fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Editorial Gabriel GACHI: De ce te-am trimis, dom'le, în Consiliul Județean? Sorin Afloarei trebuie să spună ceva ieșenilor

Editorial Gabriel GACHI: De ce te-am trimis, dom'le, în Consiliul Județean? Sorin Afloarei trebuie să spună ceva ieșenilor


Ca să fie mai clar despre ce e vorba în afacerea cu flori a consilierului PNL Sorin Afloarei (simpatică potrivirea) trebuie spus că partidul său a pierdut un vot pentru tot ce înseamnă tema Aeroportului în Consiliul Judeţean. Sorin Afloarei se află în conflict de interese la orice proiect de hotărâre privind Aeroportul. Mandatul ieşenilor era pentru a vota, nu pentru a se recuza în favoarea propriei afaceri.

REPORTER DE IAŞI a relatat că acesta a negat iniţial că ar fi fost personal în birourile Aeroportului pentru a negocia contractul pentru automatul cu flori, apoi, pus în fața evidenței, a recunoscut că a fost, totuşi, de două-trei ori, fără să spună cu cine s-a întâlnit şi ce a discutat. Aceasta este o atitudine nesinceră, care ridică nivelul suspiciunilor.

Această afacere nu este o glumă. Constantin Adăscăliței a pierdut mandatul de parlamentar pentru că a dat două telefoane în favoare firmei sale, în perioada în care era vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Miza o reprezentau câteva mii de euro.

Rădulescu-Mitralieră, deputatul PSD, a fost condamnat la un an şi jumătate cu suspendare pentru că a negociat un contract pentru firma sa fără să semneze nimic. Doar pe baza probelor şi a martorilor.

Articolul 90 din Legea 163/2003 spune că aleşii judeţeni care au calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat nu pot încheia contracte comerciale sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice judeţene din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome aflate în subordinea ori sub autoritatea Consiliului Judeţean.

Interdicţia se aplică şi rudelor de gradul I. Sorin Afloarei a fost prevăzător, pentru că soţia (asociat unic la Art Quarella) nu este rudă de gradul I. Aici e o hibă gravă a legii.

Afloarei ar putea fi încadrat în prevederile art. 301 din noul Cod Penal - Conflictul de interese: „Funcţionarul public care a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, sau a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură".

Art. 175 din Codul Penal explică ce înseamnă „funcţionar public" în sensul legii: „exercită atribuţii şi responsabilităţi, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor puterii legislative". Consilierul judeţean Sorin Afloarei este remunerat din bani publici, fiind asimilat „funcţionarului public", dar articolul este criticat, fiind interpretabil.

Dar asta nu-l face nepătat pe Afloarei. E un mod de-a se ascunde după deget. Este exact genul de situaţie care a creat o falie uriaşă între societatea civilă şi politicieni în ultimii ani. Iar PNL a fost în toţi anii aceştia de partea societăţii civile. Sorin Afloarei trebuie să dea răspunsuri în faţa oamenilor, nu în faţa legii, pentru că acest lucru l-a declamat PNL, în nenumărate rânduri, acuzând ipocrizia liderilor PSD, a căror corupţie avea aparenţa de legalitate.

Rotiţele din Aeroport pe care Sorin Afloarei le-a pus în mişcare pot vorbi sau nu. Dar cel care are ceva de spus ieşenilor este el.

Article image
Soția unui consilier județean PNL face afaceri la Aeroportul condus de PSD. Luminița Afloarei, prin firma Art Quarella Flowers SRL, vinde flori în Aerogară. Sâmbătă, 12 octombrie, a fost pus în funcțiune un automat de flori în terminalul T3, plecări/sosiri internaționale. Unic asociat al firmei, Luminița Afloarei (fostă Lupuca) este soția consilierului județean Sorin Afloarei. Dar Aeroportul Internațional Iași este instituț...
Autor cristi tanasa Anchete 16 Octombrie 2019


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30