fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Foto: reper24.ro Foto: reper24.ro

Un nou caz Sorina, în Caraș-Severin: o fetiță de 7 ani este deja adoptată, dar asistenta maternală nu vrea să renunțe la ea


O fetiţă de 7 ani este pe punctul de a fi despărţită de asistentul maternal din Bocşa, judeţul Caraş-Severin, deşi acesta susţine că a depus la Protecţia Copilului dosar de adopţie şi a avut loc chiar şi o şedinţă evaluare.

Fetiţa ar urma să fie adoptată de o familie din Timişoara.

Potrivit reper24.ro, Gabriela, care astăzi are 7 ani, a fost crescută de un asistent maternal din Bocşa de la vârsta de un an şi două luni.

Familia mai are nouă copii şi a adoptat o fetiţă pe care a avut-o ani de zile în plasament.

„Acum câteva zile am primit o somaţie că în data de 3 iulie va trebui să o predăm pe micuţa Gabriela. Problemele au demarat destul de rapid şi de ascuns. Era o fetiţă cu multe dificultăţi şi am zis că ne vom strădui, cu ajutorul lui Dumnezeu, să facem tot ce putem să o recuperăm, iar astăzi pot spune că, parţial, este recuperată. Are probleme de sănătate, care sunt din naştere", a spus asistentul maternal Cornelia Milos, citată de reper24.ro.

Femeia a povestit că, la câteva zile după ce au luat-o în plasament, Gabriela a făcut spasmul hohotului de plâns, diagnostic stabilit de un medic specialist din Timişoara. În urma tratamentului, starea fetiţei s-a îmbunătăţit.

Femeia povesteşte că, în momentul în care familia din Timişoara care doreşte să o adopte pe Gabriela a început să facă vizitele de potrivire, Gabriela a crezut că sunt prieteni de familie. În momentul în care a aflat că aceştia doresc să o ia de la cei care au crescut-o, stările emoţionale şi comportamentul Gabrielei s-au schimbat brusc, susţine femeia.

„Vizitele şi vestea adopţiei de către o altă familie au creat stări vulnerabile, extreme şi o repulsie a Gabrielei pentru orice vizită. La şcoală m-a întrebat chiar şi doamna învăţătoare ce se întâmplă cu Gabriela: nu-şi mănâncă pacheţelul, nu mai comunică cu nimeni, plânge, stă singură la geam.

Noi am încercat să o pregătim pentru o eventuală adopţie, dar am creat durere în sufletul ei", a mai povestit femeia.

Aceasta susţine că a notificat Protecţia Copilului că vrea să o adopte pe Gabriela, ba chiar a depus dosarul şi a avut loc şedinţa de începere a perioadei de evaluare. La câteva ore, însă, după şedinţa de evaluare, femeia a fost notificată că trebuie să predea fetiţa pentru a fi adoptată de o altă familie.

Protecţia Copilului are altă versiune

Pe de altă parte, reprezentanţii de la Protecţia Copilului Caraş-Severin au anunţat, vineri, că asistentul maternal s-a adresat instanţei în speranţa că nu va pierde copilul, deşi declarase înainte, în scris, că nu doreşte să adopte fetiţa.

„Întrucât măsura de protecţie specială a plasamentului la un asistent maternal profesionist are un caracter temporar, reprezentanţii DGASPC Caraş-Severin au obligaţia, potrivit legislaţiei în vigoare, să efectueze toate demersurile necesare în vederea reintegrării copilului în mediul său familial, iar în cazul în care familia naturală/extinsă manifestă dezinteres faţă de situaţia copilului, singura variantă posibilă pentru copil este deschiderea procedurii de adopţie, aceasta fiind dispusă în luna iunie 2014 de către instanţa de judecată competentă pentru copilul SG.

Întrucât persoana/familia cu care copilul are viaţa de familie, pe o perioadă de minim 6 luni, are prioritate în a adopta copilul, dacă deţine un atestat valabil de persoană/familie aptă să adopte, asistentul maternal profesionist al copilului SG a declarat, în scris, că nu doreşte să îl adopte pe acest copil şi nu a mai revenit asupra deciziei sale", se arată într-un comunicat de presă al DGASPC Caraş-Severin, citat de Mediafax.

Totodată, Protecţia Copilului precizează că, în cadrul întâlnirilor avute cu asistentul maternal profesionist, acesta a menţionat de 5 ori că nu este hotărât cu privire la adopţia copilului în cauză.

„Aceste informaţii sunt consemnate în dosarul copilului şi sunt confirmate, cu semnătură, de către asistentul maternal profesionist. Totodată, asistentul maternal profesionist a precizat că nu doreşte să renunţe la beneficiile care rezultă din statutul de asistent maternal profesionist, deoarece mai are o perioadă de peste 1 an până la ieşirea la pensie", potrivit sursei citate.

Referitor la întâlnirile de potrivire cu familia din Timişoara, reprezentanţii instituţiei transmit că fetiţa „a relaţionat pozitiv cu membrii familiei potenţial adoptatoare, a petrecut timp alături de aceştia, fără a manifesta anxietate de separare faţă de persoanele de referinţă, iar la finalul etapei de pregătire, copilul SG era pregătit emoţional pentru adopţia să".

Totodată, Protecţia Copilului Caraş-Severin a mai precizat că doar, după iniţierea procedurilor de potrivire practică, familia asistentului maternal a început să facă primele demersuri pentru a o putea adopta pe Gabriela. Între timp, asistentul maternal profesionist s-a adresat instanţei de judecată, în speranţa că va reuşi să n-o piardă pe fetiţă.

„Ulterior, instanţa de judecată competentă s-a pronunţat cu privire la încredinţarea în vederea adopţiei, în luna aprilie, iar asistentul maternal profesionist a refuzat să predea copilul pentru mutarea sa. În acest sens, precizăm că familia adoptatoare a efectuat demersurile necesare, printr-un executor judecătoresc, pentru punerea în executare a sentinţei civile definitive.

În prezent, întrucât mama biologică a copilului SG s-a adresat instanţei de judecată cu cerere de intervenţie accesorie, iar asistentul maternal profesionist cu o cerere de intervenţie principală şi cu cerere de suspendare a executării provizorii, pe rolul instanţelor de judecată competente există procese cu privire la situaţia juridică a copilului, care se află în curs de soluţionare.

De menţionat este faptul că, deşi s-a solicitat prezenta copilului pentru consilierea sa, asistentul maternal profesionist refuză cu vehemenţă să prezinte copilul reprezentanţilor DGASPC Caraş-Severin", se mai arăta în comunicatul de presă.

 

Sursa: ziare.com


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Cartierul Austriac