fbpx
 
Parodie în justiție cu blocurile ilegale ale lui Plugaru: Poliția Locală pierde a doua oară pentru că n-a știut să scrie plângerea

Parodie în justiție cu blocurile ilegale ale lui Plugaru: Poliția Locală pierde a doua oară pentru că n-a știut să scrie plângerea


Pe 7 martie, Poliția Locală Iași a pierdut la Judecătorie procesul în care cerea desființarea unor lucrări ilegale la două blocuri (foto sus) cu patru etaje în plus de pe strada Moara de Vânt. Este a doua oară în ultimii ani când Plugaru câștigă un proces în care s-a solicitat de către Poliția Locală dărâmarea unor lucrări ridicate ilegal. În ambele cazuri, instituția subordonată Primăriei a pierdut dintr-un motiv stupefiant.

Polițiștii fac dreptate doar uneori

Etajele de la blocurile de pe strada Moara de Vânt au fost ridicate fără acte de Anca Elena Condurache, partenera interlopului Dragoș Dumitroaie (alias Doru Plugaru) – adevăratul proprietar.

Judecătorii n-au mai apucat să judece speța pe fond, pentru a analiza argumentele părților: totul s-a terminat rapid după ce magistrații au stabilit că acțiunea nu a fost întocmită cu respectarea dispozițiilor legale. Și în trecut instituția subordonată Primăriei a pierdut astfel de procese pe excepția lipsei calității procesuale. Alteori, invocarea  excepții a fost respinsă și procesul a continuat. E o ruletă rusească în urma căreia, frustrant, unii scapă, altora li se dărămă clădirile, deși toți au încălcat legea.

În dosarul încheiat pe 7 martie, judecătorii au scris negru pe alb: “Admite excepția lipsei calității procesuale active a reclamantei POLIȚIA LOCALĂ IAȘI, invocată de pârâtă prin întâmpinare. Respinge cererea, având ca obiect autorizare desfiinţare lucrări (legea 50/1991), formulată de reclamanta POLIȚIA LOCALĂ IAȘI împotriva pârâtei CONDURACHE ANCA ELENA, ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă. Respinge solicitarea pârâtei de obligare a reclamantei la plata cheltuielilor de judecată. Cu drept de a formula apel, în termen de 30 de zile de la momentul comunicării.”

Știau de pericol și tot degeaba

S-a întâmplat astfel, deși în timpul procesului juristul Poliției Locale, Dorin Lucian Dănăilă, a atașat dovezi care să susțină calitatea procesuală activă a Poliției Locale: o dispoziție din 22.02.2018 prin care directorul general adjunct al instituției, pe atunci Georgel Grumeza, era împuternicit de a promova acțiuni judicare pentru desființare lucrări.

În replică, Anca Elena Condurache a atașat acte din care reiese că, de fapt, doar primarul ar avea această calitate procesuală activă. Cu alte cuvinte, Poliția Locală știa de pericolul pierderii procesului pe motivul de mai sus, s-a pregătit pentru asta, ava șansa să îndrepte lucrurile în timpul judecății și tot a pierdut.

Șeful Poliției Locale, Liviu Zanfirescu, a explicat că nu știe motivul pentru care Poliției Locală i s-a respins acțiunea pe lipsa calității procesuale. “Așteptăm documentul de la instanță să vedem ce-a fost acolo”, a explicat Zanfirescu.

Zanfirescu nu poate controla un fenomen care atentează la prestanța Poliției Locale

Etaje fără număr

În cazul celor două blocuri construite pe strada Moara de Vânt pentru care Poliția Locală a cerut demolarea, autorizația inițială, din septembrie 2016, era pentru „locuințe individuale P+1”, cu înălțime maximă de 6 metri. În realitate, Condurache și Plugaru au construit două blocuri cu demisol, parter, trei etaje și mansardă. Fizic sunt patru nivele peste cota autorizată, dar legislația impune însă doar numărarea celor de deasupra solului. Deci, cele patru etaje în plus sunt, în fața legii, doar trei.

Conform documentelor, Anca Elena Condurache a cumpărat terenul cu tot cu proiect de la Vasile Artenie (pe 8 noiembrie 2016). Vânzătorul, fratele fostului șef al Inspectoratului de Poliție Județean Iași, Mircea Artenie, avea, la data tranzacției, autorizația de construire 820 din 14 septembrie 2016 pentru „Locuințe (individuale, cuplate) pe teren proprietate”. Inițial, adresa era doar „Moara de Vânt fără număr”, ulterior dezvoltatorul menționând pe blocuri numărul stradal: 179F. În instanță a fost menționată o altă adresă: Moara de Vânt 12.

Corupție: în loc de anchetă, proces-verbal de recepție

La șapte luni după eliberarea autorizației, Poliția Locală, instituția abilitată să verifice legalitatea construcțiilor, a mers la adresă și, pe 27 martie 2017, în loc să stopeze construcția ilegală (erau deja blocurile ridicate, vizibil peste cota indicată în autorizație), a eliberat procesul-verbal de recepție a lucrărilor, ca și cum totul era în regulă. Pe 14 iulie  2017, aceeași instituție a semnat certificatul de atestare a edificării construcției. Din luna mai 2017 începuseră și vânzările de apartamente în cele două blocuri de pe Moara de Vânt 179 F.

Citește și CHIRICA, PRIMARUL MAFIEI: Arhitectul-șef ia 100.000 de euro de la Clanul Plugaru-Cheșcu

S-au contrazis singuri

Pe 7 martie 2018, REPORTER DE IAȘI a scris despre trei blocuri construite de Doru Plugaru pe strada Aurel Vlaicu, fără autorizație, așa că Poliția Locală l-a luat la puricat și la șantierul de la Moara de Vânt. Pe 23 martie 2018, Poliția Locală a venit din nou la cele două blocuri de pe Moara de Vânt și le-a verificat legalitatea. Ce era bun cu un an înainte, atestat ca atare, acum nu mai era așa. A fost întocmit procesul-verbal IS000849 din 23 martie, în care polițistul local Andrei Spânu scria că, în conformitate cu autorizația de construire, blocurile trebuiau să fie locuințe individuale P+1 și au trei etaje în plus.

Spânu a cerut amendarea și intrarea în legalitate până pe 23 iunie 2018. Cum legislația spune că o depășire de trei etaje este imposibil de reautorizat, pe 29 iunie 2018 a fost întocmit referatul 7934, semnat de fostul director interimar al Poliției Locale, Georgel Grumeza, și de consilierul juridic al instituției, Dorin Lucian Dănăilă, prin care este cerută în instanță demolarea etajelor în plus. Este procesul pierdut pe 7 martie.

 Același verdict pentru lucrări ilegale la unul dintre blocurile de pe Aurel Vlaicu

Au pierdut la fel un proces similar tot cu ei

În zona Aurel Vlaicu, Anca Elena Condurache și Doru Plugaru au construit trei blocuri. Toate cu probleme. Pe Șapte Oameni, în autorizație era menționat S+P+2. În realitate, au făcut D+P+2E+M1+M2. Certificatul de edificare este emis la două săptămâni de la autorizație, blocul exista deja, și menționează 6 nivele. Polițistul local Andrei Spânu, ulterior mătrășit din instituție, taie cu pixul, modifică și stampileaza noile cote.

Pentru alt bloc, de pe Aurel Vlaicu 49, nu există nici o autorizație. Are P+3E+M. Poliția Locală a cerut în instanță demolarea și a pierdut exact ca în Moara de Vânt: lipsa calității procesuale.

Pentru un bloc de pe Aurel Vlaicu 51, în autorizație nu este menționat regimul de înălțime, nici POT, CUT, număr de etaje. Imobilul are D+P+2E+M. Blocul are 471 mp, pe un teren de 579 mp. Ocupă 80% din teren. Procesul verbal de recepție este semnat la 14 zile de la emiterea autorizației de construire.


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: