fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Scandal imens! Anchete și proteste după luarea de acasă cu mascații a fetiței din Baia de Aramă adoptată de o familie româno-americană

Scandal imens! Anchete și proteste după luarea de acasă cu mascații a fetiței din Baia de Aramă adoptată de o familie româno-americană


Imaginile apărute vineri, cu o femeie-procuror înconjurată de mascaţi, în timp ce scotea cu forța o fetiţă de opt ani din locuinţa în care stătea cu asistenţii maternali, au stârnit un val de reacţii. Incidentul a avut loc în Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi.

Imaginile au devenit în scurt timp virale, iar societatea civilă a reacţionat imediat: procurorii pot dispune arestarea unor infractori, dar nu pot târâ copii pe stradă, împotriva voinţei lor.

Parchetul General face acum verificări în privinţa procuroarei care ar fi bruscat-o pe minoră. Aceasta s-a apărat spunând că fata era agitată, dar a reuşit să o ia în braţe şi să o predea tatălui adoptiv.

Şi premierul Viorica Dăncilă a reacţionat. Ea a cerut Ministerului Muncii, dar şi Ministerului de Interne demararea unei anchete în acest caz.

Premierul a precizat sâmbătă dimineață, după ce vineri a anunțat că a cerut o anchetă în cazul Sorinei, că „integrarea fetiței într-o familie și un cămin în care să crească frumos înseamnă normalitate și ar trebui să fie prioritatea noastră absolută”.

„Condamn cu vehemență orice formă de abuz și nerespectare a drepturilor copilului și vă asigur de toată implicarea mea în acest caz, precum și de sancționarea celor ce vor fi găsiți vinovați”, a subliniat Dăncilă.

Fetiţa de opt ani era cu asistenţii maternali, care au avut grijă de ea timp de şapte ani, când mai mulţi poliţişti, însoţiţi de un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, au venit să o ia din locuinţa acestora din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi. Cea mică fusese dată în adopţie unui cuplu din Statele Unite, dar cu cetăţenie română. Însă fata nu dorea să plece, ci să rămână alături de asistenţii maternali.

Minora apare în imaginile surprinse de camerele de supraveghere plângând şi zbătându-se, în timp ce procurorul, o femeie, încearcă să o ducă la familia adoptivă. La un moment dat copila se aruncă pe jos, dar este ridicată şi dusă mai departe.

Evenimentul a stârnit un val de reacţii şi în rândul instituţiilor statului. Parchetul General a început verificarea procuroarei care ar fi bruscat fetiţa. Aceasta a transmis însă că asistenţii maternali erau decăzuţi din drepturi, iar minora era agitată şi a opus rezistenţă deoarece i s-a inoculat ideea că va fi dusă în străinătate şi i se va face rău.

Asta nu scuză însă bruscarea copilului, mai ales că nicio prevedere legală nu îi dă dreptul unui procuror să forţeze un copil să părăsească o familie în favoarea alteia.

Parchetul General a mai transmis că asistentul maternal s-a opus procedurii de adopţie a micuţei de către familia din SUA, deşi a refuzat de două ori, în 2013 şi 2017, să o adopte pe fetiţă.

Zeci de oameni au ieșit în stradă

Zeci de oameni din localitatea în care a crescut fetiţa până acum au ieşit aseară în stradă pentru a protesta faţă de cele întâmplate.

„Jos corupţia, jos corupţia”, „Hoţii, hoţii”, au strigat oamenii.

În urma scandalului, ministrul de Interne, Carmen Dan, a transmis că nu poliţiştii au fost cei care au bruscat minorul şi că aşteaptă o reacţie corectă şi firească din partea CSM.

Fetiţa se afla acum alături de cei care au adoptat-o legal.

 

Sursa: Știrile Pro TV


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Cartierul Austriac