fbpx
 
Poluarea a atins cote alarmante la Iași: locuitorii se plâng că nu mai pot respira. Autoritățile nu au nicio treabă

Poluarea a atins cote alarmante la Iași: locuitorii se plâng că nu mai pot respira. Autoritățile nu au nicio treabă


Poluarea sufocă încet, dar sigur, marile oraşe ale României. După Timişoara şi în Iaşi s-au înregistrat depăşiri ale valorilor maxime admise de particule şi compuşi toxici pentru organism. Seara şi-a făcut apariţia şi smogul.

Specialiştii confirmă fenomenul, iar oamenii au resimțit efectele: respiraţie îngreunată, dureri de cap, usturimi ale ochilor.

Locuitorii din Iaşi se plâng ca nu mai pot să respire. De altfel, de câteva zile gradul de poluare a crescut alarmant.

Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi a făcut măsurători.

Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din Iaşi: „Ultimele date arată concentraţii depăşite extrem de mult la particule mici, acizi şi detergenţi în atmosferă. A fost vorba de o inversie termică ce duce la smog, produs în toată ţara.”

Radu Crișan, medic primar, Spitalul de pneumofiziologie din Iaşi: „Impactul asupra sănătăţii e ireversibil, dacă înainte vorbeam de accentuare sezonieră, acum pacienţii cresc în funcţie de apariţia poluării. Sunt pacienți cu astm, cu infecţii respiratorii sau cancer pulmonar .”

La rândul lor responsabilii locali spun că ar avea soluţii, dar au probleme cu implementarea.

Mihai Chirica, primar Iaşi: „Planul de măsuri este în desfăşurare. Una dintre ele este modernizarea parcului auto, apoi curăţenia în şantiere. Avem o problemă serioasă cu centura ocolitoare şi dăm inclusiv amenzi celor care transportă materiale de construcţie în pulbere.”

România a fost avertizată anul trecut de Comisia Europeană că nu respecta normele de poluare şi a fost dată în judecată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Alin Tănase, Greenpeace România: „Comisia ne-a avertizat că reţeaua noastră de monitorizare nu respectă standardele europene şi că situaţia poate fi mult mai gravă decât cea raportată, tocmai pentru că măsurătorile nu se fac în locurile potrivite.”

În tot acest timp, 23.000 de români mor anual din cauza bolilor provocate de poluare, de peste 10 ori mai mulţi decât cei care îşi pierd viaţa în urma accidentelor rutiere.

 

Sursa: Știrile Pro TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30