fbpx
 
ROCADA MARE CANSCHI-PÂRLOG: firma primarului dator la omul de afaceri cu 160.000 de euro, iar Canschi ia, la schimb, 16 milioane de lei de la Primăria Popricani

ROCADA MARE CANSCHI-PÂRLOG: firma primarului dator la omul de afaceri cu 160.000 de euro, iar Canschi ia, la schimb, 16 milioane de lei de la Primăria Popricani


Imediat ce Giani Canschi a caștigat licitația la Primărie, datoria primarului către omul de afaceri s-a stins. „Am achitat, problema s-a stins”, spune Valeriu Pârlog. Anul trecut, soția omului de afacere obținuse executarea silită a celor 160.000 de euro. După un an, aceeași familie câștigă la Popricani 3,4 milioane de euro.

Cunoscuta familie de oameni de afaceri Canschi din Iași și cunoscuta familie Pârlog din Popricani, combinați în afaceri pe picior mare. Gabriela Canschi e asociată în firma Euro-Elmar cu Paul Pârlog, feciorul primarului din Popricani. Canschi a împrumutat firma cu 160.000 de euro, Pârlog a refuzat să plătească, s-au judecat, până la urmă a achitat și au rămas parteneri.

Cam în aceeași perioadă, firma Daroconstruct, în care Giani Canschi, soțul Gabrielei, deține 99,49% din capitalul social, a câștigat o licitație la Primăria Popricani în valoare de 16 milioane de lei. Adică, Giani Canschi e în afaceri pe bani publici cu tatăl asociatului soției sale, adică cu primarul Valeriu Pârlog.

Giani Canschi va pune canalizarea în Popricani, dacă primarul tot îi era dator cu 160.000 de euro

Canschi execută familia Pârlog pentru 160.000 de euro

S-o luăm băbește. Pe 16 decembrie 2016, Paul Pârlog, pe-atunci unicul asociat al Euro-Elmar din Popricani, a primit-o în firmă pe Gabriela Canschi. Distribuția capitalului social a fost 70%-30% în favoarea fiului primarului.

Canschi a împrumutat firma cu 160.000 de euro. Pentru că banii nu i-au fost returnați, s-a adresat instanței. În februarie anul trecut, judecătorii au încuviințat executarea silită. Nu s-a mai ajuns până acolo. „Banii erau pentru afaceri, împrumutați, dar i-am plătit pe toți anul trecut”, a spus Paul Pârlog. Informația a fost confirmată și de tatăl acestuia, Valeriu Pârlog, primarul din Popricani care a venit și cu o precizare temporală: „Băiatul meu a dat banii înapoi în august – septembrie 2018”. Deci, Canschi creditase firma, dar litigiul s-a stins în toamnă, conform declarațiilor familiei Pârlog.

Coincidență: potul cel mare de la Primărie

Fix în aceeași perioadă, Primăria Popricani a lansat o licitație importantă pentru comunitate. În sistemul electronic de achiziții publice (SICAP), reprezentanții comunei au anunțat, în august, achiziția serviciilor de proiectare și execuție pentru realizarea unei rețele de alimentare cu apă și canalizare în satele Cotu Morii, Cuza Vodă și Tipilești. Potul: 16,5 milioane de lei, bani de la Guvern prin Programul Național de Dezvoltare Locală II, celebrul PNDL. La procedură s-au înscris 5 ofertanți. Pe 3 septembrie a fost data limită de depunere a ofertelor.

Câștigător: Daroconstruct în consorțiu cu alte două firme. SRL-ul în care Giani Canschi deține peste 99% din acțiuni a câștigat cu o ofertă de puțin peste 16 milioane de lei, deci cu aproximativ 100.000 de euro sub prețul de pornire.

Paul Pârlog, fiul primarului, privește în urmă fără mânie. A scăpat de datorie

Câinii latră, caravana trece
Rezumat: Paul Pârlog, asociat cu Gabriela Canschi, i-a returnat acesteia, în toamna trecută, un împrumut de 160.000 de euro. Concomitent, Giani, soțul Gabrielei, a câștigat o licitație de 3,4 milioane de euro la Primăria condusă de Valeriu Pârlog, tatăl lui Paul, adică asociatul soției lui Giani Canschi.
Incompatibilitate? Protagoniștii au minimalizat importanța acestor potriveli. „Eu mi-am plătit acea datorie, alte lucruri nu cunosc”, a spus tânărul Pârlog. Tatăl acestuia, primarul, nu vede nicio problemă. „Litigiul s-a stins, firma funcționează în continuare”, a afirmat primarul Valeriu Pârlog.
Până la ora editării acestui material, nici Gabriela și nici Giani Canschi nu au putut fi contactați.

Pot fi cercetați de ANI

Un expert în achiziții publice a declarat pentru REPORTER DE IAȘI că speța în cauză poate fi un caz de investigat de către Agenția Națională de Integritate. „Persoanele implicată în tipul acesta de proceduri dau declarații pe proprie răspundere că nu se află în conflict de interese. Aceste declarații există la acest dosar, altfel nu ar fi continuat demersul. Este de competența ANI o astfel de verificare”, a spus expertul care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Primarul Valeriu Pârlog spune că nu l-a ajutat pe Giani Canschi: „Consultantul s-a ocupat”

Licitație prin metoda simplificată
Achiziția demarată în august 2018 s-a finalizat acum câteva zile, în martie 2019, cu semnarea contractului între Primărie și Daroconstruct. Procedura de selecție a firmei a fost una simplificată. Vali Țugui, expert cooptat în acest caz, a explicat: „Procedura simplicată se poate face în cazul achizițiilor mai mici de 23 de milioane de lei. În acest caz, publicitatea în SICAP a fost de minim 15 zile față de 30 de zile cât e la cea deschisă”.

Acesta a spus că numărul documentelor solicitate ofertanților este mai redus, totul pentru a simplifica procedura și a da șansa cât mai multora de a se înscrie, de a crește competiția.

Confuzii între primar și consultant
Despre acestă achiziție, primarul Pârlog a spus că a fost câștigată de Daroconstruct în consorțiu cu alte două firme. Consultantul Țugui și-a amintit că în consorțiul respectiv ar fi fost chiar 6 entități, incluzând terți susținători și subcontractanți.

Nici despre contestații, opiniile celor doi nu corespund. Primarul Pârlog a susținut că a fost una, a unei firme din țară, pe o componentă tehnică și a fost descalificată, expertul Țugui a zis dimpotrivă: „A fost o procedură fără contestație”, referindu-se la faptul că nu a fost depusă niciuna la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.

Canschi a câștigat cu supervizori
Din punctul de vedere al lui Vali Țugui, un apropiat al fostului deputat PNL Relu Fenechiu, procedura s-a desfășurat după toate regulile. „Au fost și doi observatori ai Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP). Aceștia trimit reprezentanți prin eșantionare, la autorități unde n-au mai avut loc proceduri cu o așa valoare mare”, a explicat Țugui. Adică, respectivii observatori sunt un fel de supervizori trimiși de ANAP să monitorizeze întreg procedeul.

Fiul primarul și soția celui care a câștigat licitația de 3,4 milioane de euro sunt asociați în firma Euro-Elmar SRL. Expert în legislația licitațiilor publice: „Cazul e bun de investigat de către ANI”

Soția primarului, condamnată pentru înșelăciune cu firma Euro-Elmar
Între 2007 și 2012, Elena Pârlog, în calitate de administrator al SC Euro-Elmar SRL a depus la APIA – Centru zonal Iași, în numele firmei pe care o administra, un număr de cinci cereri pentru acordarea de subvenții agricole pe suprafață.

„În susținerea acestor cereri, Pârlog Elena a depus patru tabele centralizatoare în care era consemnat, în mod nereal, că SC Euro-Elmar SRL deținea în arendă mai multe suprafețe de teren arabil în baza unor contracte de arendă din care unele erau întocmite în fals de inculpatele Apetrei Consela și Rusu Doina, angajate la aceeași firmă, iar altele fuseseră reziliate prin acordul părților. Ca urmare, Euro-Elmar a încasat în mod injust suma totală de 52.428,42 lei (echivalentul a aproximativ 13.041 euro), reprezentând fonduri FEGA, FEADR și de la bugetul de stat”, au arătat procurorii DNA Iași.

În iulie 2013, aceștia au trimis-o în judecată pe Elena Pârlog, acuzând-o de „folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor” și de înșelăciune. În noiembrie 2014, soția primarului a fost condamnată, definitiv, de judecătorii Curții de Apel la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani.


Giani Canschi, un atlet banilor publici
Din 2015, Giani Canschi este cercetat într-un dosar al DIICOT Bacău, acuzațiile fiind, potrivit surselor, de evaziune fiscală. În această speță ar fi implicate și mai multe persoane de etnie romă. Canschi a contestat la Tribunal mai multe măsuri asiguratorii și preventive.
Canschi este sau a fost acționar în mai multe firme care, de-a lungul anilor, au derulat afaceri de ordinul zecilor de milioane de euro cu instituții ale statului: Geprocon, Daroconstruct, Siraj Bucium, Mecanica Bucium.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: