Sărbătoare mare pentru ortodocși: Sfântul Ioan Gură de Aur

Sărbătoare mare pentru ortodocși: Sfântul Ioan Gură de Aur

Sfântul Ioan Gură de Aur este sărbătorit în fiecare an pe 13 noiembrie.

Biserica Ortodoxă alături de toţi credincioşii din lume îl cinstesc pe Sfântul Ioan Gură de Aur, Arhiepiscol al Constantinopolului, în fiecare an pe 13 noiembrie.

Este cunoscut ca un ilustru şi vestit dascăl al lumii, care a provenit de pe meleagurile Antiohiei din părinţi credincioşi ortodocşi. Pe tatăl său îl chema Secund Stratilatul iar pe mama sa Antuza.

Încă de mic copil arăta o înclinaţie pentru ştiinţa cuvintelor, excelând la învăţătură. Datorită firii ascuţite, învăţa învăţătura elinească, devenind ucenic al lui Libanie şi Andragatie, sofişti din Antiohia, iar mai apoi a celor din Atena.

De la ei a reuşit să deprindă toată înţelepciunea elinească dar şi Sfintele Scripturi, datorită cărora a reuşit să îşi umple viaţa de curăţie, fiind numit în funcţia de cleric de Sfântul Meletie, patriarh al Antiohiei. Mai apoi, Flavian îl hirotonisește ca diacon şi preot.

De-a lungul vieţii sale a creat foarte multe învăţături pentru pocăinţă dar şi pentru o bună podoabă a obiceiurilor creştineşti. Toată viaţa şi-a petrecut-o tâlcuind dumnezeiasca Scriptură.

Pe când Nectarie, patriarh al Constantinipolului este chemat la Domnul, Ioan Gură de Aur este chemat de la Antiohia, iar în urma votului episcopilor dar şi din porunca împăratului Arcadie, Ioan este hironit ca patriarh al Constantinopolului.

Sporeşte din ce în ce mai mult în nevoinţa tâlcuirii Sfintelor Scripturi dar şi la dăscălia întrebărilor, atrăgând şi determinând foarte mulţi oameni să urmeze calea cea dreaptă, a pocăinţei. A preferat să dea mâncarea lui nevoiaşilor, mâncând de multe ori doar zeamă de orz. Obişnuia să doarmă foarte puţin, însă nu pe pat, ci susţinându-se pe nişte funii.

Deoarece s-a certat cu împărăteasa Eudoxia, care răpise via unei văduve sărace, sfântul o mustra, cerându-i să nu ţină un lucru străin cu sila. Aceasta deveni înverşunată şi îl alungă pe Ioan de pe scaun într-o primă fază iar mai apoi încă o dată cu ajutorul episcopilor. Se mai întoarce o dată însă iarăşi este alungat la Cucuzo al Armeniei, unde va fi batjocorit şi îşi va găsi sfârşitul, dându-şi sufletul Cinstitului Dumnezeu.

Aşa cum se pomeneşte şi în istoria lui, după ce este înlăturat de pe scaunul episcopal, cei care au complotat pentru acest lucru au căzut bolnavi, murind de moarte rea. Cinstitele moaşte ale Sfântului Ioan Gură de Aur au fost aduse la Constantinopol, unde vor rămâne până la marele cutremur.

 

Sursa: calendarortodox.ro


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Media


Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Februarie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top