fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Larisa se expune public, spune că nu are nimic de ascuns. Povestea ei este importantă pentru a înțelege gravitatea acestui fenomen în România: „Fetele sunt victime, nu o fac de plăcere”, spune ea Larisa se expune public, spune că nu are nimic de ascuns. Povestea ei este importantă pentru a înțelege gravitatea acestui fenomen în România: „Fetele sunt victime, nu o fac de plăcere”, spune ea

LARISA, PROSTITUATA SFÂNTĂ: traficată de la 15 ani, „pensionată” la 21, activistă împotriva exploatării sexuale


O poveste reală care se citește dintr-o „sorbitură”. Alungată de-acasă, măritată de la 16 ani, cu semnătura mamei adoptive, vândută de propriul soț, bătută și încuiată ca într-o celulă în bordeluri din Germania și Italia, trăind în Iași din mila trecătorilor, Larisa are doar 23 de ani dar a trăit până acum cât alții în zece vieți. Acum, tânăra este oengistă și luptă împotriva traficului de persoane. Pentru a respecta dreptul la propria imagine al celorlalte persoane implicate în poveste, numele acestora sunt redate doar cu inițiale.

De la 15 ani, o ieșeancă a locuit pe străzi, a cerșit și s-a prostituat. Ajunsă la 23 de ani, Larisa are deja 3 copii, a devenit o militantă activă împotriva traficului de persoane și derulează campanii pentru ajutorarea oamenilor străzii. Larisa e acum angajata unui market și își spune povestea de parcă ar povesti un film și nu propria viață. Totul, spune ea, pentru ca alte fete să nu-i calce pe urme.

Puține o fac de plăcere, cele mai multe sunt constrânse

În urmă cu doi ani, în 2017, Curtea de Apel Iași pronunța o sentință într-un caz de constituire de grup infracțional organizat și de trafic de minori. Cap de rețea era C.A. iar printre victime se afla și Larisa, o tânără care a acceptat să-și povestească viața în speranța că numărul minorelor agresate sexual se va reduce dacă mecanismele prostituției juvenile sunt devoalate.

Puține femei fac sex pe bani din plăcere, cele mai multe sunt constrânse, spune Larisa. Ea a început să-și vândă trupul pe când era elevă în gimnaziu. A făcut doar 8 clase și cel mai mult regretă că nu și-a încheiat studiile. „Inițial voiam să continui școala. Învățam la Școala Generală nr. 10, am terminat 8 clase cu chiu cu vai, apoi am intrat la Asachi”.

Cu primul copil, la 17 ani. „Aici se vede cât eram de bătută”, spune Larisa, explicând că avea urme de vânătâi în jurul ochilor

Se prostitua de la 14 ani

Larisa era orfană și a fost înfiată de V. G. și R. P.. Tatăl era director economic la o companie agricolă, iar mama lucra la unul dintre supermarketurile ieșene. A început să facă sex pe bani încă din școala generală, după ce tatăl adoptiv a fost arestat și apoi condamnat pentru vânzarea subevaluată a unor active.

„Tatăl adoptiv a fost arestat iar mama adoptivă avea nevoie și a început să-mi ceară bani pentru chirie, pentru întreținere... Bineînțeles că nu aveam cum să fac rost de banii respectivi. Apartamentul era gajat, erau rate la bănci și așa mai departe. Uneori i se cășuna pe mine la miezul nopții și mă dădea afară din casă. Și începi să trăiești”, povestește ea.

Treptat, Larisa a început să aducă bani în casă și să neglijeze școala. „Exact când se făceau fișele cu evaluarea națională a ieșit tata din închisoare și a început să mă abuzeze. M-am dus la Secția IV să fac un denunț. Da, vrem dovezi, înregistrări, orice... Nici nu a fost vorba despre IML, nici nu știam că există așa ceva. Aveam 14 ani și jumătate”, povestește Larisa.

Măritată cu forța după ce a dormit pe stradă

La poliție, s-a lovit de un val de neîncredere și, spune ea, i-a fost distrus telefonul pe care avea câteva înregistrări compromițătoare. Mai mult, i-au fost anunțați părinții că voia să-i denunțe.

„Aveam înregistrări pe telefon. Când am ajuns acasă, mama și cu tata știau că am fost la poliție să fac denunț. Mi-au spus că nu mai am ce căuta la ei în casă, așa că am plecat. Am dormit în scara blocului și prin vecini”, susține Larisa.

Plecarea de acasă a fost temporară, s-a tot întors, iar în 2013, instanța civilă aviza căsătoria minorei Larisa cu G.B. Cererea a fost făcută de mamă, dar Larisa susține că tatăl adoptiv făcuse aranjamentele.

„Mama a ales să mă căsătorească. Aveam deja 15 ani și jumătate când tata mi-a făcut cunoștință cu respectivul. Eu am spus că nu vreau, că vreau la școală. Intrasem la Asachi cu o medie mai mică decât potențialul meu, dar am reușit să prind un colegiu”.

Abuzuri în serie, prostituția ca meserie

Minora și-a acceptat viitorul soț, dar nu intenționa să oficializeze legal relația. Din acest motiv, spune ea, s-au accentuat abuzurile în familie.

„Au început să mă dea afară din casă când știau că a doua zi aveam un test, o teză, ceva care presupunea că trebuie să învăț. Eram deja cu acel tip ales de ei. Atunci au început violurile repetate. Făceau alianță, scăpam de tata pe de o parte, dădeam de soț pe de altă parte. La un moment dat am rămas însărcinată. Maică-mea a făcut demersuri să mă căsătoresc cu el, a fost emis ordin judecătoresc iar la Starea Civilă nu am îndrăznit să spun că nu”, explică Larisa.

Nașterea copilului a fost momentul care a „consacrat-o” ca prostituată. „Mama avea nevoie de bani de întreținere, tatăl avea nevoie de plăceri carnale, soțul avea nevoie de bani, țigări și heroină. Copilașul avea nevoie de pamperși și de lapte praf, nu-mi permiteam să alăptez pentru că trebuia să beau 30 de cafele pe zi și putea păți copilul ceva”.

Larisa merge periodic și, alături de alți voluntari, duce mâncare la necăjiții adăpostiți la Centrul „Rosetti”

Sexul, singura sursă de venit

A doua evadare din familie s-a produs după ce a născut primul copil, în urma unui scandal. „La un moment dat s-au certat tata cu mama, eu am intervenit, mama a vrut să mă lovească iar soțul meu a lovit-o pe ea. Am fost dați afară din casă și ne-am mutat în Combeton. Erau camere de cămin într-un cămin dezafectat, dar măcar aveam un acoperiș deasupra capului și speram să scap de toate problemele astea. Era acolo o mamă cu trei copii care m-a luat deoparte, la un moment dat, și m-a întrebat ce se întâmplă. I-am zis o mică parte, iar ea i-a spus soțului: măi, copila asta are 17 ani, dacă ai lăsat-o însărcinată, ai grijă de ea! Dar nu o trimiți tu la produs”.

La acea vreme, Larisa, soțul și copilul se întrețineau doar din banii obținuți de ea din prostituție.

Cum a ajuns prostituată „cu palmares”

Larisa recunoaște că făcea sex pe bani înainte de căsătorie, dar o făcea doar ocazional. Nu avea un „manager” și nu făcea parte din nicio rețea. Era o elevă de gimnaziu care găsise în sex un mijloc de existență.

Din 2013, după ce s-a căsătorit, a devenit o prostituată „administrată”. Cel care se ocupa de clienți era chiar propriul ei soț.

„În mai 2013, el a postat anunțuri fără ca eu să știu iar când suna telefonul, el dădea mesaje: ce execut, cum arăt și cât costă”, spune ea. Mesajele erau postate la rubricile de matrimoniale și totul se desfășura la domiciliul clientului. Inițial a refuzat, dar nevoia de bani a fost mai puternică, așa că a acceptat să meargă acolo unde-i spunea soțul.

Soția „la produs”, amanta de bună

În paralel, au apărut certurile și chiar violențele în familie. Cei trei locuiau în căminul părăsit al fostei Combeton SA, acum falimentată, și Larisa își amintește că totul a pornit de la bani și de la refuzul ei de a se prostitua oricând.

„Într-o dimineață l-am supărat foarte tare pentru că eu refuzam să merg să fac bani. S-a enervat, a luat copilul și l-a trântit în căruț și a plecat cu el. Am sunat la 112 și mi s-a spus că avem drepturi comune, să merg la instanță. A doua zi am mers la poliție. Au sunat-o pe mama iar mama spune: a, dar bărbatu-tu e la mine, cu tot cu copil. Un reprezentant de la Protecția Copilului, cu doi polițiști și cu mine am mers la mama. Acolo erau mama, bunica, copilul meu, soțul și cu amanta lui. Avea și amantă, eu eram producătoarea și amanta era bine-mersi, ea nu era scoasă la produs. Eu minoră, toată lumea din jurul meu era majoră. Mama a semnat atunci că îmi ține soțul, copilul și pe amanta soțului, cu condiția ca eu să dispar din casa aia. Iar polițiștii m-au scos afară”, povestește ea.

Începuturile căsniciei, la 16 ani. Soțul era propriul ei proxenet

Prostituată în Germania: bordel și apartamente

În discuții, Larisa amintește des depre vânzarea de minore și despre răpiri. Acuzele sunt greu de probat, dar mecanismele descrise fac povestea credibilă.

Larisa bănuie că a ajuns să se căsătorească cu G.B. pentru că tatăl său adoptiv ar fi vândut-o acestuia. Apoi, acuză că a mai fost vândută de două ori: o dată când s-a prostituat în Germania și o dată când a ajuns prostituată în Italia.

„În 2014 am fost vândută de soțul meu, voia să se spele pe mâini de mine”, povestește ea aventura din Germania. „Am făcut scandal și am luat bătaie. Am stat aproape două săptămâni prima dată. Am avut clienți și germani, și români, și tunisieni și arabi și greci. Apoi am mers iar”, spune ea.

A doua oară, susține că a fost luată cu o dubă dintr-un bar din Iași, drogată și transportată într-un bordel. „Până să mi se dea drumul în bordel am luat o bătaie de nu mai știam nici cum mă cheamă. E drept, avusesem avertismente din țară, mi se spusese să divorțez, dar nimeni nu se gândea că eu nu am ce mânca”.

Nici a doua experiență în Germania nu a fost una plăcută. Larisa spune că nu s-a adaptat și a avut de suferit. „Am fost mutată de pe bordel, eu nu puteam în stilul ăsta. Am fost mutată pe apartamente, la un tip violent și abuziv. Acolo erau trimise rebelele care se ofuscau din orice și nu voiau să facă bani. Am ajuns la el, iar în prima zi m-a călcat pe cap la propriu. Asta pentru că i-am spus că eu nu sunt făcută pentru așa ceva”, spune ea.

5 clienți, bani pentru un duș

Pe lângă agresiunile fizice, prostituatele sunt obligate să producă diverse sume de bani. Cuantumul și-l stabilesc singure, în funcție de nivelul de trai dorit. „Mi-a dat o listă, scoasă la imprimantă, cu prețurile. Pentru ca eu în noaptea aia să dorm în pat mă costa 300 de euro. Dacă voiam să mănânc ceva, era 400 de euro. Dacă voiam să fac duș, era 500, dacă voiam televizor era 700. Eram pusă să plătesc. O femeie, în meseria asta, dacă vrea să aibă confort trebuie să plătească banii pe care nu-i face. Ți se face un carnețel în care sunt scrise numele și datoriile. Și ai timp două săptămâni să achiți. Nu le-ai achitat, te mutilăm. Și nu sunt doar amenințări, s-a și întâmplat. Pistoalele cu bile sunt foarte folosite pentru intimidare”, povestește ea.

„Eram 17 fete acolo, în 6 apartamente dintr-un bloc. La două săptămâni erai mutată, ca să nu fie recunoscuți bărbații sau ca să nu stabilești tu relații cu ei”.

Poliția a dus-o la autobuz

Din apartamentele nemțești a reușit să fugă după câteva săptămâni. „Într-o seară i-am spus ăluia că vreau să-mi iau rechizite. Dacă vrea să fac bani, să mă lase să-mi iau un caiet și niște carioci, că nu mai pot. Înnebunisem. Simțeam nevoia să desenez, să scriu, să fac ceva. Ajunsesem în punctul în care, când nu erau clienți, stăteam doar în duș cu apa pornită. Apa aia costă! Am văzut secția de poliție, era în apropiere, și tot ce m-a dus capul să spun a fost . Atât m-a dus capul să spun atunci. Oamenii au înțeles că vreau să ajung în România și nu știu cum. Nouă nu ni se luau actele la bordel, nu știu cum de au avut încredere. Polițiștii mi-au luat cartea de identitate, m-au căutat și au văzut că nu eram dată în urmărire și m-au dus la Atlassib. Bucurie mare, dar nu aveam deloc bani. Aveam 12 euro lăsați pentru rechizite”, povestește ea.

„Dați 1 euro dacă scrie România”

Revenirea în țară nu a fost simplă, deși fugise din bordel și fusese dusă de poliție într-o autogară de unde porneau curse spre România. Nu avea bani de bilet iar de prostituție era deja sătulă.

„Am cerșit. Nu e de râs, când vezi o foaie din aia, o pancartă pe care e scris , dă-i, frate, un euro! Dă-i, că poate s-a întâmplat ceva cu omul ăla de a ajuns să ceară. Și am mai văzut unul ca mine, era tunisian. El fusese pe cerșetorie. O scândură de om cu care am vorbit în engleză. Eram doi cerșetori ambulanți, voiam fiecare în țara lui, și noi vorbeam în engleză. A scos 70 de euro și mi i-a dat, mi-a spus că el și mâine e tot aici. Dar tu vorbești româna? Păi am fost și în România, am fost la cerșit. Cum, tu cerșești în toată Europa? Da. Și unde ai învățat româna?  Am stat cu o româncă frumoasă, din Cluj.

Așa mi-am luat biletul și am venit în țară. Am venit în țară, și unde m-am oprit? La mama. Minte de copil tâmpit! Era mama, până la 21-22 de ani am crezut că a fost vina mea că am ajuns așa”, povestește Larisa.

Larisa este foarte activă civic, participând la majoritatea protestelor din ultimii ani. În weekend a participat la marșul împotriva traficului de carne vie

Din Germania în Italia, via România

La întoarcerea în țară, Larisa dorea să-și vadă mama și copilul. Băiețelul rămăsese în grija mamei și a soțului după ce soțul l-a luat din căminul Combeton iar Larisa alertase poliția. „Am stat o perioadă la mama, se liniștiseră apele, apoi a apărut iar domnul B. Atunci am aflat că îmi dăduseră copilul în asistență maternală. Îl bătuse soțul meu și l-a luat Protecția Copilului. Păi eu când am mers cu poliția și cu Protecția Copilului și le-am spus că sunt bătută și abuzată și că se poartă rău cu copilul, nu am fost băgată în seamă. Pe mine m-au dat afară din casă”.

A încercat să-și recupereze copilul, dar fără succes. Între timp, a rămas iar însărcinată și, mai mult, s-a îndrăgostit de un taximetrist ieșean. Așa a ajuns prostituată în Italia, deși credea că a renunțat la „meserie” după experiența din Germania.

„Profesionistă” vândută la „virgine”

„Dragostea e idioată. M-am îndrăgostit de un taximetrist, ca o fraieră; ăla avea doi copii acasă. Și a început bâlciul, pentru că soțul meu, domnul B., m-a vândut unui văr al taximetristului. Eu am plecat cu taximetristul în Italia la un club, la un club care nu acceptă prostituție sau să ieși cu clienții.

Într-o dimineață, când am ieșit din tură, trebuia să mă ducă acasă vărul taximetristului. El nu m-a dus acasă, m-a dus în Roma, în apartamentele de probă pentru virgine. El nu știa palmaresul meu. M-am trezit băgată în garajele de acolo cu o tipă din Galați și cu cineva din Bacău. Patroana de acolo mi-a spus că au dat 10.000 pe mine, pe post de virgină și că trebuie să stau până fac banii”, povestește ea.

Iubitului taximetrist i s-a spus că Larisa s-a întors în țară iar povestea era plauzibilă, pentru că cei doi se certaseră cu o seară înainte.

Cum te poți trezi în bordel

Pare incredibil că poți urca într-o mașină și te trezești într-un bordel, dar Larisa susține că astfel de cazuri sunt frecvente. „De la barul respectiv și până la noi acasă făceai o oră și jumătate cu mașina. Când ieși la 5 dimineața, e un interval de timp în care vrei să dormi. Mi s-a potrivit clima la mașină cât să pot adormi, băusem în seara respectivă mai multe pahare decât cerea normalul, și am adormit. M-am trezit pe la 11-12 dimineața, deja în pat”, explică ea.

Regimul era unul de pușcărie, camerele în care erau prostituatele erau încuiate iar clienții erau singurii care aveau acces. „Am rămas până am reușit să strâng din bacșișul de la clienți, din ce era peste sută, să strâng suficienți bani încât să plec. Eu trebuia să stau acolo, clientul venea cu cheia și deschidea ușa, apoi o închidea la loc. Eu pe atunci nu știam că există și clienți acoperiți, oameni din rețea. Eu mă apucasem să spun „carabinieri” oricărui client cu care aveam contact. Unul din clienții din rețea, când a ieșit pe ușă, a sunat-o pe „patroană”. Am auzit și mă așteptam să vină femeia, așa că am așteptat-o după ușă cu un scaun. Am lovit-o și am plecat”, povestește ea.

Au greșit rețeaua

Cu banii adunați din bacșișuri și-a cumpărat bilet și s-a întors în țară. Aici o aștepta DIICOT-ul, pentru că figura ca persoană vătămată în dosarul de trafic de minori al unei rețele coordonată de C. A., deschis în 2015 și soluționat în 2017.

„Habar n-am cum au ajuns la mine. Eu am fost prostituată, dar pe alte rețele. Cu D.G., parte vătămată în proces, am fost colegă de școală generală, ea a spus că aș ști și eu ceva, că sunt și eu victimă și scoasă la produs. Numai că eu eram pe o altă rețea. Nu mi s-a permis să dau propria declarație, eram deja însărcinată din nou și nu am avut niciun cuvânt de spus pentru că mă temeam să nu-mi ia copilul. M-am conformat și m-am trezit peste noapte parte vătămată în acel dosar”, spune ea.          

Prezent: tânăra duce o viață normală, are un logodnic care trăiește din muncă cinstită, se iubesc foarte mult și speră să fie fericiți

Cum se întâmplă vânzarea? Metoda violentă și cea romantică

Fosta prostituată spune că există mai multe metode de racolare a fetelor, cea mai întâlnită fiind cea violentă. Aceasta se aplică femeilor care au ceva experiență, inclusiv în zona prostituției.

„Stăm la masă, vine capul de rețea și dă de băut iar unuia îi dă bani. Când a dat banii, singura fată de la masă e pa! O ia pe sus, cu japca, dacă e nevoie”, spune ea.

De cele mai multe ori femeia este îmbătată sau i se administrează droguri, astfel încât să fie evitată eventuala rezistență publică. Dusă apoi într-un apartament, ea este constrânsă să întrețină relații sexuale repetate, fiind amenințată sau chiar bătută.

O altă metodă de racolare vizează afectul. Fata se îndrăgostește de un bărbat iar acesta o cedează rețelelor de prostituție. „Există posibilitatea să meargă la o petrecere, fata are încredere în loverboy. Fata este îmbătată iar a doua zi dimineața se va trezi cu intermediarul în pat. Loverboyul ei deja va fi plecat și nici nu va mai avea vreun drept asupra fetei. Dacă e virgină, i se înscenează dezvirginarea iar primul cu care ia contact după faza asta, abia ăla o dezvirginează de fapt”.

Ambele scenarii pot fi evitate doar dacă fetele, minore sau majore, sunt foarte atente la anturaj și nu acceptă în preajma lor persoane susceptibile de violențe sau de proxenetism.

De unde provin fetele

Potrivit Larisei, prostituatele românce provin din păturile sociale extreme: fete foarte sărace sau fete cu foarte mulți bani. „În mare parte fetele provin din centrele de plasament, familii defavorizate sau familii extrem de bogate. La familiile extrem de bogate e o nebunie totală. O fată de bani gata este mult mai naivă decât una care mănâncă margarină într-o casă fără lumină. Ele au impresia că tot ce zboară se mănâncă. Se îndrăgostesc și dragostea oarbă din adolescență duce la toate astea.

Apoi acceptă orice. Dacă nu, urmează amenințările, intimidarea, hărțuirea. Uneori un prieten care a suferit un accident, întâmplător sau nu... I se amintește că ăla a pățit ceva și că pot păți la fel mama sau tatăl. Apoi intră în cercul vicios. Iar dacă vorbim despre România, cu autoritățile noastre... automat e instalată frica”, spune ea.

Activistă împotriva traficului de persoane

La doar 23 de ani și cu 8 clase făcute, Larisa a devenit una dintre cele mai energice activiste împotriva traficului de persoane. Derulează constant și campanii pentru ajutorarea oamenilor străzii pentru că nu poate uita ușor momentele prin care a trecut ea însăși.

„Dacă poți să faci un bine, fă-l! Eu am ales să vorbesc pentru ca nimeni să nu mai treacă prin ce am trecut eu. Dacă știi, te poți feri”, spune ea.

A divorțat de G.B., are 3 copii, dar niciunul nu se află în îngrijirea sa. Doi sunt dați în asistență maternală iar al treilea, cel mai mic, e în grija tatălui cunoscut după divorț.

E casieră la un market și e bucuroasă când reușește să facă lumea să zâmbească printr-un gest mic, cum ar fi punerea cumpărăturilor în sacoșă. Și-a creat un canal yotube în care își spune poveștile și își dorește copiii alături.

„Știu că nu am nicio șansă, am vorbit cu mulți avocați. Cu palmaresul meu ca prostituată, nicio instanță nu mi-i va da”, spune ea. 

Article image
Nouă inși au bătut la geamul unei fete de 14 ani la 2 noaptea. Bunicul a făcut plângere, polițiștii n-au intervenit, iar golanii s-au răzbunat dându-i cu parul în cap. La sediul Poliției nu găsești pe nimeni, iar oamenii simt că nu are cine să-i apere. Dosarele sunt mușamalizate, furturile rămân cu Autor Necunoscut, iar Poliția și Parchetul Hârlău tratează siguranța locuitorilor ca pe un moft. Exact ca la Caracal. Departe ...
Autor Ionel Iloae Reportaje 14 Octombrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30