fbpx
 
Interiorul Policlinicii cu Plată, abandonată de șapte ani Interiorul Policlinicii cu Plată, abandonată de șapte ani

Policlinica din Copou, focar de mizerie și rai al boschetarilor. Tinică vrea 400 de paturi, dar Chirica plantează panseluțe


În plină criză sanitară, o clădire necesară extinderii capacității de paturi a Institutului de Boli Cardiovascvulare Iași s-a întors în administrarea Primăriei și rămâne o ruină, ca în ultimii 7 ani.

Adăpost de noapte pentru oamenii străzii, fosta Policlinică cu Plată Copou a stat, câțiva ani, în custodia IBCV. „Incendiul de la noi a făcut să nu mai avem bani pentru alte investiții. Este momentul ca politicienii să înțeleagă faptul că sunt situații în care nu au acces la servicii medicale în alte părți cum sunt obișnuiți și să dezvolte capacitatea spitalelor de la noi”, spune managerul IBCV, doctorul Grigore Tinică.

Chirurgul Grigore Tinică a dat înapoi Primăriei această clădire pentru că nu a făcut rost de bani pentru a o reabilita. Mangerul Institutului de Boli Cardiovasculare spune că e nevoie de 400 de paturi noi la Iași, în timp ce primarul Mihai Chirica nu face nicio investiție, doar plantează gazon prin oraș

A cerut peste tot bani pentru renovarea clădirii din Codrescu, dar nu i-a primit timp de patru ani și tocmai a renunțat la clădire. Medicul spune că, la nivelul de mortalitate al bolilor cardiovasculare, este nevoie în Moldova de 400-500 de paturi și sunt doar 130, dar și acestea reduse la jumătate din cauza incendiului de acum doi ani.

Fațada Policlinicii, o clădire abandonată, lăsată pradă strigoilor

Închisă din 2013

Policlinica cu Plată Copou, instituție subordonată DSP Iași, a funcționat gratuit în clădirea aparținând Primărei Iași, până în 2013.

„Atunci a fost decisă închiderea ei și clădirea a ieșit din administrarea DSP Iași”, a precizat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al Direcțieid e Sănătate Publică.

Paturi stivuite în curtea interioară putrezesc sub cerul liber

Decizia a fost luată după ce unitatea medicală a fost declarată nerentabilă. Erau cheltuite sume mai mari decât cele produse, conform unui audit economico-financiar din 2011.

Pe saltelele clădite în fostele cabinete dorm boschetarii noapte de noapte

Pasată la IBCV

În anul 2016, la trei ani de la abandonarea Policlinicii, timp în care Primăria, proprietarul clădirii, nu a bătut un cui acolo, aceasta a fost dată cu titlu gratuit Institutului de Boli Cardiovasculare Iași. “Urma să facem ambulator de specialitate și secție de prevenție și recuperare cardiovasculară și tratament paleativ. Aceasta era ideea de la care am plecat atunci, urmând să obținem mai multe locuri pentru pacienții IBCV. Discuțiile pentru proiect au fost demarate încă de când era domnul Cepoi ministrul Sănătății, au fost continuate cu cei care au urmat pe post, noi fiind direct subordonați ministerului”, a precizat profesorul Tinică.

Un sertar ajuns nu se știe cum în curte

Acesta spune că starea de degradare a clădirii la momentul preluării de către IBCV era deja avansată, investițiile necesare fiind foarte mari.

„Sunt 100 de clădiri în această stare în Iași și numai de acest fel ni se oferă. Noi nu avem spații și încercăm să le obținem. De altfel, pentru că nu am avut finanțare, am și restituit clădirea Primăriei Iași, în acest an”, a mai explicat Grigore Tinică.

Ușile de la intrarea în Policlinică. Cu maxim 1 milion de euro această clădire ar putea fi reabilitată complet

Nevoie urgentă de 400 de paturi

Toate finanțările din ultimii doi ani pentru IBCV au fost direcționate exclusiv către repararea și refacerea clădirii institutului, arsă în aprilie 2018.

Aleile din jurul clădirii au dispărut, fiind acaparate de vegetație, care a început deja urcușul pe ziduri, urmând să o acapareze total

„Capacitatea noastră a fost înjumătățită la incendiu, acum în sfârșit au fost deblocate resursele financiare să refacem tot, mai depinde de cum se va mișca firma de construcții”, a mai spus șeful IBCV Iași.

Gratii rupte. Locuitorii din Copou spun că zilnic se aud zgomote dinspre Policlinică, sugerând cum este distrusă

Institutul avea, în aprilie 2018, 130 de paturi. Numărul lor a fost redus peste noapte la 68-70, celelalte fiind dezafectate din cauza incendiului.

Fiind singurul institut cu acest specific din toată zona Moldovei, IBCV se adresează unui număr de 5-6 milioane de locuitori.

În Iași nu mai avem nevoie de spații spitalicești, acestea pot fi abandonate

„Avem nevoie de spații, suntem într-o zonă foarte densă demografic. De altfel, suntem unicul institut din UE care deservește un număr atât de mare de județe cu atât de mulți oameni: toată zona de Nord-Est plus Galați, Brăila și ne vin pacienți și de la Tulcea. Iar 60% din mortalitate și morbididate vine din bolile cardiovasculare în România, ca în toată lumea. Practic, toate celelalte patologii adunate nu au cifra de decese care este la bolile cardiovasculare. Nouă ne este necesar un spital cu 400-500 de locuri pentru a acoperi zona și populația. Nu contează unde se face acest spital, la Bacău, unde vreți, dar să fie”, a mai spus Grigore Tinică.

Noul sediu al Mafiei din Copou, înregistrat la Registrul Comerțului

Tinică: „Politicienii n-au nevoie de spitale aici, ei se operează afară”

Profesorul ieșean mai spune că dezinteresul politicienilor este maxim.

Toată curtea e plină de fecale și hârtie igienică

„Noi am înțeles că Iașul nu are nevoie de IBCV, autoritățile locale nu au nevoie să se trateze aici. IBCV este o instituție de rezonanță națională, suntem subordonați direct Ministerului Sănătății, deci să aibă ministerul grijă de noi. Totuși, să nu uităm că noi tratăm pe toată lumea. Și pandemia ne-a arătat clar vulnerabilitatea celor care se gândesc că atunci când au o problemă pleacă în altă parte. Nu-i așa, s-au închis granițe, n-au unde pleca. Trebuie pregătit tot sistemul sanitar, începând de jos și până la cele mai înalte zone de decizie ale statului”, a mai declarat Grigore Tinică.

Doar un panou informativ a rămas din Policlinica de la Super Copou

Imens focar de mizerie în mijlocul Copului

Din 2013 până acum, clădirea Polinclinicii cu Plată, care ar fi trebuit să devină ambulatorul IBCV, a devenit adăpost de noapte pentru boschetari. De altfel, și oamenii care locuiesc la blocurile din jur se plâng focarul de mizerie apărut în mijlocul cartierului.

O spărtură în gard spre un fel de Cernobîl abandonat în mijlocul Iașului

Mirosul puternic de mucegai și de fecale este prezent peste tot dacă te apropii la câțiva metri de clădire, în multe locuri gratiile sunt smulse, geamuri întregi nu mai există. Înăuntru pereții s-au înnegrit și zeci de saltele sunt aruncate una peste cealaltă.

Spitalul proiectat aici s-a făcut țăndări

Peste toate, vegetația a cuprins toată curtea și culoarele de trecere sunt acum de numai câțiva centimetri lățime.

„Știu doar că este multă mizerie și vin tot felul de indivizi aici, dorm pe saltele din interior noaptea”, spune un locuitor al zonei. Arată spre un depozit de paturi de spital, improvizat în curte. „Astea trebuiau folosite acum, nu aruncate așa, în aer liber”, mai spune omul.

Article image
Prefectul nu are această nesimțire, deși e coordonatorul comitetului de urgență la nivel județean. Diferență de mentalitate: unul este baron, celălalt nu. Mihai Chirica: „Mi-am făcut ieri testul, îl fac săptămânal!” Directoarea Spitalului de Boli Infecțioase: „A făcut-o cu acceptul unui medic, eu n-am fost informată”. În România s-au făcut foarte puține testări de coronavirus, nu avem capacitate tehnologică. La Iași se fac ...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 20 Martie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30