fbpx
 
Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Parlamentul irakian a votat expulzarea trupelor americane din ţară: reacţia SUA


Parlamentul de la Bagdad a votat o rezoluţie prin care cere trupelor străine să părăsească ţara.

Parlamentarii irakieni au votat duminică o rezoluţie prin care cer trupelor străine să părăsească ţara în urma uciderii generalului iranian Qasem Soleimani. De asemenea, se interzice forţelor militare străine să folosească teritoriul sau spaţiul aerian irakian.

Spre deosebire de textele de lege, rezoluţiile votate de parlamentul irakian nu sunt obligatorii pentru guvern, însă premierul Adel Abdul Mahdi s-a pronunţat el însuşi, într-un discurs susţinut în faţa parlamentului, pentru retragerea trupelor străine din ţara sa, după ce a acuzat Statele Unite că au încălcat suveranitatea Irakului prin raidul aerian în urma căruia a fost ucis vineri la Bagdad generalul iranian Qassem Soleimani. Premierul irakian a vorbit despre „trupele străine″, fără să le menţioneze în mod specific pe cele americane, dând astfel de înţeles că s-a referit la retragerea tuturor trupelor trimise de state membre ale coaliţiei antijihadiste conduse de SUA.

Anterior acestui vot din parlamentul de la Bagdad, coaliţia internaţională condusă de SUA a anunţat suspendarea activităţilor de sprijin şi instrucţie pentru trupele irakiene, pentru a se concentra astfel pe protejarea bazelor din Irak unde se află personalul acestei coaliţii, baze care au fost frecvent atacate în ultima vreme şi sunt potenţiale ţinte ale unor represalii după uciderea generalului Soleimani.

„Prima noastră prioritate este protejarea personalului coaliţiei angajat în lupta împotriva Statului Islamic. Atacurile repetate cu rachete în ultimele luni de către elemente ale Kata’ib Hezbollah au provocat moartea unor membri ai forţelor irakiene de securitate şi civili americani″, explică într-un comunicat coaliţia pe care SUA o conduce împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

 

Sursa: Stirile ProTV


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: