Lupii Negri nu mor niciodată! Troiţă în cinstea primilor militari români ucişi în Afganistan, sfințită în curtea Batalionului 151 Infanterie Iași

Lupii Negri nu mor niciodată! Troiţă în cinstea primilor militari români ucişi în Afganistan, sfințită în curtea Batalionului 151 Infanterie Iași

O troiţă a fost sfinţită, miercuri, în curtea Batalionului 151 Infanterie Iaşi, în cinstea primilor doi militari români ucişi pe front după cel de-al Doilea Război Mondial. Este vorba de slt (pm) Iosif Silviu Fogoraşi şi slt (pm) Mihai Samoilă, morţi în 2003, în Afganistan.

11 noiembrie - Ziua Veternanilor de Război decedaţi în teatrele de operaţii nu a fost alesă la întâmplare de autorităţile române. Pe 11 noiembrie 2003, slt (pm) Iosif Silviu Fogoraşi murea în Afganistan, în timpul unei misiuni. Trei zile mai târziu îşi pierdea viaţa şi camaradul său, slt (pm) Mihai Samoilă, scrie Mediafax.

Cei doi au fost primii militari români decedaţi pe front, după cel de-al Doilea Război Mondial. Erau Lupi Negri, militari ai Batalionului 151 Infanterie Iaşi. În memoria lor a fost ridicată o troiţă, chiar în „bârlogul Lupilor”, în curtea unităţii militare din Tătăraşi.

„Erau pregătiţi să execute cele mai periculoase misiuni şi da, pot să afirm cu tărie, erau printre cei mai pregătiţi dintre noi. Aşa a fost destinul, amândoi militarii erau născuţi în luna noiembrie. Silviu ar fi împlinit 33 de ani peste 4 zile, iar Mihai împlinise deja 35 de ani de două zile", aşa şi-a început discursul lt. col. Daniel Cioran, comandantul Batalionului 151 Infanterie.

În curtea uniţăţii, la aniversarea de 25 de ani de la înfiinţarea Batalionului, Lupii Negri şi-au amintit, miercuri, de una dintre cele mai negre zile din istoria lor.

Pe 11 noiembrie 2003, Iosif Silviu Fogoraşi a căzut la datorie, în timpul misiunii „Enduring Freedom". Militarul a fost împuşcat în urma unui atac insurgent asupra TAB-ului în care se afla. Pe 14 noiembrie 2003, Mihail Anton Samuilă a murit la spitalul din Bagram, fiind grav rănit în acelaşi atac în care şi-a pierdut viaţa camaradul său.

Deşi în aceste zile sărbătoresc 25 de ani de la înfiinţare, Lupii Negri nu şi-au uitat camarazii căzuţi la datorie. Au pus mână de la mână şi au aşezat în curtea unităţii o troiţă în memoria celor doi. Crucea de piatră a fost sfinţiţă miercuri de către un sobor de preoţi militari şi civili, alături de Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

 

Sursa: Mediafax


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Media


Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Februarie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top