fbpx
 
Femeie în România: când soțul te amenință cu moartea, iar Poliția te trimite la plimbare

Femeie în România: când soțul te amenință cu moartea, iar Poliția te trimite la plimbare


Divorțul de un soț agresiv nu a îndepărtat-o pe o ieșeancă de umbra amenințărilor. Ultimele scandaluri, în prezența copiilor, au determinat-o să apeleze la Poliție, pentru că îi era frică să iasă din casă. Cei de la Secția 2 i-au spus că nu e un caz serios și nu au timp de așa ceva. Abia după intervenția REPORTER, șeful Secției 2 a preluat dosarul.

O femeie divorțată, din Iași, a fost amenințată cu moartea de fostul soț, care i-a transmis mesajul prin cei doi copii pe care-i au. Pentru că au existat incidente în trecut, s-a dus la Secția 2 de Poliție să reclame fapta și să ceară un ordin de restricție provizoriu, până merge la instanță. Ofițerul de serviciu a trimis-o la plimbare, spunându-i că instituția nu poate pune pază fiecărei femei amenințate.

După câteva ore de frământări, a sunat la 112. A fost repartizată telefonic la aceeași secție, a dat peste același om: „Puteți face plângere unde vreți, că tot la mine ajunge”, i-a spus acesta.
Psihologii spun că, față de acum câțiva ani, autoritățile statului au pârghii pentru a opri drame în desfășurare. Dar, ca în cazul multor instituții românești, depinde peste cine ai ghinonul să dai atunci când mergi prima dată. Abia joi,16 iulie, i-a fost acceptată plângerea, dar a fost nevoie să meargă în audiență la șeful secției.

Custodie comună, dar cu scandal

„Am divorțat de soț în 2018, pentru că îmi repeta mereu că sunt nebună, aveam scandal în casă de față cu cei doi copii și am vrut să văd dacă, fără el, sunt de Socola sau nu”, își începe Mariana B. povestea. Au locuit împreună încă un an, până în iulie 2019, când efectiv nu a mai fost cale de negociat termenii conviețuirii. Se certau mereu în fața celor doi copii, o fată de 14 ani și un băiat de 4.
„Am luat copiii și am plecat după un scandal în care m-a împins într-un geam și a spart o halbă. Atunci am spus că este prea mult. Am spus că lucrurile degenerează, nu ajungem bine”, povestește femeia. După acel incident, a depus plângere la Secția 1 de Poliție, în zona căreia locuia. Plângerea i-a fost înregistrată imediat, dar după discuții cu fostul soț a renunțat la ea.
A rămas apoi ca la divorț: custodia comună a copiilor, un week-end la unul, un weekend la celălalt, dar fără a interfera cu programul de școală. Și tatăl și-a văzut în continuare copiii.

Soțul are izbucniri violente, spune ieșeanca

Amenințări cu moartea

În iulie 2019, Mariana a luat, cu chirie, un apartament pe Străpungere Silvestru. Tatăl a continuat să-și vadă copiii, fără probleme.
„Duminică, 12 iulie, fata m-a întrebat dacă ea și fratele său pot merge cu tatăl lor la țară. Ca o paranteză, ea se duce la el mereu, n-o oprește nimic, este mare. Mai mult este vorba despre cel mic trebuie să fie luat de fostul soț, nu să meargă singur pe stradă. Am spus că bine, fiind ziua bunicii lor, să meargă cu tatăl lor la țară. Ceea ce s-a și întâmplat. Seara, însă, am primit telefon de la fiica mea, dacă pot rămâne acolo. Că tatăl lor vrea să-l țină pe Ștefan acolo. I-am spus să vină acasă împreună: ea l-a luat, ea să-l aducă”, povestește femeia.
Ceea ce a declanșat un scandal enorm, în care copiii au fost prinși între doi adulți care se ceartă.
„A doua zi a venit spre Iași, și băut probabil. A țipat la copii în mașină tot drumul, a făcut un scandal monstru și le-a spus că vine la Iași și mă omoară. Copiii au venit acasă plângând, spunând că nu vor să rămână fără mamă”, declară Mariana.

Motto-ul Secției 2: „Du-te și te plimbă”

Marți, 14 iulie, la 13.30, s-a prezentat la Secția 2 de Poliție, să depună plângere împotriva fostului soț. Se temea că ar putea face ceva, a ales să ceară protecția autorităților.
„Vă spun că mi-a fost frică să ies din casă. La secție, m-a întâmpinat ofițerul de serviciu, nici nu știu cum îl cheamă. M-a luat ca la piață. Vorbea de sus cu mine. Mi-a spus să stau liniștită, că dacă se întâmplă ceva fac ei anchetă. I-am zis că vreau să discut cu cineva de acolo să-mi dea un sfat: fac, nu fac plângere, cer ordin de interdicție de 5 zile, ce am de făcut? Anchetează doar dacă mă omoară? Și mi-a spus că Poliția nu poate sta să păzească fiecare femeie amenințată, că au treabă. M-a trimis să-mi caut un avocat”, povestește femeia.

Un șoc pentru fiică

N-a avut liniște. După-amiază, la 17, a sunat la 112. A fost redirecționată la aceeași Secție 2 de Poliție, unde a dat peste același ofițer de serviciu.
„Stau între două faxuri, noi avem treabă aici, mi-a spus. I-am zis că vreau să fac plângere. Mi-a zis să am grijă, că folosesc 112 abuziv și asta se pedepsește. Apoi, mi-a spus că pot să fac plângere oriunde, de la IGPR la Iohanis, că tot pe biroul lui ajunge plângerea, doar că durează vreo două săptămâni. M-a trimis la plimbare spunând că este foarte ocupat, colegii lui la fel”, explică Mariana.
De fapt, spune ea, era disperată de faptul că cei doi copii au luat în serios amenințările tatălui, iar fata spune de atunci că ea este vinovată dacă se petrece ceva.
„Eu sunt o femeie care știe să vorbească, se descurcă, nu se lasă, și am fost tratată în acet fel. Ce se întâmplă însă cu o femeie care nu știe nici ce drepturi are, nici nu știe să vorbească?”, mai spune mama.

Loterie: depinde ce-ți iese la extragere

REPORTER DE IAȘI a cerut părerea Poliției Județului. Purtătorul de cuvânt al instituției a precizat că va verifica la Secția 2 dacă există dovezi.
În cadrul primei discuții, Ioana Laura Bâlea a spus că, deși polițiștii pot da ordin de restricție pe 5 zile,  acesta se aplică mai ales în cazul soților care trăiesc încă sub același acoperiș. Aceasta a revenit ulterior, precizând că Mariana B. a fost în audiență, joi, la șeful Secției 2, iar plângerea împotriva fostului soț i-a fost acceptată. În prezent, se fac verificări.
Telefonul fostului soț al femeii a fost închis, nu i s-a putut cere o părere.

Masacrul de la Perla, o reconstituire a scenei crimei din Centrul Bucureștiului. Soțul gelos a intrat și a tras cu pistolul în tot ce mișca

Psiholog: „Acum, statul e mai riguros cu protecția femeilor”

În schimb, un psiholog ieșean care lucrează zilnic cu femei agresate a spus că, în comparație cu anii trecuți, acum autoritățile au pârghiile să facă ceva pentru protecția victimelor.
„Există acel ordin de restricție de 5 zile, care se dă de către Poliție în astfel de cazuri, până când se ajunge la un judecător. Sigur că există instrumente, femeile agresate trebuie să se adreseze Poliției, aceste cazuri se anchetează și se sancționează. Dar aici contează foarte mult peste cine dai. Dacă ai ghinionul să nimerești un polițist misogin sau care n-are chef de treabă, atunci se întâmplă așa ceva”, a precizat psihologul.

Femei omorâte de soți care „nu dădeau de bănuit”

De-a lungul vremii, în România au fost nenumărate exemple de femei care au fost ucise de soți pentru că polițiștii au ignorat plângerile lor.
În 2012, în București, Gheorghe Vlădan și-a executat cu sânge rece soția, într-un coafor, pentru că voia să divorțeze. Femeia încecase să scape de bărbatul agresor de mai multe ori, colegii lui polițiști au tratat superficial plângerile. În ambuscadă a fost ucisă și casierița coaforului.
În anul următor, într-un coafor din Tudor Vladimirescu, un bărbat și-a înjunghiat soția, după care a încercat să se sinucidă. Femeia a murit, el a scăpat. S-a dovedit ulterior că ea plecase de acasă și locuia într-un centru pentru femei agresate, împreună cu copiii. Soțul ei era liber pe stradă, netulburat de vreo anchetă.
În iunie 2020, o tânără de 17 ani a fost incendiată de un ucigaș, după ce depusese plângere că acesta a violat-o. Făptașul era în autoizolare la domiciliu, supraveheat, teoretic, de Poliție.
Nici cazul Dincă, cel care a ucis-o pe Alexandra Măceșanu la Caracal, nu este decât un lung șir de erori ale Poliției și serviciului 112.

Article image
Blocul din Copou stă sprijinit în bârne de oțel. Delgaz a plătit despăgubiri tuturor proprietarilor din bloc, dar sub valoarea de piață. Oamenii au acceptat ca să nu mai își distrugă viața în procese interminabile. „E 2.000 de euro/mp în Copou, or noi am primit mai puțin”, spune Florin Constantin, de la Divertis, unul din locatarii blocului explodat. Delgaz nu demolează imobilul și nu curăță terenul, pentru că toată operați...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 03 Iulie 2020


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: