fbpx
Portokal
Romeo Asiminei (mijloc) folosește studenții să facă sondaje în folosul Primăriei. Fratele său Ciprian (stânga) și iubita sa Elena (dreapta) au ajuns să lucreze în aceeași Primărie, primul prin detașare de la o firmă din domeniul construcțiilor  Romeo Asiminei (mijloc) folosește studenții să facă sondaje în folosul Primăriei. Fratele său Ciprian (stânga) și iubita sa Elena (dreapta) au ajuns să lucreze în aceeași Primărie, primul prin detașare de la o firmă din domeniul construcțiilor

60 DE PILE cu detașare în Primăria Iași. Chirica vrea să-i salveze pe toți. Nume, încrengături și salarii complete!


Au fost peste 100 de inși aduși prin detașare în ultimii ani, sub mandatul lui Mihai Chirica. Sare în ochi fratele sociologului Asiminei, care îi face sondajele primarului, venit prin detașare. Conferențiarul Asiminei și-a angajat până și iubita în Primărie! Și liberalul Cristian Nistor are soția tot „prin detașare”, și e foarte evaziv cu ofensiva PNL la Chirica. Fata lui Plătică, de la Comisia de Versanți, venită tot cu „detașare”. Profesorul dă avize dezvoltatorilor imobiliari. Din cei 100, doar 60 au rămas descoperiți de schimbarea legii, pentru restul organizându-se deja concursuri interne, fără o competiție reală. Primarul vrea angajări definitive pentru toți. În Primărie sunt 700 de angajați, dar în organigramă ar mai fi loc. Pilele venite prin detașare reprezintă practic 15% din totalul funcționarilor.

O ordonanță de Guvern de la începutul acestui an a tensionat la maximum relațiile din Primăria Iași. O parte dintre „piloși” n-au reușit să-și securizeze postul, adică să-l ocupe prin concurs, iar OUG 1/2020 le-a încetat detașările.

Acum, primarul Mihai Chirica încearcă să-i salveze pe cei mai mulți: a trimis o notificare la Agenția Națională a Funcționarilor Publici prin care cere scoaterea la concurs a zeci de poziții. Printre cei pe  care vrea să-i salveze se află fratele și iubita unui conferențiar de la „Cuza” care își folosește studenții ca să realizeze sondaje gratis pentru Chirica.  
Schema salariului umflat
Rețeaua pilelor și rubedeniilor din Primărie a primit o grea lovitură la începutul acestui an. Ordonanța de Urgență 1 din 2020 statuează la articolul III: „(...) ocuparea prin detașare a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice (...) indiferent de sistemul de finanțare și subordonare, se poate realiza numai cu personal angajat în instituții și autorități publice”. Altfel spus, posturile nu mai pot fi ocupate cu persoane detașate de la societăți comerciale, de stat sau private.
Despre adoptarea de către Guvernul liberal a unei astfel de ordonanțe se știa de ceva timp. Însă, o parte dintre cei ajunși în Primărie prin detașare, n-au mai apucat să se pună la adăpost. Pentru unii s-au organizat concursuri, pentru alții n-a mai fost timp.

„Până acum, cât legea a permis, detașările au fost folosite din dublu motiv: pentru a fenta concursul și pentru a beneficia de salarii mai mari. Prin detașare, Primăria era obligată să îi dea respectivului salariul pe care îl avea la firma de la care a fost detașat. Iar acesta era, de regulă, mult mai mare decât l-ar fi luat la Primărie dacă ar fi fost angajat pe poziția respectivă. Pe scurt, se umfla salariul la privat și apoi se făcea detașarea la Primărie”, a explicat, sub rezerva anonimatului, o sursă din Palatul Roznovanu.
În cazul a peste 60 de persoane, detașările au încetat. Iar pentru cele mai importante personaje se caută o soluție să rămână în Primărie.

Fratele comanditarului de sondaje de la „Cuza”

Până în ianuarie, la Statistică și Prognoză, a lucrat și Ciprian Mihail Asiminei. Acesta a venit prin detașare de la firma Stabuild. Dar, mai relevant în cazul său, este o legătură de rudenie: este fratele conferențiarului universitar Romeo Asiminei, directorul Departamentului de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.

Iar studenții din anul al II-lea au făcut, în 2018, sondaje aplicate pe activitatea Primăriei și a primarului Mihai Chirica. În mai și iunie 2018, REPORTER DE IAȘI a scris despre acest caz, cum studenții au făcut, gratis, cercetări sociologice avându-l în prim plan pe primarul Iașului.

Ciprian Asiminei a ajuns la Primărie ulterior sfârșitului anului 2017. Și asta deoarece în octombrie 2017 își depusese dosarul la Spitalul „Cuza Vodă” pentru ocuparea unei poziții de statistician medical debutant, post pe care nu l-a obținut. După acest concurs, Asiminei a intrat, probabil, la Primărie. Însă, detașarea i-a încetat la începutul acestui an. „Nu mai lucrează în compartimentul nostru”, a fost răspunsul unui angajat de la Statistică și Prognoză, chestionat de REPORTER DE IAȘI în privința lui Asiminei.
Acesta s-a întors la Stabuild. „E muncă de birou, proiectare”, a spus Flavius Ovidiu Petcu, patronul Stabuild.
Și iubita a ajuns la Primărie

Concluzie: studenții de la „Cuza” ai lui Romeo Asiminei au făcut sondaje pentru Primărie, iar fratele Ciprian a ajuns să lucreze în Palatul Roznovanu. „40 de studenţi de anul al II-lea merg prin Iaşi pentru acest sondaj la care răspund întrebărilor circa 1.000 de persoane. Sondajul face parte din practica studenţilor noştri, este o activitate normală. În acest fel, au experienţă şi şanse mai mari atunci când se vor angaja”, a declarat Romeo Asiminei pentru REPORTER DE IAȘI în luna mai 2018. Acum, apelat telefonic în repetate rânduri, conferențiarul nu a răspuns.

Legătura lui Romeo Asiminei cu Primăria nu e singulară. „Elena Negură, iubita acestuia, lucrează tot în Primărie, la Statistică și Prognoză”, a afirmat, sub protecția anonimatului, o sursă din interior.

Dar Elena Negură a fost parte a proiectului cu studenții care au făcut sondajele. „Noi am întrebat în ianuarie, când au venit, dacă se dă ceva (pentru realizarea chestionarelor – n.r.). Femeia (Elena Negură - n.r.) ne-o taie că e o onoare pentru noi să facem practică acolo”, a fost mărturia unei studente.
Romeo Asiminei și Elena Negură se gratulează reciproc cu like-uri pe Facebook. În plus, aceștia sunt parte a unui proces. Molid, firma de securitate, i-a acționat pe ambii în judecată pentru recuperarea unor creanțe. Primul termen al procesului a fost fixat în luna februarie a acestui an.
Ingenioasa „catapultă” pentru cumătra edilului-șef

Georgiana Nistor făcea parte din compartimentul Evidența contractelor cu finanțare nerambursabilă din Primărie.

Ea este soția lui Marian Nistor, și el angajat al Primăriei, ca șef serviciu Parcări în cadrul Direcției Exploatare Patrimoniu. Cei doi Nistor au fost cununați de Sorin Iacoban, fost deputat PSD.

Iar în februarie 2017, copilul cuplului Nistor a fost botezat de primarul Mihai Chirica.
Și modul în care a ajuns în Primărie tânăra Georgiana Nistor este extrem de interesant. Ea a fost detașată de la firma Next Studio SRL. Cu activități de arhitectură, inginerie și consultanță tehnică, la Next Studio, înființată în septembrie 2016, unul dintre cei doi asociați este Cătălin Teodor Drăgan (50%). Acest Drăgan este un intim al primarului Mihai Chirica:
1) Firmele lui Drăgan au avut relații de afaceri cu Eurodesign Consulting, societate al cărei unic asociat este Ioan Chirica, fratele primarului;
2) Dar firmele lui Drăgan au avut business-uri și cu Primăria pe vremea când Mihai Chirica era director tehnic în Palatul Roznovanu;
3) Soția lui Drăgan, Cristina, a fost angajată la Primărie în 2014.
Pe scurt, Georgiana Nistor, cumătra primarului, a aterizat la Fonduri Europene de la firma amicului Drăgan unde fusese angajată pe un salariu consistent.
Gratis, dar pe bani
La același compartiment ca Nistor lucra și Mihaela Irina Ciobanu.

Aceasta a venit la Primărie prin detașare de la Proconrim SRL, firmă a părinților. Tatăl acesteia este Dorel Plătică, profesor la Universitatea Tehnică și, totodată, membru în cadrul Comisiei de versanți din Primărie, autor de studii geo pentru dezvoltatorii în imobiliare. Tot timpul, cei din comisia de versanți au susținut că fac muncă gratuită, nefiind retribuiți pentru aportul lor intelectual. Iată, totuși, că fiica profesorului universitar Plătică a reușit o detașare spectaculoasă de la firma părinților săi fix în Primăria Iași.
Podul de pile de peste Prut

La biroul de Cooperare Economică, ca inspector, a figurat și Adriana Vieru.

A venit pe filiera Chirica, soțul acesteia insistând să fie cooptată în staff-ul municipalității. Soțul Adrianei este Constantin Vieru, președinte al Camerei Bilaterale de Comerț și Industrie România - Republica Moldova. Anul trecut, în septembrie, pe Esplanada din fața Palatului Culturii, a avut loc prima ediție a expoziţiei „Republica Moldova prezintă”, organizată de Camera Bilaterală de Comerţ şi Industrie România - Republica Moldova şi Primăria Iaşi. Amfitrioni au fost primarul Chirica și președintele Vieru. „Primarul s-a folosit de Vieru pe partea asta a relațiilor cu Republica Moldova, iar soția lui Vieru a intrat în Primărie”, ne-a explicat o sursă.
Adriana Vieru a venit la Primărie detașată de la SC Cons-Struct SRL. Cu toate că a semnat o declarație de avere pe 6 mai 2019, Adriana Vieru a lăsat majoritatea rubricilor goale. Ea și soțul nu au nici casă, nici apartament, nici teren, nici mașină, niciun venit salarial declarat. O singură mențiune: un cont cu 65.000 de lei.
Și pentru „trădătorul” din PNL
Ca inspector de specialitate figura până la începutul acestui an în Primăria Iași și Anca Nistor. Aceasta ocupa o poziție la serviciul Coordonare programe culturale. Fusese detașată la Primărie de la BDG Management Consulting Group SRL. Anca este soția lui Cristian Nistor (PNL), parte din aripa care a pătruns în administrația Chirica, alături de Daniel Juravle și Grigore Nepotu.

Același Cristian Nistor este unul dintre fondatorii Hereitis, o aplicație care oferă date în timp real privind poziția autobuzelor de transport public.

Nistor a candidat, fără succes, pentru Consiliul Local Valea Lupului. În trecut, el a fost prezent în alaiul ce l-a însoțit pe primarul Chirica la evenimente locale și internaționale ce-au privit industria IT.
Brutarul anti-terorist, pe lista beneficiarilor

La începutul acestui an, Adriana Arsene figura și ea la Serviciul Managementul calității și control intern din Primărie, ca detașată de la SC Invest Cons Prest.
Arhicunoscutul Florin Morariu, brutarul român care a înfruntat teroriștii la Londra, a fost încadrat ca muncitor necalificat la Evidența Patrimoniului, detașat fiind de la Baderimar SRL, firmă înființată în iulie 2019 de Florin Bădiliță, un amic de-al său cu care se conversa pe Facebook.


Pe lista detașărilor a figurat și Gabriela Tesoi. Ea a ajuns la Serviciul Dezvoltarea Capacității Administrative de la firma SC Altfel SRL. Această societate a încheiat, în vara anului trecut, un contract de 16.000 de lei cu Primăria Iași pentru servicii de publicitate, informare și marketing a unui proiect european. Altfel SRL îi aparține lui Mihai Andrei. Cei doi, Andrei și Tesoi, apar într-o poză de familie postată pe Facebook în octombrie 2019.
Venită din privat cu 4.300 de lei/lună

Ca inspector de specialitate la Serviciul Managementul calității și control intern managerial, Constanța Elena Ciobanu a semnat, în vara anului trecut, o declarație de avere potrivit căreia venitul său net în 2018 a fost de peste 51.000 lei. Adică, echivalentul net lunar a peste 4.300 de lei. Ciobanu a fost detașată de la Contis SRL.
Ciprian Moraru, fost realizator la Tele M al „Savarinei de week-end”, a prins un post la Biroul de Comunicare.

S-a detașat de la Abundent SRL, o societate din Podu Iloaiei, orașul său natal care îl are ca unic asociat pe Gheorghe Moraru, cel mai probabil un membru din familie.  
Iuliana Boariu, inspector de specialitate la Cooperare Economică, a avut un salariu net total în 2018 de 51.000 de lei, adică o medie lunară de peste 4.200 lei. Soțul acesteia, Costel Boariu, este conferențiar dr. ing. la Universitatea Tehnică, dar și administrator al firmei Proex Consult. De fapt, de la această firmă s-a detașat Iuliana Boariu la Primărie. În cadrul aceleiași societăți, figurează ca asociat Alexandru Boariu, arhitect care a lucrat la PUG-ul Iașului.
Pe filiera unui dezvoltator imobiliar

Florin Dăscălescu, inspector la Cooperare economică, birou condus de liberalul Daniel Juravle, a fost detașat de la firma La Bucovineanca SRL. Firma a fost înființată în 2016 la Bârnova, având ca obiect de activitate hoteluri și alte facilități de cazare, cu asociat unic Ionuț Alexandru Dăscălescu.
Tot la Cooperare economică, Ramona Elena Tihulcă a fost detașată de la SC Bismark și Picasso SRL. Aceasta pare să fi prins un ultim tren. O știre din 9 ianuarie 2020 o prezenta drept admisă la proba scrisă cu 84,83 de puncte în cadrul unui concrus organizat de Primărie. A fost unicul candidat. Interviul, despre care presa n-a mai scris, a fost, probabil, o simplă formalitate. Potrivit declarației de avere semnată în luna mai 2019, Tihulcă a câștigat în 2018 peste 35.000 de lei, adică echivalentul a aproape 3.000 de lei/net/lunar.
De la T@C Trust Afaceri la Dezvoltare metropolitană, ca inspector, a făcut trecerea Claudia Stoica. Firma de la care a plecat aceasta îl are ca patron pe Călin Florin Toma, investitor în imobiliare, cu proiecte în Bârnova și Iași.
Lotul UPA, „în pronunțare”

O situație aparte îl constituie așa numitul „Lot Petre Andrei”. În fapt, de la universitatea privată (UPA) au fost detașate la Primărie 8-9 persoane. Marea găselniță: în acest moment, șefii Primăriei poartă o corespondență cu reprezentanții Guvernului în încercarea de a-i convinde că „Petre Andrei” este asimilată autorităților publice. Și, prin urmare, detașarea ar fi în continuare posibilă pe cale de excepție. Adică, toți cei din „Lotul Petre Andrei” să stea pe poziții, fără a se mai inventa concursuri pentru ei. Printre numele de la „Petre Andrei” se numără Daniel Șandru, Julieta Pendefunda, Elena Cozma și Adi Cristi.

O situație aparte are Daniel Șandru. Potrivit declarației de avere pe care a semnat-o la mijlocul lunii iunie 2019, Șandru este inspector de specialitate, coordonator al Programului Centenar. Pentru 2018, a avut, de la Primărie, un venit net de aproape 57.000 de lei, echivalentul a 1.000 de euro/net/lună. Alți 37.000 de lei i-a încasat pentru activitatea didactică de la universitatea privată. Un amănunt suplimentar: acum câteva zile, Șandru a fost desemnat de colegii din PLUS drept candidat al partidului pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Iași.
În loc de concluzie

Ca medie, salariile nete ale celor peste 60 de detașați variau între 3.000 și 5.000 de lei. O parte dintre cei cărora detașările le-au încetat încă vin la birou. Oficial, sub formă de voluntariat. Neoficial, se încearcă organizarea unor concursuri pentru ei.

Posturile se aprobă de conducătorul instituției, în speță de primarul Mihai Chirica, Agenția Națională a Funcționarilor Publici fiind doar notificată.
Lista celor cărora le-a încetat detașarea la începutul lunii ianuarie 2020:
Nume                                                  Poziția în PMI

1) Bogdan Ștefan Matincu                Implementarea legilor proprietății, inspector
2) Ionela Gheorghe                           Baza Ciric, referent 
3) Ciprian Moraru                               Biroul de comunicare, inspector
4) Iuliana Boariu                                 Cooperare economică, inspector
5) Florin Dăscălescu                         Cooperare economică, inspector
6) Ramona Elena Tihulcă                 Cooperare economică, inspector
7) Adriana Vieru                                 Cooperare economică, inspector
8) Oana Monica Crăciun                   Monitorizare tehnică, inspector
9) Gabriela David                               Monitorizare tehnică, referent
10) Marian Anton Dumitraș               Monitorizare tehnică, inspector
11) Radu Valerian Alexandrescu     Monitorizare tehnică, inspector
12) Claudia Stoica                             Dezvoltare metropolitană, inspector
13) Cristian Constantin Veriveș        Dezvoltare metropolitană, inspector

14) Elena Irina Ciobanu                    Compartiment finanțare nerambursabilă, inspector
15) Georgiana Nistor                         Compartiment finanțare nerambursabilă, inspector
16) Ioan Lazariuc                               Tineret și Sport, inspector
17) Ciprian Mihail Asiminei               Statistică și Prognoză, inspector
18) Constantin Andrei Ciolacu         Tehnic, șofer
19) Dumitru Aivănesei                       Personal auxiliar, administrator
20) Oana Hîncu                                 Personal auxiliar, referent
21) Daniel Constantin Holban          Personal auxiliar,      administrator      
22) Florin Morariu                               Personal auxiliar,      muncitor
23) Gabriela Tesoi                             Dezvoltarea capacității administrative, inspector
24) Adriana Arsene                           Control intern, inspector   
25) Constanța Elena Ciobanu          Control intern, inspector

26) Mariea Veringa                            Control intern, inspector   

27) Gheorghe Alexandru Iriciuc       Relații comunitare, inspector
28) Ciprian Lupașcu                          Administrativ, inspector    
29) Anca Simona Nistor                    Programe culturale, inspector

30) Anișoara Lupu                             Baza Ciric, muncitor
31) Eusebiu Markus                          Baza Ciric, muncitor
*Până la 60, mai sunt pe listă șoferi, îngrijitori, muncitori, personal auxiliar

Altă manevră detașare-fixare pe post
Ioana Apopi, fiica alesului local PSD Paul Boișteanu, s-a angajat la Primărie.

Venită inițial pe același traseu bătătorit al detașărilor, fiica lui Boișteanu a dat concurs astă-vară. Pe 8 iulie s-a afișat anunțul de concurs, pe 23 iulie selecția dosarelor (admiși 11 din 13), pe 6 august s-au publicat rezultatele probei scrise (admiși 3 din 11). Iar pe 8 august, a avut loc interviul: câștigător Ioana Apopi. Rezultatul: 93,66 puncte la proba scrisă și 93,33 la interviu. Apopi a devenit, astfel, inspector de specialitate la Direcția Fond Locativ.

Article image
Subiecte făcute de colegii Ioanei Apopi, comisie numită personal de Mihai Chirica. De unde suspans? Fiica mahărului PSD Paul Boișteanu lucra deja în DAPPP, acum doar și-a blindat postul până la pensie. A luat aproape 100 de puncte la proba scrisă, știind perfect subiectele dintre sutele de pagini cu legi. Alți doi candidați abia au trecut de 50 de puncte. „Suntem carne de tun. Aceste simulacre de concursuri trebuie oprite. ...
Autor Cezar Moraru Anchete 09 August 2019

Article image
S-a rezolvat problema costisitoarelor sondaje de opinie: inspector în Primărie şi, concomitent, coordonatorul studenţilor care pun întrebări despre Mihai Chirica, prietenii şi adversarii acestuia. 40 de studenţi de la Sociologie bat străzile Iaşului cu 1.000 de chestionare în care aproape toate întrebările sunt despre activitatea Primăriei şi a primarului Mihai Chirica. Consiliul Judeţean şi Prefectura apar doar tangenţial ...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 30 Mai 2018


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(5 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top