depus două cereri de executare silită. În ambele, creditor figura Municipiul Iași prin primar, iar debitori cei doi Brătuleanu. Deci două cereri, depuse în aceeași zi, cu același obiect și aceleași părți. „În data de 01.02.2019, se dă rezoluția în dosarul 1849/245/2019 și instanța respingere cererea de încuviințare a executării silite, ba mai mult instanța dispune amendarea BEJA Dominte și Asociații cu 700 lei pentru introducerea cu rea-credinţă a unei cereri de încuviinţare a executării silite vădit netemeinice.
În data de 06.02.2019, după încercări repetate însă, se dă soluția în dosarul 1850/245/2019 și se admite în parte cererea de încuviințare a executării silite”, a afirmat Maria Brătuleanu.

Executorul, sancționat de judecător

Absurd: două în aceeași zi
Adică, două cereri în aceeași zi, cu două decizii diametral opuse. „E singura excepție de drept unde nu vorbim de autoritatea lucrului judecat. Deci, se pot depune mai multe cereri. Totuși este absurd, probabil că s-au depus cereri până a picat la completul la care trebuie”, a încercat o explicație un avocat care a dorit să-și păstreze anonimatul.
Deci, BEJA Dominte și Asociații a depus cereri de executare silită până ce o instanță le-a admis-o. Revoltată de această manevră, Maria Brătuleanu a trimis o adresă către Camera Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel Iași în care reclamă că biroul executorilor a încălcat etica profesională și codul deontologic. Contactat telefonic, Adrian Florin Calistru, unul dintre executorii de la BEJA Dominte și Asociații, cel a cărui ștampilă apare pe notificarea trimisă familiei Brătuleanu, nu a făcut comentarii pe acest caz. „Nu mă ocup eu de dosar. Avem multe, nu cunosc această situație”, a declarat Calistru.

Șase ani de scandal și procese

De fapt, care e miza acestui demers? Totul a pornit în 2013, deci acum șase ani. Un ieșean pe nume Daniel Cazacu a reclamat la Poliția Locală că Brătulenii au făcut aceste amenajări fără a avea autorizație. Agenții au venit la fața locului, i-au amendat pe proprietari și le-au cerut să intre în legalitate. Pentru că familia Brătuleanu nu a obținut autorizarea, disputa s-a mutat în instanță. Printr-o sentință definitivă din 2016, judecătorii au hotărât desființarea construcțiilor ridicate nelegal. „În anul 2016 se deschide dosarul 626/2016 al BEJ Lupu Nicolăiță prin care se efectuează demersurile de executare. Am formulat contestație la executare (...), iar executarea este suspendată până la soluționarea contestației la executare care se află în apel la Tribunal”, a spus Maria Brătuleanu.

Femeia a precizat că ar trebui să demoleze, cel mult, doar scările, copertina și ușa de tâmplărie PVC, nu și extinderea la clădire, în fapt o magazie lipită de casă în care ține centrala. Iar argumentul său este o interpretare greșită a semnelor de punctuație între ce a cerut Poliția Locală și ce a reținut instanța.

Chirica, mai presus de lege

În acest context, cu Brătulenii care au pierdut procesul, dar executarea a fost suspendată până ce magistrații decid ce anume trebuie demolat, a intervenit primarul Mihai Chirica. „În toamna anului 2018 pe fondul nemulțumirii unei persoane direct interesate în speță, numitul Cazacu Daniel începe să facă presiuni la Primăria Municipiului Iași și Primarul Municipiului emite o decizie prin care dispune desființarea în conformitate cu dispozitivul titlului executoriu (în care Primarul nu este parte) de pe terenul proprietate privată”, a spus Maria Brătuleanu.
Femeia spune două lucruri: pe de o parte că primarul Mihai Chirica nu avea calitatea să se amestece în acest conflict și, pe de altă parte, că primarul a trecut peste decizia judecătorilor care au suspendat executarea.

Cazacu s-a întors împotriva primarului

Implicându-se în acest caz, primarul Mihai Chirica a picat la mijloc. Pe 28 septembrie 2018, deci la două săptămâni după ce a dispus demolarea, a fost acționat în instanță de Daniel Cazacu. Care i-a cerut ducerea la îndeplinire a deciziei de demolare. Iar Cazacu a și câștigat în primă instanță. Pe 22 ianuarie 2019, judecătorii au hotărât: „Obligă pe pârâtul primarul municipiului Iași, Chirica Mihai, la plata unei amenzi de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere începând de la data pronunțării hotărârii de față și până la executarea sentinței (...). Obligă pe pârâtul primarul municipiului Iași, Chirica Mihai, la plata în favoarea reclamantului, unei penalități de 100 lei pe zi de întârziere, de la data pronunțării prezentei hotărâri și până la punerea efectivă în executare a sentinței civile”.
Decizia nu este definitivă, primarul o poate ataca. Până la ora editării acestui material, Daniel Cazacu nu a putut fi contactat.

Citește și  Chirica demolează magazia unor bătrâni de 80 de ani, dar protejează de 2 ani blocul ilegal al lui Băcăoanu

Geneza conflictului

Dar cine este Daniel Cazacu și de ce se implică în demolarea anexei bătrânilor? Daniel Cazacu și cu soția sa, judecătoarea Cerasela Cazacu, se află de mai mult timp în conflict deschis cu familia Brătuleanu. În 2002, părinții lui Daniel Cazacu au vândut familiei Brătuleanu casa de pe strada Roșcani. Prin contractul de vânzare-cumpărare, s-au obligat ca la data de 23 septembrie 2013, adică la momentul expirării termenului de interdicţie prevăzut de lege, să perfecteze actele și pentru suprafața de teren de 217 mp, aferent construcției. Era o constrângere legală, terenul obţinut în baza Legii 18/1991 neputând fi înstrăinat imediat.
Însă, parcela nu a mai ajuns la familia Brătuleanu, cei 217 mp aferenți casei au fost vânduți în septembrie 2013 către Cerasela și Daniel Cazacu. Deci, tatăl Cazacu i-a vândut fiului Cazacu, deși terenul trebuia să ajungă la Brătuleanu. Acum, Maria şi Costachi Brătuleanu au doar un drept de superficie pe toată durata existenţei construcţiei, adică sunt proprietarii casei pe terenul altei persoane şi au drept de folosinţă asupra acelei parcele. Din 2013 şi până în prezent, soţii Brătuleanu şi soţii Cazacu s-au tot judecat.

Lipit de această proprietate, familia lui Daniel Cazacu a obținut alți 318 mp, invocând uzucapiunea, adică au dobândit dreptul de proprietate susținând că l-au posedat timp de 30 de ani neîntrerupt. Deși argumentele familiei Cazacu au fost cel puțin discutabile, instanța le-a dat dreptate. Deci, Daniel Cazacu, care deține terenul aferent casei Brătulenilor, dar și alți 318 mp lipiți de această proprietate, s-a adresat Poliției Locale cerând ca bătrânii să-și demoleze extinderile.

„Introducerea repetată, într-un interval de o lună, a trei cereri de executare silită, ale aceluiași creditor împotriva aceluiași debitor până când pică dosarul «unde trebuie» și, în sfârșit, se încuviințează executarea, este o practică obișnuită, care respectă codul deontologic și de etică profesională al executorilor judecătorești sau este cumva o practică nelegală pe care sperăm că dvs., în calitate de Președinte al Camerei Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel Iași, nu o încurajați, ba mai mult, așa cum și instanța de judecată a procedat la un moment dat, o sancționați?”
Fragment din adresa trimisă de Maria Brătuleanu președintelui Camerei Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel Iași

Cazacu a obținut amendarea primarului în conflictul cu Brătuleanu

Și-a dat în judecată și partenerul din Oancea
Familia Cazacu este protagonista unui alt scandal imobiliar din Tătărași, cel al proiectului din sudul Esplanadei Oancea. Acolo, omul de afaceri Vasile Filip intenționează să construiască un bloc turn cu un regim de înălțime 2S+P+9+penthouse (un apartament la ultimul etaj retras). La proiect trebuia să participe şi familia Cazacu, aportul acesteia constând în teren pus la dispoziţie pentru realizarea investiţiei. În schimb, judecătoarea şi soţul său ar fi primit 25% din viitoarea construcţie şi locuri de parcare. Însă, recent, Daniel Cazacu a acționat în judecată Art Residence, firma lui Vasile Filip, cerând anularea contractului dintre cele două părți.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: