Foto: Facebook/Reset Foto: Facebook/Reset

Câteva sute de ieșeni au ieșit în stradă la Marșul pentru păduri


Peste 200 de persoane au venit duminică seară, în centrul Iaşiului pentru a lua parte la „Marşul pentru păduri", printre participanţi fiind şi deputatul Costel Alexe, ministrul propus al Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor.

Cei care participă la protest sunt reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale sau simpli cetăţeni care vor să atragă atenţia asupra dezastrului pe care îl provoacă numeroasele tăieri ilegale, dar şi asupra violenţelor înregistrate la adresa pădurarilor.

„Este de datoria fiecăruia dintre noi să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că tăierile ilegale de păduri duc nu doar la golirea versanţilor, ci şi la producerea de inundaţii şi fenomene climatice extreme. Eu, ca român care ţin la păduri şi la mediul înconjurător, sunt în stradă alături de cei de la Asociaţia Mai Bine din Iaşi (organizatorii evenimentului - n.r). Cu această ocazie, salut iniţiativa societăţii civile şi a organizaţiilor neguvernamentale şi din Bucureşti şi din ţară. Au ieşit în stradă pentru a da un semnal de alarmă împotriva tăierilor ilegale din România, care din nefericire pentru noi sunt din ce în ce mai mari. În perioada următoare, aşa cum am spus la audierile din cadrul comisiilor din Parlament, aş vrea să îi punem la masă pe toţi cei care sunt direct interesaţi, începând de la instituţiile statului român până la societatea civilă şi ONG pentru a face un plan naţional de combatere a tăierilor ilegale. Dacă vom continua în ritmul ăsta, în care se tot taie fără să fie pus absolut nimic în loc, nu putem avea un viitor", le-a spus jurnaliştilor deputatul PNL Costel Alexe.

Foto: Facebook/Reset

El a menţionat că atunci când va prelua funcţia de ministru va cere audit la Romsilva. Alexe a dat asigurări că fiecare mijloc de transport al lemnului va avea sistem GPS, că va fi un sistem de supraveghere prin satelit.

„Mi se pare firesc să avem GPS pe maşinile care transportă lemn din pădure până la depozit. Sunt 100% de acord şi voi finanţa din Ministerul Apelor şi Pădurilor acele hărţi prin satelit, astfel încât să avem o idee clară la cât se taie. Celelalte măsuri le vom lua în urma discuţiilor la garda forestieră, Romsilva sau instituţiile din subordinea Ministerului de Interne. Mi-am propus ca în primăvara anului viitor, pentru că acum mai este posibil până pe 15 noiembrie, să derulăm acţiuni de împădurire. Anul viitor, în Luna Pădurii, va fi cea mai mare campanie naţională de împădurire pe care a avut-o România de după Revoluţie. Dar să ştiţi că indiferent de ce eforturi va face statul român sau eu ca ministru, va trebui să avem o campanie foarte importantă de conştientizare civică a societăţii româneşti, astfel încât să stopăm acest flagel al tăierilor ilegale", a mai spus Alexe.

Manifestanţii la protestul împotriva tăierilor ilegale au scandat "Fără păduri nu avem viitor!". Ei au venit cu mesaje scrise, precum "România pierde trei hectare de pădure în fiecare an", "Stop defrişărilor", „Pădurea înseamnă viaţă".

„Ne-am alăturat manifestaţiilor din întreaga ţara şi din afara ţării pentru a protesta faţă de tăierile ilegale de păduri, pentru a cere respectarea normelor şi schimbarea legislaţiei, astfel încât pădurile să fie protejate. Ar trebui să existe o legislaţie care să încurajeze o cotă mai mică de tăiere a pădurilor şi regenerarea acestora imediată", a spus Alexandru Bondar, organizatorul Marşului pentru păduri.

După ce au stat aproximativ o jumătate de oră în centrul oraşului, oamenii au plecat într-un marş spre Palatul Culturii.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Martie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top