fbpx
Print this page
1 milion de lei furați la concertele Primăriei în ultimii 3 ani. Circ la suprapreț cu „artifica și parandărătul”

1 milion de lei furați la concertele Primăriei în ultimii 3 ani. Circ la suprapreț cu „artifica și parandărătul”


Onorariile artiștilor care au venit la Iași, de Revelion, Sf. Parascheva și FIE, sunt uluitor de mici față de totalul bugetelor anunțate. Toate costurile verificate la firmele din piața liberă conduc la valori mult mai mici decât sumele plătite de șefii Primăriei. De cinci ani, impresarul de casă al lui Mihai Chirica este Radu Groza, care câștigă toate simulacrele de achiziții organizate de Primărie, organizate cu o săptămână înainte de evenimentul propriu-zis. Ca și cum Chirica n-ar ști că Revelionul cade în fiecare an pe 31 decembrie și trebuie să facă licitația la urgență, în ultima clipă. La fiecare eveniment plătit de Primărie și organizat de Radu Groza, între 30.000 și 50.000 de euro dispar în ceață: nu pot fi justificați. Valorile calculate de REPORTER DE IAȘI sunt la limite maxime, frauda reală fiind și mai mare. Chirica nu răspunde întrebărilor, ieșenii sunt foarte indulgenți, îi permite orice.

Între 120.000 și 150.000 de euro plătește Primăria pentru concertele în aer liber de Sărbătorile Iașului (octombrie) și Revelion. În cadrul FIE, când concertele se întind pe mai multe zile, cheltuielile trec de 350.000 de euro.

O seară cu câteva ore de concert costă 130.000 de euro, cu trupe românești sau uneori străine, dintre cele ieșite din circuitul internațional de 20 de ani.
Amfitrionul general al tuturor evenimentelor este impresarul Radu Groza, aciuiat la Iași de când a devenit primar Mihai Chirica, fugind din București unde a dat faliment iar numele său avea o faimă proastă. Primăria lui Chirica a ajuns să organizeze licitație pentru concertul de Revelion cu 6 zile înaintea evenimentului, Groza fiind, invariabil, singurul ofertant, deși se știe, încă din antichitate, că anul se termină fix pe 31 decembrie, iar acest eveniment plătit din bani publici ar putea fi atribuit printr-o selecție transparentă cu 6 luni înainte.
În lipsa concurenței, prețurile plătite de Primăria Iași către firma lui Radu Groza sunt mult mai mari decât costurile reale. REPORTER a făcut o documentare de anduranță, demarată încă din luna octombrie 2019: am cerut firmelor de producție și caselor de impresariat prețurile de listă (booking) ale tuturor artiștilor care au fost plătiți de Primărie în ultimii trei ani (2017-2019).
Am inclus, conform ofertelor primite oficial, costurile de transport, cazare și masă solicitate de artiști. Am adăugat prețurile de închiriere a scenei, luminilor și ale jocurilor de artificii.
Ca la Pristanda, nu iese, Mihai Chirica! Rămân între 30.000 și 50.000 de euro nejustificați la fiecare concert al Primăriei. După fiecare eveniment, cineva din Primărie își poate cumpăra câte un Mercedes.
REPORTER solicită declasificarea tuturor cheltuielilor cu aceste concerte, din 2015 până în prezent, cu defalcarea banilor dați pentru fiecare artist și pentru fiecare capitol.

Costurile cu artiștii
Angajarea unui artist pentru un concert în aer liber înseamnă achitarea a trei capitole de cheltuieli: onorariu, transport, cazare și masă. Fiecare spune de la început ce pretenții are. Pentru concertele de seară, de exemplu, trebuie plătită noaptea de cazare post-eveniment și micul dejun de a doua zi.
La transport, cel mai scump e Smiley, care cere 1 euro/km pentru microbuzul cu care vine trupa sa (București-Iași și retur ar însemna 800 de euro), la care se adaugă și un bilet de avion dus-întors pentru vedetă (circa 140 de euro).
Artiștii cer două mese în ziua concertului - și specifică numărul de persoane cu care vin în turneu - și micul dejun de-a doua zi. Marea majoritate a cântăreților care au venit la concertele Primăriei în ultimii ani au menționat cheltuieli pentru grupuri cuprinse între 4 și 8 persoane. Excepția: vedeta Smiley cu un band de 17 oameni.
Apoi urmează cazarea: regula este că însoțitorii dorm câte doi în cameră, doar vedeta având rezervat un single. 99% dintre artiștii veniți la Iași se mulțumesc cu hoteluri de 3 stele, doar Smiley cerând să fie cazat la 4 stele.

Cheltuieli calculate cu larghețe

Pentru simplificarea calculelor, REPORTER a luat în calcul câte 6 membri ai fiecărei echipe de pe afișul de concert, iar pentru cazare și masă am folosit reperele Ramada (3 stele) și Internațional (4 stele). Toate cheltuielile au fost evaluate maximal, cu mare larghețe de către REPORTER, tocmai pentru a nu lăsa loc de interpretări. Am preferat să greșim în plus decât în minus. Costurile reale sunt cu siguranță mai mici decât cele pe care le-am calculat noi.
Astfel, la Ramada am ținut cont de un tarif oficial de 347 lei/noapte (în perioada Sfintei Parascheva), înmulțindu-l cu cinci camere duble. La Hotel Internațional am calculat camera dublă la 612 lei/noapte (pentru aceeași perioadă).
În cazul meselor, am calculat prânz, cină și mic dejun. 120 lei/persoană pentru o masă principală este arhisuficient, iar micul dejun l-am pus la 30 de lei/persoană (deși poate fi inclus și în prețul de cazare).
La o medie de 6 membri pentru trupa fiecare artist, toate cheltuielile de transport, cazare și masă sunt de 5.800 de lei. La care se adaugă onorariul pentru serviciile prestate.

Prețurile artificiilor

În privința cheltuielilor cu închiriatul scenei și cu focurile de artificii, REPORTER a apelat la un expert în organizarea de evenimente, el însuși oferind aceste servicii. Menționăm că acesta a dorit să-și păstreze anonimatul pentru a nu-și periclita afacerea în urma eventualelor repercusiuni din partea primarului sau a acoliților săi.
„La artificii, timpul de tragere a rămas constant, 10-15 minute, însă calitatea e dată de numărul de trageri. În perioada în care concertele erau organizate de fostul primar Gheorghe Nichita, focul de artificii avea, de regulă, 6.000-7.000 de trageri. Acum, și cifra este asumată în comunicatele Primăriei, focul se face cu 2.000 de trageri”, a explicat expertul. Adică intensitatea era mult mai mare înainte de perioada Chirica.
În ciuda acestui element extrem de important, REPORTER a luat în calcul prețul maximal cerut de firmele specializate pentru un foc de artificii de 15 minute: 10.000 de euro. Prețul real, conform numărului de trageri, este cu 30-40% mai mic.

Un concert la Iași cu 5-6 artiști autohtoni ajunge la 150.000 de euro. Costurile nu sunt prezentate transparent, iar diferența între sumele cheltuite și calculele reale din piață sunt uriașe

Expert: „La ultimul Revelion nu ies 45.000 de euro!”

În ceea ce privește închiriatul scenei, aceasta e de trei niveluri de preț. Cea mai mică, de 10x8 metri este folosită pentru evenimente de mai mică amploare: 1 decembrie sau 24 ianuarie, când urcă artiști de muzică populară și țin un spectacol de o oră-două. Închiriatul unei astfel de scene costă 5.000 de euro.
Scena medie este de 10x12 metri. Aceasta poate costa, cu toate accesoriile (lumini, sunet, instalație de aburi, ecrane), maxim 20.000-25.000 de euro. O astfel de scenă este folosită în mod uzual la concertele Primăriei, inclusiv la ultimul Revelion.
Scena mare are 20x16 metri și prețul de închiriere poate ajunge la 40.000 de euro. Aceasta este cea mai mare sumă plătită vreodată de Primăria Iași pentru o scenă.
Prețul variază în funcție de înălțime, numărul și mărimea ecranelor, dacă se transmite live pe ecrane, numărul de boxe. În trecut, se foloseau așa-zisele „întârzieri”, boxe montate pe Bd. Ștefan cel Mare, astfel încât spectatorii de pe Pietonal să primească sunetul în același timp cu cei din fața Palatului. În ultimii ani, s-a redus numărul de lumini, iar boxele de „întârziere” au dispărut.
Expertul în evenimente a făcut calcule complete pentru ultimul Revelion organizat de Primărie, 2020: scena – 25.000 de euro, artiștii – 35.000 de euro (maxim), focul de artificii – 5.000 de euro, alte cheltuieli (transport, cazare, masă) – 10.000 de euro. TOTAL: 75.000 de euro, adică 360.000 de lei. Știți cât a plătit Primăria? 616.000 de lei! Toate sumele sunt cu TVA.
La cheltuielile reale trebuie adăugată taxa UCMR, de 4% (pentru artiști) și comisionul lui Radu Groza, de 10%. În total, ar ieși 85.000 de euro (cu TVA), în timp ce Primăria a plătit 130.000 de euro.
Diferența de 45.000 de euro este uriașă!

Studiu de caz: Revelion 2018

Haideți să calculăm Revelionul 2017/2018: au cântat Dya, Faydee, Mihai Mărgineanu&Band, Ovidiu Lipan Țăndărică, Rona Hartner&Fanfara Shukar de la Zece Prăjini. Contractele prevedeau câte o prestație a 50 de minute fiecare.
Toate onorariile sunt transmise oficial de firme de impresariat contactate de REPORTER:
- Dya (Diana Prepeliță): 2.000 de euro
- Faydee (conform estimărilor din presa internațională): 10.000 de euro
- Mihai Mărgineanu&Band: 4.000 de euro
- Ovidiu Lipan Țăndărică: 4.000 de euro
- Rona Hartner&Zece Prăjini: 3.000 de euro
TOTAL: 23.000 de euro (fără TVA)
„Artiștii cresc tarifele de Revelion cu 50% sau chiar cu 100%”, afirmă organizatorii de evenimente. REPORTER a dublat suma onorariilor, pentru o acuratețe cât mai mare: 46.000 de euro (fără TVA).
Adăugăm costurile de transport, cazare și masă: 6.000 de euro (calculate exagerat, la nivel maximal).
Scena a fost 10x12 metri, calculând-o la tariful maxim de 25.000 de euro, cu tot cu lumini, boxe, ecrane etc. Focul de artificii a costat 10.000 de euro. Adăugăm taxele UCMR (4% din onorarii artiști – 2.000 euro), comisionul lui Radu Groza (10% din total – 10.000 euro, prin firma International Artist Management) și consumul de energie electrică (3.000 de euro).
Toate costurile pentru Revelionul 2017/2018 ies la 102.000 euro. La cursul din 31 decembrie 2017, prețul în lei a fost de 475.320 de lei (fără TVA).
Prețul plătit de Primăria Iași: 650.000 de lei (fără TVA)! Diferența inexplicabilă este de 175.000 de lei, adică 37.500 de euro.

Banii dispăruți la FIE 2018

FIE 2018:
Buget 567.000 de lei (fără TVA), incluzând și câțiva artiști de muzică populară.
Artiști: Celelalte Cuvinte (4.000 euro), Vița de Vie (4.500 euro), Cargo (5.000 euro). Total: 13.500 euro (63.000 lei). Tariful nu se dublează, este în timpul anului.
Cheltuieli conexe: 17.397 lei
Scenă, sonorizare, lumini, ecrane, filmare: 120.000 lei
Foc de artificii: 48.000 lei
Cotă 4% UCMR: 2.284 lei
Cotă 10% Radu Groza: 56.000 lei
Curent electric: 15.000 lei
Total: 322.000 lei (fara TVA)
Diferența nejustificată față de bugetul alocat: 245.000 de lei!

Tot în 2018, la FIE, a fost organizat și concertul pop Forza ZU, bugetat separat, pentru care Primăria a mai plătit 360.000 de lei (fără TVA).

Sărbătorile Iașului 2018. Buget 567.000 lei
Artiști: Compact (3.000 euro), Cristi Minculescu (5.000 euro), Dya (2.000 euro), Delia (12.500 euro), Nicoleta Nucă (2.000 euro), Holograf (10.000 euro). Total: 34.500 euro, adică 160.000 de lei la cursul din octombrie 2018 (fără TVA).
Cheltuieli conexe: 34.794 lei
Scenă: 120.000 lei
Foc de artificii 48.000 de lei
Cotă 4% UCMR: 7.882 lei
Cotă Radu Groza: 16.000 lei
Curent electric: 15.000 lei
Total: 401.000 lei (fără TVA).
Diferență nejustificată față de buget: 166.000 lei (36.000 de euro)

Jean Gavril a fost la Iași. Prețul său este de doar 1.800 de euro. Pe scenă mai urcă 4-5 artiști. Costurile totale ajung la sfârșit la 130.000 de euro sau chiar mai mult, fără nicio acoperire

Revelion 2019. Buget anunțat 582.000 lei (fără TVA)

Artiști: Saragossa Band (Germania – tarif neanunțat, estimat de impresarii contactați de REPORTER DE IAȘI la 10.000-15.000 euro fără TVA), Bosquito (2.500 euro), Ovidiu Lipan Țăndărică (4.000 euro), DJ Sava (3.200 euro), Annes (1.200 euro). Total cu TVA: 25.900 euro. Preț dublat de Revelion: 51.800 euro (241.000 de lei)
Cheltuieli conexe: 28.995 lei
Scenă: 120.000 lei
Foc de artificii: 48.000 lei
Cotă 4% UCMR: 11.835 lei
Cotă Radu Groza: 24.000 lei
Curent electric: 15.000 lei
Total: 460.000 lei
Diferență nejustificată față de buget: 122.000 lei

Sărbătorile Iașului 2019. Buget anunțat: 567.000 lei

Artiști: Ştefan Bănică Jr. (10.000 euro), Golden Gang (Alex Velea - 4.000 euro, Lino Golden –1.200 euro, Mario Fresh – 1.200 euro, Rashid – 1.500 euro, total: 7.900 euro), Pasărea Rock (10.000 euro), Ioana Ignat (1.500 euro), Mircea Eremia (1.000 euro).
Total: 30.400 euro (fără TVA), adică 144.400 lei (la cursul din octombrie 2019).
Cheltuieli conexe: 46.392 lei
Scenă: 120.000 lei
Foc de artificii: 48.000 lei

Cotă 4% UCMR: 6.945 lei
Cotă Radu Groza: 14.364 lei
Curent electric: 15.000 lei
Total: 427.345 lei.
Sumă nejustificată față de buget: 140.000 de lei

Revelion 2020: 518.000 lei (fără TVA)

Artiști: Irina Rimes (7.900 euro). Aceasta n-a mai ajuns la Iași și a fost înlocuită de Nicole Cherry și Mario Fresh, care au onorarii mult mai mici. Hara (2.000 euro), Ovidiu Lipan Țăndărică (program 15 minute, 2.000 euro), No Stress (1.500 euro), artiști ieșeni (onorarii nesemnificative).
Total: 15.400 euro, suma dublată datorită Revelionului fiind de 30.800 euro. Înseamnă 146.000 de lei (fără TVA).
Cheltuieli conexe: 23.196 lei
Scenă: 120.000 lei
Foc de artificii: 48.000 lei
Cotă 4% UCMR: 7.037 lei
Cotă Radu Groza: 15.000 lei
Curent electric: 15.000 lei
Total: 374.000 lei (fără TVA).
Suma nejustificată față de buget: 144.000 lei

Chirica sfidător: nu dă nicio explicație pentru banii risipiți

Joia trecută, Mihai Chirica fost întrebat de REPORTER, în cadrul conferinței de presă, de valoarea cheltuielilor la evenimentele publice din ultimii ani, dar a refuzat să răspundă. „Adresați-vă în scris”, a spus el, cu aroganță.
Primăria Iași refuză să mai răspundă de luni de zile solicitărilor făcute prin Legea 544 de către REPORTER. Pe 5 noiembrie am adresat întrebări privind nerespectarea legii în relațiile comerciale dintre CTP și firma Wink. Suntem în 20 ianuarie și nu ni s-a răspuns nici până astăzi.
În conferința de presă, Mihai Chirica a găsit de cuviință să anunțe că interzice accesul publicației REPORTER DE IAȘI în Primărie, ignorând complet problema cheltuirii nejustificate a cel puțin 1 milion de lei în relația cu organizatorul de evenimente Radu Groza. Deși aceștia sunt banii ieșenilor, Mihai Chirica nu consideră important să-i informeze, contribuabilii fiind extrem de înțelegători când li se fură din impozitele pe care le plătesc.

Radu Groza (în stânga) s-a refugiat la Iași de când e primar Mihai Chirica. Îi merge excelent: șușele plătite din bugetul local merg excelent, suta de mii de euro se dă ca mia de lei

Radu Groza spune de ce e așa scump: „Artiștii mai țin cont și de rangul orașului”

Cel care a vorbit despre concerte, până la urmă, a fost impresarul Radu Groza, abonat la organizarea acestor evenimente de la Iași în mandatul lui Chirica.
Când i s-au prezentat câteva calcule, impresarul a reacționat: „Eu iau maxim 10%, nu știu ce sume spuneți acolo”. După care a dat exemple de alte scene din țară, dar fără să conteste cheltuielile de la Iași: „A fost un eveniment la Craiova, Global Awards, scena a fost 120.000 de euro, deci există și astfel de sume”, a explicat Radu Groza.

„Mai sunt cheltuieli care nu apar în contract”

El a mai precizat că, de Revelion, artiștii sunt plătiți dublu, dar și la alte evenimente pot cere mai mult. A încercat să susțină că prețurile de booking prezentate nu sunt reale, spunând că tarifele maximale ale artiștilor nu sunt pentru evenimente în aer liber organizate de Primărie. Când i s-au dat exemple de prețuri la care era chiar specificat acest lucru, a precizat că artiștii mai fac tarifele și în funcție de ratingul orașului și importanța evenimentului, dar au și pretenții speciale.
„Mai sunt pretenții ale lor care nu apar acolo. Depinde de artist. Eu, spre exemplu, cu Nigel Kennedy am ieșit în pierdere cu 5.000 de euro din cauza acestor pretenții speciale netrecute în contract. Depinde de artist și de situație”, a explicat Radu Groza.
Acesta a adăugat că, de când lucrează cu Primăria Iași pentru concerte, prețul acestora se află pe o curbă descendentă.

Prețurile din piață, mult mai mici decât ce plătește Primăria

REPORTER DE IAȘI a găsit pe piață firme care au scene și le închiriază, cu tot cu echipamente, lumini, ecrane, dar și firme care realizează focuri de artificii.
La scene, în funcție de mărime și dotări, prețurile disponibile în România sunt de la 5.000 de euro (scenele mici) la 50.000-60.000 de euro scenele mari, în funcție de numărul de zile de chirie sau de accesorii. Un preț pentru o scenă de concert în aer liber este de 20.000-25.000 de euro/eveniment, fără TVA.
La focurile de artificii, au fost găsite oferte similare ca număr de trageri cu cel anunțat de Primărie (2.000), la 5.000 de euro. Pentru mai puțin timp (7 minute) și 1.000 de trageri există oferte de 3.000 de euro cu TVA.

7IAȘI: Groza cere avizul ISU înainte de-a se face licitația pentru Revelion

Săptămânalul de investigații 7IAȘI a publicat o anchetă care arată că licitația pentru organizarea Revelionului 2020 a fost demarată de Primărie tocmai pe 13 decembrie 2019 și adjudecată pe 18 decembrie. Un singur ofertant, ca de obicei: firma lui Radu Groza.
7IAȘI a descoperit că Radu Groza ceruse avizul pentru focul de artificii de la ISU încă din 6 decembrie 2019, înainte de a se afla de licitație și înainte de a ști dacă o va câștiga. Mai mult, în dosarul depus la ISU, firma lui Radu Groza menționa amplasamentele și alte detalii tehnice care erau specificate în caietul de sarcini, care la acea dată, era secret. Cum putea Radu Groza să-și facă dosarul de avizare fix după caietul de sarcini? Sau, invers: cum putea caietul de sarcini al Primăriei să aibă aceleași specificații precum cele prezentate la ISU de firma lui Groza?
Dacă îl întrebați pe Mihai Chirica de ce face licitația pentru concertul de Revelion în ultima clipă, deși știe exact când e sfârșitul anului și ar putea organiza totul cu 6 luni înainte, o să vă întoarcă spatele. REPORTER a încercat să-l întrebe și așa a făcut.

Article image
Să dai o spargere de 1 milion de euro la vistieria publică și să fii în continuare șef peste buget, ce poate fi mai plăcut în viață? Trei ani a refuzat Mihai Chirica să achite facturile, care erau decontabile din fonduri europene, motivând că e dosar penal în acest proiect. În realitate, Ministerul Dezvoltării a aprobat recepția, frauda de care este acuzat Gheorghe Nichita neavând legătură cu realizarea obiectivelor tehnice...
Autor Cezar Moraru Anchete 14 Ianuarie 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare