fbpx
 
DALLAS-ul LUI ALEXE: ranch-ul de 1 milion de euro. Bani căzuți din cer pentru un ministru de doar 36 de ani / Ep. 2

DALLAS-ul LUI ALEXE: ranch-ul de 1 milion de euro. Bani căzuți din cer pentru un ministru de doar 36 de ani / Ep. 2


În 2018, Costel Alexe spunea că nu poate face investiții la complexul de recreere de la Sculeni pentru că i-a fost respinsă finanțarea la o licitație de proiecte europene. În doi ani, a făcut toate amenajările la un parc tematic întins pe 4 ha, fără să spună care a fost sursa banilor. Ministrul are cai, struți, ponei, păuni, 1.400 mp de construcții la cheie, o piscină în lucru, cort de evenimente, sute de metri pătrați de pavele, grajduri, stive de lemne și hrană pentru animale, totul cifrându-se la cel puțin 700.000 de euro, adăugați valorilor inițiale ale terenului și clădirilor. Costel Alexe n-a declarat niciun credit, iar veniturile familiei sale sunt de 40.000 de euro/an. Șeful PNL Iași refuză să explice ieșenilor de unde a avut bani, deși le cere votul.

Ferma secretă a ministrului Costel Alexe. La 25 de kilometri de Iași, în satul Sculeni, liberalul Alexe, prin firma soției, deține un domeniu impresionant: 3,8 hectare de teren și 1.697 mp suprafață construită la sol. Cu conac, grajd, saivan și fânar.

În 2015, Corporex, cu unic asociat Raluca Alexe, a cumpărat întregul complex de la Construcții Hidrotehnice (CH) SA în schimbul a doar 42.000 de euro. Cât un apartament cu două camere în Tătărași. CH a fost controlată de deputatul PNL Mihai Lupu, din Constanța, și apoi de către fiica sa. Astfel a ajuns pontul la Costel Alexe, tot parlamentar PNL. Construcții Hidrotehnice a avut contracte de zeci de milioane de lei cu Direcția Regională Iași a Apelor Române.

„Nu vă răspund la nicio întrebare. Plecați”, a spus, arogant, Mihai Alexe, unul dintre frații ministrului. Acum, întreaga proprietate e în plin proces de modernizare, investiția fiind de câteva sute de mii de euro.

Ministrul Alexe a refuzat să răspundă la întrebările legate de sursele de finanțare. Refuzul lui Costel Alexe de a oferi explicații este o formă de sfidare a ieșenilor, cărora, altfel, le cere votul.

Domeniul lui Alexe se întinde pe aproape 4 ha și cuprinde circa 1.500 mp de clădiri reabilitate și multe amenajări conexe – cuști imense pentru păsări exotice, grajduri pentru cai și ponei, locuri de joacă, o viitoare piscină, cort pentru nunți. Sute de mii de euro pe care Costel Alexe nu îi justifică

Transformări costisitoare într-un timp scurt
Conacul e la stradă, dispus pe trei niveluri. Amprenta la sol este de 211 mp. Are demisol și două etaje. Recent, i-a fost refăcută izolația exterioară, înlocuite geamurile cu tâmplărie PVC și termopan, schimbat tot acoperișul. Încă se mai fac amenajări.

Grajdul, cu o suprafață construită la sol de 932 mp, a trecut printr-o transformare radicală. Dintr-o clădire insalubră, în prag de autodemolare, într-o construcție cochetă, izolată termic, cu geamuri, uși și acoperișul toate noi.

Costel Alexe încă n-a împlinit 37 de ani dar evoluția sa financiară, după două mandate în Parlament, este fulminantă. Și la fel de secretă pe cât de spectaculoasă

Curtea este pavată cu dale pe sute de metri pătrați. Au mai fost ridicate un cort pentru evenimente, o căsuță cu loc de joacă pentru copii, mai multe adăposturi pentru animale.

Ministrul are cai, ponei, păsări. Pe domeniul de 3,8 hectare se lucrează pe mai multe fronturi. Există câteva cadre metalice, structura unor viitoare căsuțe, probabil din lemn. De altfel, pe teren sunt depozitate mai multe stive de cherestea, dar și de pavele.
Toate transformările au fost realizate în ultimii doi ani.

Conacul luat cu doar 42.000 de euro de la Construcții Hidrotehnice SA arăta deplorabil în februarie 2018. Costel Alexe motiva că nu are bani să investească

Parc tematic, restaurant și salon de nunți
În spate, două excavatoare. O mașinărie, la fundul unei gropi mari ca întindere, un viitor iaz cu malurile mușcate de lama excavatorului.

A doua, pe buza unui șanț, ca de apărare, ce încadrează pe patru laturi un pâlc de copaci. „Planul familiei Alexe este să facă la proprietatea din Sculeni o agro-pensiune, un parc tematic. Cu spații de cazare, restaurant, sală de evenimente, cu o mini grădină zoologică, animale și păsări exotice. Un loc pentru nunți, botezuri, dar și pentru ieșenii care vor să iasă la aer în week-end”, a precizat o sursă din anturajul lui Costel Alexe.

În doi ani, Alexe a reușit să transforme construcția care era practic la roșu într-o clădire nou-nouță. Doar această amenajare se ridică la 200.000 de euro

Care este sursa banilor, domnule ministru?
Acest domeniu imobiliar a fost cumpărat prin firma Corporex a Ralucăi Alexe, soția liderului PNL Iași. Cu numai 42.000 de euro. Un chilipir. Proprietatea are patru numere cadastrale, dar a fost achiziționată în urma unei singure tranzacții din 20 octombrie 2015.

Se află amplasată la doar câteva sute de metri de granița dintre România și Republica Moldova. La 400 de metri de curtea lui Alexe trece râul Prut, între cele două fiind o pădurice.
Pe site-ul Ministerului de Finanțe, la Corporex nu există indicatori din bilanț pentru anii 2018-2019. Cele mai recente date disponibile sunt aferente anului 2017: cifră de afaceri netă de 96.000 lei și profit net de doar 448 lei. Firmă cu doi angajați. Obiectul de activitate: consultanță.

Alături se vede cortul pentru evenimente. Practic este un schelet de aluminiu care înglobează un alt cort de dimensiuni mai mici

În 2016, doar un pic mai bine. Cifră de afaceri de 128.333 lei cu un profit de 2.297 lei. În 2015, anul tranzacției de la Sculeni, Corporex a înregistrat o cifră de afaceri de 580.623 lei și un profit de 56.492 lei, adică de vreo 12.000 de euro.
Întrebare publică pentru ministrul Costel Alexe: cât costă amenajările de la Sculeni și care este proveniența banilor?

Fostul grajd a fost complet reabilitat, având 950 mp. Acum sunt spații de cazare moderne. Cost: 270.000 de euro

Un grajd transformat în spații de cazare
Prin cea mai amplă modernizare a trecut grajdul de 932 mp. În februarie 2018, acesta adăpostea doar două vaci, după ce, cu un an înainte, Corporex obținuse de la Consiliul Judeean un certificat de urbanism în vederea înființării unei ferme de vaci.
Acum fostul grajd, modern amenajat, poate funcționa ca sediu de firmă, spațiu de producție sau unitate de cazare. Nici Costel Alexe, președintele PNL Iași, nici fratele acestuia, Mihai Alexe, aflat pe proprietate, nu au vrut să spună care va fi destinația clădirilor și nici care este sursa de finanțare.
Singura referință disponibilă online este cea referitoare la acceptul primit de Mobilis Ideas, societate a fraților Florin și Mihai Alexe, la o finanțare de 40.000 de euro prin intermediul Start Up Nation, în 2019. Suma respectivă nu poate justifica, sub nicio formă, amenajările de amploare care se fac pe respectiva proprietate.

În stânga, una din cuștile pentru păsări exotice, înalte de 9 metri. În spatele acesteia era un țarc cu struți și grajdul pentru cai. Altă căsuțe se amenajează pe structură metalică

Firmele înregistrate la Sculeni
La fostul grajd a fost stabilit sediul sociale pentru mai multe firme: Mobilis Ideas a fraților Mihai și Florin Alexe. Apoi, Arca Broderie având-o drept unic asociat pe Elena Costin, soacra ministrului, dar și, de anul trecut, Domeniul Arca.

Aceasta are ca obiect activități suport pentru interpretare artistică (spectacole). Unic acționar este Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, administrator fiind, pentru o perioadă, Ștefan Andrei Cazacu, consilier la același minister. Adică, șef și subaltern la Mediu, parteneri de business la Sculeni, umăr la umăr. Ulterior, Cazacu a părăsit poziția de administrator al firmei pe care a preluat-o Raluca, soția ministrului.

Două excavatoare lucrau la săparea unui iaz de circa 500 mp, cu adâncimea de 1,5 m

Grajdul ministrului Alexe, incubator de afaceri
Acestea sunt firmele care figurează cu sediul social pe proprietate din Sculeni, mai exact în fostul grajd:
1) Viber Agency, biroul 1, din 2017, asociat Elena Livia Bibire
2) Mobilis Ideas, biroul 2, din 2017, fabricare mobilă, asociați

Costel și Raluca Alexe, la începutul aventurii lor politice și antreprenoriale

Mihai Alexe și Florin Alexe, frații ministrului
3) Arca Broderie, biroul 3, din 2019, fabricarea altor articole textile, asociat Elena Costin, soacra ministrului
4) Concept Art Event, biroul 4, din 2017, activități ale agențiilor de știri – Maria Simona Cuciureanu
5) Domeniul Arca, biroul 5, din 2019, activități suport pentru interpretare artistică (spectacole) – Raluca Alexe – 100%, Ștefan Andrei Cazacu fiind, o perioadă, administratorul firmei. Cazacu a fost angajat la Ministerul Mediului la sfârșitul anului 2019, în funcția de consilier. Înainte a fost consilier la cabinetul de deputat al lui Costel Alexe. Unul dintre oamenii de casă ai ministrului
6) Royal Concept, biroul 7, din 2019, obiect de activitate restaurante, asociat Elena Livia Bibire (50%) cu Cătălin Andrei Tudosă (50%), soți

Costel Alexe a cumpărat cu doar 42.000 de euro un domeniu imobiliar mult mai valoros, de la Construcții Hidrotehnice, care era condusă de un coleg de partid

Întrebări de interes public la care ministrul Costel Alexe refuză să răspundă

Întrebările pe care REPORTER DE IAȘI i le-a adresat ministrului Costel Alexe vineri, 24 iulie. Niciun răspuns până la ora publicării acestui material.
1) În ce condiții a cumpărat firma Corporex (având-o pe soția dvs. drept unic asociat) proprietatea imobiliară din Sculeni, comuna Victoria, de la SC Construcții Hidrotehnice?
2) Câți bani a plătit Corporex și care este lista bunurilor pe care le-a achiziționat? Care este suprafața terenurilor și cea a clădirilor?
3) Care a fost sursa de finanțare a Corporex pentru această tranzacție?
4) În afară de achiziția imobiliară de la Construcții Hidrotehnice, ați mai cumpărat teren/clădiri în aceeași localitate, dvs personal sau firmele soției sau ale fraților?
5) Domeniul imobiliar de la Sculeni este în plin proces de modernizare. Care va fi destinația finală a complexului?
6) Cât costă amenajările actuale, cine le suportă financiar și care sunt sursele de finanțare?
7) Ce firme au sediul social la aceeași adresă din Sculeni?
8) Mobilis Ideas SRL, avându-i drept asociați pe frații dvs., figurează pe lista finanțărilor Start Up Nation (2019) cu suma de 40.000 euro. La ce au fost folosiți acești bani?
9) În declarația dvs. de interese din 2020, ați menționat că dețineți 100% din părțile sociale de la SC Domeniul Arca SRL. Când ați înființat această firmă și ce activitatea a avut până în prezent?
10) Potrivit aceleiași declarații de interese, ați menționat că firma SC Gervic Impex SRL, la care dețineți 50% din părțile sociale, este în curs de aprobare. Cine deține celelalte părți sociale și care va fi obiectul de activitate al firmei?

În final, investiția de la Sculeni va depăși 1,5 milioane de euro. Veniturile lui Costel Alexe sunt de 40.000 de euro/an

Frații Alexe, imobiliare și cadastru
Toți cei patru frați Alexe (Costel – ministrul Mediului, Florin, Mihai și Adina) au prins concesiune, 500 mp fiecare, pe malul lacului Aroneanu, comună condusă de un primar penelist. Prețul concesiunii: 1 euro pe metru pătrat/an.
Firma Moldavia Topo-Cad, a lui Florin Alexe, a derulat mai multe contracte, în ultimii ani, cu Primăria Aroneanu. Jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au contabilizat, în 2019 și 2020, contracte de peste 46.000 de lei.
Mihai și Florin Alexe au vilele aproape de finalizare, sora Adina abia a demarat lucrările, doar ministrul Alexe nu a început. Potrivit declarației de avere, Costel Alexe și soția sa dețin trei apartamente în Iași.

Article image
* Toți cei patru frați au prins concesiuni de la Primăria Aroneanu, pe malul lacului, la 5 minute de Iași * Prețul: 500 euro/an parcela, adică 40 de euro/lună, cât o bere în oraș cu prietenii * Concesiunile de la Primăria liberală s-au dat în circuit închis * Doi frați au deja vilele ridicate, urmează sora. Gazul se trage în toamnă, apoi se asfaltează * Terenurile în zonă trec de 70 de euro, pe malul lacului * Alt para...
Autor Cezar Moraru Anchete 22 Iulie 2020

În Episodul 1 am dezvăluit cum toți cei patru frați Alexe au concesionat cu 1 euro/mp teren la Aroneanu, pe malul lacului, și și-au construit vile. De asemenea, am arătat cum interpusul ministrului, finul său, Ionel Panainte, și un frate al acestuia, construiesc 10 vile la Bârnova fără a explica sursa veniturilor pentru această afacere.

Joi, 30 iulie, Episodul 3 din Saga Alexe: un caz flagrant de conflict de interese în care se află clanul ministrului. Intră în scenă personaje dubioase implicate în celebra „Afacere Eternitatea”, care face obiectul unui dosar la DNA.

Article image
* Costel Alexe a anunțat protejarea doar a copacilor de 140 de ani, ca și cum ar fi o măsură extrem de benefică  * Doar 1% din arborii din arealul Lunca Cetățuii-Dobrovăț au peste 140 de ani * 86% din copacii seculari sunt între 100-130 de ani și cu aceștia se fac cei mai mulți bani * În jurul Iașului sunt prevăzute tăieri de 35 milioane de euro în următorii 8 ani. Și aceasta doar dacă se taie legal * Dacă se mai și fur...
Autor Cezar Moraru Anchete 05 Iunie 2020


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30