fbpx
 
STARE DE URGENȚĂ în România: care vor fi efectele asupra vieții de zi cu zi

STARE DE URGENȚĂ în România: care vor fi efectele asupra vieții de zi cu zi


Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, România va decreta luni, 1 martie, stare de urgenţă, din cauza pandemiei de coronavirus.

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut anunţul vineri seară, după ce membrii Guvernului au depus jurământul de învestitură, precizând că această situaţie excepţională va permite autorităţilor să ia măsuri rapide în privinţa gestionarii banilor publici şi redirecţionării fondurilor în lupta cu coronavirusul.

Când va fi dat decretul privind starea de urgenţă

Decretul privind starea de urgenţă va fi semnat luni şi votat de către legislativ cel mai târziu vineri. Parlamentul și-a modificat in ședința de sâmbătă regimentul ședințelor comune astfel încât aleșii sa poată vota de acasă, de pe tablete.

Până atunci, STS ar trebui să aibă gata sistemul de vot electronic care le va permite senatorilor şi deputaţilor să voteze starea de urgenţă.

Care vor fi efectele stării de urgenţă în viaţa de zi cu zi

Starea de urgenţă este o măsură extraordinară adoptată într-o situaţie extraordinară iar în România nu s-a mai instituit de la mineriada din 1999. Starea de urgenţă este decretată de preşedinte, care însă trebuie să obţină aprobarea Parlamentului. În condiţiile actuale, asta ar putea fi o simplă formalitate. Mai departe, odată cu instituirea stării de urgenţă, autorităţile ar putea adopta, potrivit legii, o serie de măsuri restrictive. Acestea vor fi precizate în decretul respective, dar atât preşedintele cât şi premierul şi ministrul de Interne au făcut o serie de precizări în ultimele zile.

În primul rând, din punct de vedere bugetar, se vor putea distribui mai mulţi bani şi mai repede cu precădere către domeniul medical. În al doilea rând, se are în vedere măsura plafonării preţurilor medicamentelor şi produselor medicale pentru a împiedica specula.

O altă măsură ar putea fi aceea a rechiziţionării spaţiilor de cazare în cazul în care statul are nevoie de mai multe locuri de carantină, de exemplu. Ar putea fi instituite reguli mai stricte la frontieră cum ar fi interzicerea accesului în ţară a străinilor care provin din ţările cu risc ridicat.

O altă măsură ar fi închiderea locurilor publice precum baruri, restaurante, centre comerciale pentru evitarea contactului şi implicit împiedicarea răspândirii virusului. Am putea vedea mai multe patrule de poliţie pe străzi care să verifice respectarea regulilor dar din nou asta n-ar trebui să fie ceva care să ne sperie, dimpotrivă.

Acestea sunt doar măsuri posibile şi nu este cert în acest moment că ele vor fi incluse toate în decretul de instituire a stării de urgenţă. Aşa cum a precizat premierul, Guvernul va transmite o listă cu astfel de măsuri posibile urmând ca preşedintele să le adauge sau nu în decret. Prim-ministrul a mai precizat duminică că vor fi luate doar acele măsuri absolut necesare.

Cât durează starea de urgenţă

Starea de urgenţă se poate institui pe o perioadă de cel mult 30 de zile. Ea se instituie de către Preşedintele României prin decret, contrasemnat de primul-ministru şi publicat de îndată în Monitorul Oficial al României. În termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării de urgenţă, Preşedintele României solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate.

În situaţia în care Parlamentul nu încuviinţează starea instituită, Preşedintele României revocă de îndată decretul, măsurile dispuse încetându-şi aplicabilitatea. În funcţie de evoluţia situaţiilor de pericol, Preşedintele României, cu încuviinţarea Parlamentului, poate prelungi durata stării instituite şi poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia.

 

Sursa: Știrile Pro TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30