fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Ce vedeți în stânga e viitorul bloc înconjurat la câțiva metri de alte clădiri în care locuiesc oameni. Ce vedeți în dreapta este Mihai Chirica, mândru de lucrarea sa: Iași, raiul imobiliarilor Ce vedeți în stânga e viitorul bloc înconjurat la câțiva metri de alte clădiri în care locuiesc oameni. Ce vedeți în dreapta este Mihai Chirica, mândru de lucrarea sa: Iași, raiul imobiliarilor

O nouă nebunie la CUG, „Specialitatea Chirica”: enclavă fără acces, trei blocuri în jur, locuitorii sunt furioși


Blocul are PUZ-ul în faza de dezbatere publică. În toate cazurile până acum, contestațiile n-au contat. Proiectul aparține unor necunoscuți în lumea imobiliară: Mihai și Elena Rotariu. Viitorul bloc cu patru etaje e înconjurat de alte blocuri, cel mai apropiat fiind la 12 m. Terenul e înconjurat de parcările oamenilor, e practic spațiu închis. În PUZ sunt 862 mp, în realitate s-au împrejmuit 1.000 mp. Locuitorii de la CUG sunt scandalizați de ce li se pregătește. La 100 m mai încolo s-a mai pornit un bloc în vară, oprit după proteste furibunde.

La capăt CUG, pe partea dreaptă, se pregătește un nou război între ieșeni și dezvoltatorii de blocuri. Noul PUZ, pentru care se cere aprobarea consilierilor locali, prevede o „plombare” cu patru etaje între alte trei blocuri, exact după modelul altei construcții demarate în vară chiar 100 de metri mai încolo. Și acolo a ieșit scandal, primarul a stopat lucrările invocând niște conducte care ar trebui mutate.

E practic imposibil să ajungi la teren: sunt parcări pe singurul acces. Pe cele două laturi, imediat lângă viitorul proiect, sunt alte blocuri

Episodul de la CUG intervine după numai 48 de ore de la scandalul din Oancea, unde oamenii sunt revoltați de un turn aprobat pe Esplanadă. Alte scandaluri au fost, doar vara aceasta, în Nicolina, CUG, Dacia. Revoltele repetate arată că oamenii nu mai suportă să li se bage noile blocuri în fața geamurilor, dar primarul Mihai Chirica nu pricepe, continuă să le aprobe.

Tot ce e cu galben sunt blocuri, într-o înghesuială infernală. Accesul se face dintr-o singură alee, care dă spre niște locuri de parcare închiriate (zona cu cele patru săgeți)

Locuitorii deja au avertizat Primăria

Rețeta e deja clasică în mandatul „Chirica-Harabagiu”: între celelalte blocuri vechi, cu un acces imposibil, blocat în prezent de locurile de parcare închiriate de către Primărie oamenilor.
Locatarii din zonă au aflat însă de demers. Asociația de Proprietari din zonă i-a chemat deja să protesteze și oamenii au trimis o petiție la Primărie, să anunțe că nu sunt de acord. Un semnal de alarmă este că toate schițele prezentate până acum ignoră accesul dificil. În plus, suprafața îngrădită a terenul este mai mare decât cea prezentată în PUZ.

Locuitorii din zonă spun că nu sunt de acord cu noul bloc. Protestul membrilor asociației a fost pus la afișier

Bloc cu 4 etaje și 20 de locuri de parcare

Investitorul are deja documentație de PUZ ce va intra în dezbatere publică la finalul lunii. Conform actelor semnate de arhitecți, beneficiarii clădirii, Mihai și Elena Rotariu, vor construit pe 35% din terenul care, în acte, are 862 mp.
Documentația menționează subsol, parter și 4 etaje, cu o amprentă la sol de 299 mp. Ar rezulta 1.496 mp de apartamente, pentru care sunt necesare 25 de locuri de parcare. Conform PUZ-ului propus, 20 ar urma să fie la subsol și 5 la nivelul străzii.
Investitorii imobiliari Elena și Mihai Rotariu au fost căutați ieri, dar nimeni nu pare să-i cunoască. Nici locatarii din zonă nu știu să-i fi văzut vreodată.

Un mic spațiu liber a rămas la capăt CUG și imediat a apărut cineva să-l ocupe: „Fac un bloc!”

Terenul împrejmuit, mai mare decât terenul din documente

Față de suprafața de teren menționată în acte, suprafața de teren împrejmuită de către proprietarii terenului este mai mare.
Documentele de la cadastru arată 862 mp. În realitate, proprietarul a împrejmuit cel puțin 100 mp în plus. Utilizând schițele propuse în PUZ, comparate cu Google Maps și limita blocului dinspre Șoseaua Nicolina, rezultă că o fâșie de aproximativ 22x5 metri este împrejmuită în plus.
O alee pietonală de lângă bloc apare în documente și în imaginile depuse de arhitect ca fiind la distanță de gardul proprietății. În teren, însă, aleea este lipită de gard.
În plus, pe schițele cadastrale latura de teren dinspre Șoseaua Nicolina, unde formează un colț, este prezentată ca fiind foarte îngustă. Cu mult mai îngustă decât latura opusă, dinspre o casă. În realitate, pe teren, se vede clar că latura din Nicolina este cu mult mai mare decât cealaltă.
Proprietarul terenului nu a putut fi contactat, pentru a explica diferența vizibilă.

Captură din PUZ-ul aprobat de serviciile Primăriei. O insulă înconjurată de alte blocuri. Proiectul e făcut de arhitectul Ladislau Lăcătușu, cel care a cumpărat trei vile la Dorobanți împreună cu directorul de Investiții din Primărie, Dumitru Tomorug

Practic nu există acces spre acest bloc

Locuitorii blocurilor din zonă au închiriat, cu acte în regulă, locuri de parcare de la Primărie. Dar singurul acces către blocul ce apare în PUZ s-ar face chiar peste aceste locuri. Mai mult, o zonă de ieșire dintr-un loc de parcare, ar fi singura intrare logică pe șantier. Alte intrări nu există, terenul este înconjurat din toate părțile de blocuri.
„Avem locuri de parcare închiriate, noi știam că le-am licitat și le păstrăm, plătind lunar o chirie. Nu ne-a anunțat nimeni dacă se va schimba regimul acestora, dacă ne anulează sau nu contractele”, a explicat o locatară din blocul 999A, de la Șoseaua Nicolina.
Reprezentanții Primăriei nu au răspuns pentru a explica ce se va întâmpla cu locurile de parcare ale oamenilor din zonă.

Protestele din Oancea au reînceput. Tot anul au ieșit oamenii în stradă împotriva blocurilor-plombă, în Tătărași, CUG, Nicolina, Dacia. Mihai Chirica a minimalizat forța ieșenilor

Vechea manevră: adresa schimbată. Locatarii protestează

În documente, PUZ-ul este prezentat ca fiind la adresa Șoseaua Nicolina 100. Adresa din acte este însă greșită. În dreptul blocului este poziționat imobilul 999B, care figurează ca fiind la adresa Șoseaua Nicolina 86. Nicolina 100 este situată la câteva sute de metri mai încolo, către ieșirea din Iași.
Totuși, deși adresa este schimbată, locatarii blocurilor din jur au aflat că se pregătește un imobil sub nasul lor. Și sunt deciși să protesteze.
„Ne-au anunțat de la asociație că urmează să apară un bloc aici. Eu nu sunt de acord. Vecinii mei nu sunt nici ei de acord. S-au făcut liste de semnături și au fost deja depuse la Primăria Iași”, ne-a spus Gheorghe Bașceauș, un locatar al blocului 999A.
„Știm că se face blocul pe acel teren, nu suntem de acord. Vom susține protestele locatarilor, depunem documente la Primărie”, au afirmat reprezentanții Asociației de proprietari de la blocul 999A.

Oamenii de la CUG au fost extrem de nervoși, speriindu-l pe Chirica. Acesta a găsit un motiv să suspende lucrările de la nr. 76. Acum, la numai 100 m distanță, se pregătește un nou bloc

Șantierul unui alt bloc cu scandal, din zonă, este abandonat

În vara acestui an, locuitorii blocurilor din zona Nicolina 76 B au protestat față de ridicarea unui imobil cu demisol, parter și 4 etaje pe un mic petec de pământ dintre imobile. Oamenii au cerut Primăriei să anuleze autorizația de construire.
Conform proiectului, proprietarul, Alexandru Zămosteanu, trebuia să amenajeze pe cei 400 mp și 10 locuri de parcare. Distanțele dintre noul imobil și celelalte din jur urmau să fie de maxim 16 m. În noul bloc ar fi fost amenajate 12 apartamente.
La această adresă, a fost făcută informarea publicului pe o adresă fictivă. Concret, PUZ-ul era pe Nicolina 98, unde au fost trimise plicurile și este spațiu generos, dar adresa reală a fost Nicolina 76, un spațiu înghesuit între blocuri.
În prezent, după ce în vară construcția începuse în forță, șantierul este oprit. Protestele oamenilor au forțat Primăria să ceară sistarea lucrărilor.

Article image
Daniel Niculiță a mințit în instanță la blocul ilegal din Oancea: a promis parcare pe terenul pe care acum a scos autorizație pentru încă două blocuri. Este exemplul tipic de ocolit legea la nesfârșit: nu respecți autorizația, promiți corectarea pe alt amplasament, acolo faci alte blocuri și tot așa... O armată de funcționari din Primărie au acoperit ilegalitatea: i-au semnat Recepția deși nu făcuse parcări la subsol, apoi ...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 17 Octombrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Cartierul Austriac