fbpx
 
1 Septembrie - ZIUA JANDARMERIEI RURALE

1 Septembrie - ZIUA JANDARMERIEI RURALE


În acest an la 1 septembrie, se împlinesc 126 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale în România. Cu acest prilej, vineri, 30 august a.c. ora 10.00, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași va avea loc o adunare festivă în cadrul căreia se va prezenta un scurt istoric al Jandarmeriei Rurale, iar sub titulatura ”Ștafeta generațiilor” va fi organizată o întrevedere între un veteran de război și un tânăr jandarm.

Cu acest prilej au fost invitați și copii din centrele de plasament din jud. Iași, care vor putea vizita spațiile unde jandarmii se pregătesc şi îşi desfăşoară o parte din activitate. De asemenea, va fi expusă tehnica de intervenţie şi va putea fi vizitat muzeul unităţii. Surpriza din partea jandarmilor va fi prezența câinilor de serviciu cu mai multe exerciţii demonstrative.

La 1 septembrie 1893, a intrat în vigoare „Legea asupra Gendarmeriei Rurale”, promulgată prin Decret Regal de către Carol I, lege care prevedea instituirea unui Corp de pază şi ordine cu caracter militarizat în toate localităţile rurale din ţară.

Această lege a pus accentul pe atribuţiile Jandarmeriei Rurale de a „veghea în localităţile rurale la siguranţa publică, la menţinerea ordinii şi executarea legilor”, stipulându-se, totodată, garantarea unei circulaţii normale şi civilizate pe principalele căi de comunicaţie ale ţării.

Totodată, se prevedea înfiinţarea Inspectoratului General al Jandarmeriei, care avea în subordine patru inspectorate de circumscripţie (sau regionale), în oraşele de reşedinţă ale Corpurilor de armată – Bucureşti, Galaţi, Craiova şi Iaşi, comandate de către un ofiţer.. Acestea, la rândul lor, erau organizate pe companii, corespunzătoare unui judeţ, şi aveau în componenţă staţiuni de plasă şi staţiuni comunale. Staţiunile de plasă erau încadrate cu jandarmi călări, care aveau calitatea de ofiţeri de poliţie judiciară şi erau asiguraţi financiar din bugetul judeţean. Cele comunale funcţionau sub autoritatea primăriilor cu buget mai consistent şi erau încadrate cu jandarmi pedeştri, care aveau calitatea numai de agenţi de poliţie constatatori.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30