fbpx
 
Editorial Gabriel GACHI: Umbra lui Firea la Iași

Editorial Gabriel GACHI: Umbra lui Firea la Iași


Să traversezi Podu Roș între 16 şi 19 e ucigător. Coloana începea azi de la Moldova. Ca în fiecare zi. Faci apoplexie până ajungi la Ezăreni. Îţi vine să plângi, să întorci maşina şi să fugi.

Nu am început nici măcar un metru de pasaj. Nu am pus măcar un pilon. Până la mersul pe jos, cu bicicleta, cu tramvaiul, marile aglomerări urbane au nevoie de infrastructură. Au nevoie de benzi goale şi de sensuri unice. Au nevoie de subtraversări în marile intersecţii.

Pe mâna lui Chirica, Podu Roș va dura 10 ani. Nu s-a mişcat un deget în 5 ani. Tudor şi Podu Roș trebuiau făcute simultan. Alte pasaje trebuiau proiectate, estimate şi licitate, numai de planificat în anii următori.

Nu poţi să nu faci nimic care să însemne un progres, o construcţie, în 5 ani. Nici măcar să nu sincronizezi ca un inel Lascar Catargi şi Sărărie. Sau să faci inelul Independenței-Sf. Andrei, protejând Ştefan cel Mare. Să iei maşinile de pe margine şi să le urci în nişte parcări supraterane. Să iei maşinile de pe carosabilul celor 4 străzi menţionate, timp de două săptămâni, şi să faci un experiment. Să vezi ce bine se merge în acest circuit cu sensuri unice.

Nu poţi sta la infinit la mâna unor escroci care vând PUZ-uri în Consiliul Local şi a unor prostănaci care nu se ridică nici pe departe la pretenţiile acestui oraş mare, important, cu mize uriaşe în faţă. Totul pansat de o propagandă mediatică nebănuit de nocivă, un drog în masă.

Chirica n-are bani de stadionul la care abia se gândeşte. N-are bani de polivalentă. N-are bani nici măcar de pasajul suspendat din Podu Roș. N-are bani de autogară, deşi numărul de călători din transportul rutier este de zece ori mai mare decât cel pe căile ferate.

Bugetul pe 2019 e un nou dezastru. Investiţii infime, cheltuieli curente cu nemiluita. Bugetul pe 2020 este fix după chipul şi asemănarea celorlalţi. Dacă nu ia bani de la Guvern, nu poate face nimic. Dar de unde să-i dea? În 2020 nu e prevăzută nicio sumă pentru o mare investiţie la Iaşi.

Banii trebuie căutaţi la noi în oraş. Schimbată toată arhitectura bugetului. Scoşi toţi atârnătorii care consumă milioane de euro pe salarii nejustificate şi programe inventate, neproductive. Scoase cele 20 milioane de lei pe care îi dă anual la CET. Tăiate parangheliile şi cosmetizările neesenţiale. Atraşi banii metropolitani prin proiecte comune, concrete, cu avantaje clare de partea suburbiilor. Banii trebuie luaţi din credite pe termen lung.

Chirica e un fanariot modern care trăieşte extraordinar din impozitele oraşului. Îşi permite sindrofii, proiecte sociale care au impact real zero, finanţări dubioase în cultură şi sport, pentru că se face pseudo-cultură şi sport de contraperformanţă. Primăria e un fel de Antrepriză Generală a Marelui Comandament de Ocupaţie. Parcă ne-au colonizat veniţi din altă galaxie şi trebuie să-i întreţinem cu orice preţ.

Ultimul recensământ arată că 86% din populaţie nu are studii superioare. În urbanul mare procentul poate e mai mic, n-am stat să caut. Dar pe acest fond e absolut normal să prolifereze demagogia şi manipularea. La asemenea procente nu prea ai ce vorbi de exigențe fundamentate şi nici nu poţi pretinde că eşti validat conform valorilor democratice. E o păcăleală.

E ceea ce s-a întâmplat cu Autostrada. Fără o avangardă civică nu s-a făcut nimic. Poporul e inert, n-ar recunoaşte Răul nici dacă i-l arăţi în carne şi oase. Acelaşi lucru se întâmplă acum cu Iaşul. Nu simte nimeni nevoia să schimbe nimic. Pentru o nouă eră, e nevoie de o Revoluţie. De sus în jos. Invers nu se va întâmpla nimic


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30