fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Ioan Hatmanu a început cu 460 mp și a ajuns la un bloc cu 5 nivele. Și încă mai poate primi un etaj. Zona Smârdan e sufocată Ioan Hatmanu a început cu 460 mp și a ajuns la un bloc cu 5 nivele. Și încă mai poate primi un etaj. Zona Smârdan e sufocată

Tupeul lui Hatmanu în Smârdan: etaj în plus, parcare în minus. Prefectul suspendă autorizația, Chirica o aprobă. Caz revoltător


Proprietarul ceruse 6 etaje pe numai 464 mp. Primăria i-a respins, a primit 3 etaje, cu parcare la parter. ISC și Prefectura au atacat autorizația în Justiție: proiectul era o harababură. În plină suspendare, Primăria acceptă înlocuirea parcării cu apartamente și construirea unui etaj în plus. Tupeul e halucinant. Hatmanu e prieten cu viceprimarul Harabagiu și asociat într-o firmă cu Sacagiu, cel care îl însoțește pe Chirica în escapadele în Israel. Primarul i-a dat lui Sacagiu un teren ultracentral, lângă Curtea de Apel, după un schimb scandalos.

Tupeu cât blocul la dezvoltatorul imobiliar Ioan Hatmanu, personaj aflat în anturajul viceprimarului Gabriel Harabagiu. Instanța i-a suspendat autorizația de construire la un bloc de pe strada Fericirii (zona Smârdan), dar Hatmanu forțează o modificare și extindere a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) în Primăria lui Harabagiu.

Mai clar spus, deși Inspectoratul de Stat în Construcții și prefectul au identificat nereguli la blocul aflat în construcție și au sesizat instanța, Hatmanu vrea să obțină încă două niveluri cu apartamente la blocul aflat în litigiu.

Parterul parcare vrea să-l transforme în locuințe, iar blocul să treacă de la 3 la 4 etaje. Și mai halucinant. În comisia de oportunitate a Consiliului Local, această manevră a fost respinsă în aprilie 2019. În iunie, s-a amânat din lipsă de cvorum, dar până la urmă proiectul a fost avizat.
Surpriză: apare un etaj în plus și dispare parcarea
Pe 30 octombrie, adică miercurea viitoare, între orele 9:00-16:00, la Primărie este programată o dezbatere publică a mai multor planuri de urbanism și teritoriu. La poziția 13, penultima, figurează PUZ din strada Fericirii nr. 2 care să modifice un PUZ anterior din 2017: „Pentru modificarea regimului de înălțime, modificarea funcțiunii parter din parcare în locuințe, organizare parcare” pe un alt număr cadastral, vecin.
Adică, pe românește, blocul ridicat de firma Marluc-H, a lui Ioan Hatmanu, să treacă de la P+3E+M la P+4E, înălțimea maximă de la 15 la 18 metri, iar la parter să nu mai fie parcare, ci locuințe. Inițial, imobilul a primit PUZ în 2017 și autorizație de construire în 2018 pe doar 464 mp. Pentru a face încă două niveluri de apartamente (parterul și al patrulea etaj), firma Marluc-H a mai lipit 300 mp (pentru parcări), având acum o suprafață totală de 764 mp.

Blocul e în conservare, fiind atacat în Justiției de prefect. În paralel, Primăria îi dă etaje în plus. Relațiile Hatmanu-Sacagiu cu gruparea Chirica-Harabagiu sunt excelente

Prefectul a atacat autorizația: proiect foarte dubios
În paralel, lucrările la acest imobil au fost înghețate. Sesizat de Inspectoratul Regional în Construcții Nord Est de la Bacău, care a identificat mai multe nereguli la proiect, prefectul Marian Șerbescu s-a adresat instanței. „Este un proces pe rol, acțiunea a fost introdusă în vară. E suspendat actul atacat, în speță autorizația de construire”, a spus un oficial din Prefectură.

Deci, până la pronunțarea instanței, Hatmanu nu mai poate construi. Prefectul a cerut la Tribunal, secția de Contencios aministrativ, anularea autorizației de construire. Gestul prefectului a venit în urma neregulilor constatate de Inspectoratul Regional: prea puține locuri de parcare, numărul de apartamente neclar, lipsa unor planuri și schițe.
Ca să iasă din încercuire, Hatmanu a mai lipit de acel teren de 464 mp încă 300 mp. Acest al doilea lot l-a cumpărat de la Adriana Deliman (prin mandatar Viorel Nimerincu) la începutul lui noiembrie 2017 contra sumei de 284.000 de lei.
Inexplicabil, deși a luat acest al doilea teren la începutul lui noiembrie 2017, PUZ-ul inițial care prevedea imobilul P+3E+M și care datează din 29 noiembrie 2017 nu cuprinde și această suprafață învecinată.

Comisia de oportunitate din Primărie respinsese extinderea blocului. Acum a aprobat. Nimic nu e respins până la capăt

Mai multe apartamente, profit mai mare, înghesuială și mai mare
Miza prezentă a afacerii:
1) Deblocarea lucrărilor. Hatmanu nu poate finaliza blocul, iar cele 15 apartamente îi sunt blocate, deși imobilul a fost ridicat scheletic.
2) Transformarea parterului în locuințe și edificarea a încă unui etaj, al patrulea, va însemna un câștig suplimentar. Amprenta la sol a blocului este de 232 mp, deci, cele două niveluri suplimentare vor însemna o suprafață construită desfășurată de 464 mp. Din aceasta, doar 80%, adică 371 mp va fi utilă. La 500 euro/mp construit, investiția ar fi de 232.000 euro. Dacă fiecare metru pătrat util se va vinde cu 1.200 euro (un preț mic pentru un imobil la cinci minute de Palas), atunci venitul pentru cele două niveluri suplimentare va fi de 445.000 euro. Profitul net: 213.000 euro. Chiar scăzând și cei aproape 62.000 euro (cât a costat a doua parcelă de teren de 300 mp alipită acum), tot îi rămâne lui Hatmanu un profit curat suplimentar de 151.000 euro.

Scapă de parcare la subsol și face bani mai mulți
Așadar, dacă lui Hatmanu îi iese schema, iar săptămâna viitoare, după dezbaterea publică, îi este aprobat noul PUZ la bloc, cu parterul apartamente și încă un etaj, al patrulea, împușcă doi iepuri dintr-un foc. Poate invoca în instanță că a rezolvat chestiunea în litigiu și, prin aportul noului teren, apar toate locurile de parcare și, în al doilea rând, își mărește profitul inițial cu încă 150.000 de euro.

De la 3 etaje se va ajunge la 5 etaje
De fapt, teama locuitorilor e că, după ce această schemă va fi dusă la bun sfârșit și se va autoriza ca blocul să aibă parter locuibil și patru etaje, s-ar putea trezi cu o supraînălțare.

„Așa cum fac mai toți care construiesc, inclusiv aici în zona noastră – Smârdan – ne așteptăm ca blocul, plecând de la trei etaje, să ajungă în final cinci”, a spus un vecin, sub rezerva anonimatului.
Hatmanu a mai încercat să maximizeze acel petic de pământ. În 2016, a cerut Primăriei să ridice pe cei 464 mp inițiali o clădire cu subsol, parter și șase etaje, atunci fiind refuzat.

La umbra blocurilor lui Zămosteanu se cască un nou bloc fără parcări, al lui Hatmanu. Zona e un labirint ca un ghetou

Legislația din construcție, călcată în picioare

Locuitorii susțin că, în realitate, niciuna din formele prezentate de Hatmanu nu respectă criteriile de urbanism. „Zona în care se află și acest teren a fost încadrată, prin Regulamentul Local de Urbanism, în Unitatea Teritorială de Referință LC1. Ceea ce înseamnă că e zonă de locuințe individuale și colective mici, cu parter și maxim două niveluri. Or, ei vor să facă acum patru niveluri”, a afirmat locatarul din vecinătate.

Acesta a adăugat că zona respectivă are în Regulament următorii indicatori urbanistici: procent de ocupare a terenului (POT) de maxim 30%, coeficient de utilizare a terenului (CUT) de maxim 0,9 și înălțime maximă 9 metri. Or, lui Hatmanu i s-a aprobat un POT de 50%, CUT de 2,5 și o înălțime maximă de 15 m pe care o vrea crescută la 18 m.

În repetate rânduri, vecinii au mai reclamat că zona se va aglomera, că infrastructura rutieră nu va face față fluxului de mașini. Deja, pe străzile de lângă, extrem de înguste, se circulă cu mare dificultate, una dintre cele două benzi fiind mai tot timpul blocată de mașinile parcate, aparținând locatarilor din blocul de vizavi. În plus, au spus oamenii, casele vor fi umbrite, poluarea va crește, rețelele de apă, canalizare și electrice nu vor putea alimenta noi consumatori.

Autorizația lui Hatmanu fusese suspendată la cererea prefectului, după ce Inspectoratul de Stat în Construcții nu găsise la fața locului parcările de pe hârtie

Hatmanu face parte din cercul de prieteni al lui Chirica

Imobiliarul Ioan Hatmanu nu este la primul proiect controversat. Acesta a construit, în aceeași zonă, un imobil tot pe o suprafață mică, de câteva sute de metri pătrați, fără locuri de parcare.
Hatmanu a ridicat un bloc și în apropierea Palatului de Justiție din Tg. Cucu, avându-l ca partener pe Radu Sacagiu, un tânăr aflat în suita primarului Mihai Chirica la vizitele acestuia în Israel și care a beneficiat de un avantajos schimb de terenuri cu Primăria.
Hatmanu și Sacagiu au făcut un bloc cu spații comerciale și apartamente, un P+4. Blocul e finalizat de doi ani, însă, în primăvara acestui an, a fost depusă o cerere pentru modificare și extindere PUZ în vederea etajării construcției. Un fel de „marcă înregistrată”.

Aceiași doi Hatmanu și Sacagiu, oameni de afaceri apropiați primarului Mihai Chirica și viceprimarului Gabriel Harabagiu, mai au o suprafață compactă între blocul lor, deja edificat, și Palatul de Justiție, teren pe care plănuiesc o altă investiție imobiliară.

Până la ora editării acestui material de presă, dezvoltatorul imobiliar Ioan Hatmanu nu a putut fi contact pentru a-și preciza propriul punct de vedere.

Article image
Inspectoratul în Construcții - structura națională, de la București - confirmă pentru prima oară ceea ce REPORTER spune de un an: blocul lui Laurențiu Timofte, din strada Smârdan a primit două autorizații ilegale de la Primărie. POT-ul este de 30%, iar legea prevede maxim 20%, iar proprietarului i-au fost acordate două supraînălțări, deși legal este permisă doar una. Acest verdict răstoarnă practic tot ce s-a construit în I...
Autor cristi tanasa Anchete 23 Octombrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30