Moartea unui Cutezător: a urcat pe cei mai înalți munți ai lumii, dar și-a găsit sfârșitul în Făgăraș

Moartea unui Cutezător: a urcat pe cei mai înalți munți ai lumii, dar și-a găsit sfârșitul în Făgăraș


Veste cumplită pentru toţi cei care iubesc muntele. Zsolt Torok, unul dintre cei mai cunoscuţi alpinști de la noi, care a urcat cele mai înalte vârfuri şi a stabilit premiere în escalada mondială, a murit fulgerător.

Şi-a găsit sfârşitul, acasă la el, în Făgăraş. „Nu sunt şi n-am fost niciodată omul care să subestimeze muntele.″ Asta spunea în vara lui 2017 într-o tabără din munţii Everest. Acum, toţi cei care l-au cunoscut şi l-au însoţit în expediţii sunt şocaţi de acest sfârşit brutal şi nedrept.

Dispariţia lui Zsolt Torok a fost anunţată la 112 şi Salvamont sâmbătă dimineaţa. Alpinistul plecase singur în munţii Făgăraş şi ar fi trebuit ca miercuri, 14 august, să se întâlnească cu nişte prieteni în zona vârfului Negoiu.

Sâmbătă, când aceştia au ajuns la refugiul Călţun, au găsit bagajul lui acolo şi au dat alarma. Salvamontişti din Argeş şi Sibiu au plecat să îl caute. Într-un final l-au găsit cu ajutorul camerei de termoviziune a unui elicopter.

Ion Sanduloiu, şef Salvamont Argeş: „A fost identificat de la primul survol. Acolo unde a căzut e foarte abrupt. Nu se pune problema să aterizeze elicopterul, va fi ridicat cu troliul...A alunecat, a fost stâncă foarte udă, a plouat mult în ultimele zile, a ieşit din refugiu să încerce să facă ceva solo şi fiind stâncă udă, bănuiesc, a căzut″⁣

Zsolt Torok a căzut într-o râpă la peste 2000 de metri altitudine, în apropiere de Muchia Fierăstrău - un traseu de alpinism cu grad ridicat de dificultate. Cei care îl cunosc spun că el nu se aventura în astfel de locuri fără asigurări. Aşa că, fie asigurarea s-a rupt din peretele stâncos, fie alpinistul a riscat de această dată.

Zsolt Torok, a fost pasionat de munte de copil iar acum era considerat unul dintre cei mai experimentaţi alpinişti tehnici din România. El şi alpinistul Vlad Căpușan au fost primii care au ajuns în 2016 pe vârful Saldim din Himalaya.

Printre realizările sale notabile sunt Trilogia Alpilor - cu vârfurile Matterhorn şi Eiger, K2, Aconcagua şi expediţia Narga Parbat în Himalaya, realizată în premieră românească.

Dumnezeu să-l odihnească!

 

Sursa: Știrile Pro TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top