Foto: EPA Foto: EPA

Papa Francisc cere iertare romilor în numele Bisericii: „Nu am știut să vă recunoaștem, să vă prețuim și să vă apărăm”


Papa Francisc și-a asumat responsabilitatea care îi revine Bisericii pentru faptul că, de-a lungul istoriei, a permis discriminarea comunităților rome. Sfântul Părinte, aflat la Blaj la o întâlnire cu comunitățile rome de aici, a cerut iertare în numele Bisericii.

„Am, totuși, o greutate pe inimă. Este greutatea discriminărilor, segregărilor și a maltratării suferite de comunitățile voastre. Istoria ne spune că nici creștinii, nici măcar cei catolici nu au fost străini de răul acesta atât de mare. Pentru aceasta, aș vrea să vă cer iertare. Cer iertare în numele Bisericii Domnului și vouă, pentru momentele în care, de-a lungul istoriei, v-am discriminat, maltratat sau v-am privit într-o manieră greșită, cu privirea lui Cain, și nu cu cea a lui Abel, și nu am știut să vă recunoaștem, să vă prețuim și să vă apărăm în specificitatea voastră”, a spus Papa Francisc. „Pentru Cain nu contează fratele său. Prin indiferență, alimentăm prejudecăți și instigăm la ură”, a explicat Sfântul Părinte, citat de Digi24.

„De câte ori nu judecăm în mod nechibzuit folosind cuvinte care rănesc, cu atitudini care seamănă ură și creează distanțe!”, a punctat Suveranul Pontif. „Când cineva este lăsat în urmă, familia umană nu mai merge înainte”, a accentuat Papa Francisc.

„Nu suntem creștini pe deplin și nici măcar umani dacă nu știm să vedem persoana înainte de acțiunile sale, înainte de judecățile și prejudecățile noastre”, a spus Pontiful, care și-a continuat pledoaria invocând din nou pilda cu Abel și Cain.

Papa Francisc, lecție despre toleranță

„În istoria omenirii, există mereu și Abel, și Cain. Există mâna întinsă și mâna care lovește. Există deschidere la întâlnire și închidere, din cauza divergențelor. Există primire și există excludere. Există acela care vede în celelălalt un frate și cel care îl vede pe celălalt ca pe o piedică în drumul său. Există civilizația iubirii și există civilizația urii. În fiecare zi trebuie să alegem între a fi Abel sau Cain. Ca în fața unei răscruci de drumuri, suntem chemați să facem o alegere decisivă: să mergem pe calea împăcării sau pe cea a răzbunării. Să alegem calea lui Iisus! Este o cale mai istovitoare, dar este cea care duce la pace. Și ea trece prin iertare”, a arătat Papa.

„Să nu ne lăsăm duși de valul răutăților care ne macină înăuntrul nostru: fără ranchiună! Fiindcă niciun rău nu îndreaptă un alt rău, nicio răzbunare nu răscumpără vreo nedreptate, niciun resentiment nu-i face bine inimii, nicio închidere în sine nu apropie”, a fost îndemnul Papei.

Îndemnul Papei către comunitatea romă

Sfântul Părinte a avut un sfat și pentru comunitatea romă: să nu-i fie frică să-și împărtășească propriile valori.

„Dragi frați și surori, voi, ca popor, aveți un rol de protagoniști pe care să vi-l asumați. Nu trebuie să vă fie frică să împărtășiți și să oferiți acele trăsături specifice care vă definesc, care vă marchează drumul și de care avem atât de mare nevoie: valoarea vieții și a familiei, în sens larg - veri, unchi -, solidaritatea, ospitalitatea, ajutorul, sprijinul și ocrotirea celor mai slabi din comunitate, prețuirea și respectarea celor în vârstă, simțul religios al vieții, spontaneitatea și bucuria de a trăi. Să nu privați societatea în care vă aflați de aceste daruri, dar să fiți disponibili și să primiți toate acele lucruri bune pe care ceilalți vi le pot oferi și aduce”, a spus Papa.

În final, Papa a adresat îndemnul la unitate, sub care a stat vizita sa în România: „De aceea, doresc să vă invit să mergem împreună, acolo unde sunteți, în constuirea unei lumi mai umane, trecând peste temeri și suspiciuni, lăsând să cadă barierele care ne despart pe unii de alții, alimentând încrederea reciprocă în căutarea răbdătoare și nicicând zadarnică a fraternității. Să ne angajăm să mergem împreună cu demnitate: demnitatea familiei, demnitatea de a ne câștiga pâinea cea de toate zilele, cea care te face să mergi mai departe și demnitatea rugăciunii. Mereu privind înainte!”

Mesaj la încheierea vizitei în România

„Aceasta este ultima întânire din cadrul vizitei mele în România. Am venit în această țară frumoasă și primitoare ca pelerin și frate, pentru a avea diferite întâlniri și pentru a făuri o punte între inima mea și a voastră. Iar acum mă întorc acasă îmbogățit, luând cu mine locuri și momente, dar mai ales chipuri. Chipurile voastre vor da culoare amintirilor mele și vor fi prezente în rugăciunea mea. Vă mulțumesc și vă duc cu mine. Iar acum vă binecuvântez” - a fost mesajul transmis de Papa Francisc către toți românii, la încheierea vizitei sale de trei zile în România.

„Mai întâi însă vă cer o mare favoare: să vă rugați pentru mine! Mulţumesc!”, a adăugat Sfântul Părinte.

 

Sursa: Digi24


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top