fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Viitoarea pensiune a finului Panainte (foto mic, dreapta) este în lucru la Bârnova (încercuită cu roșu), iar terenul aparține familiei nașului Alexe care i l-a dat în superficie până în 2028 Viitoarea pensiune a finului Panainte (foto mic, dreapta) este în lucru la Bârnova (încercuită cu roșu), iar terenul aparține familiei nașului Alexe care i l-a dat în superficie până în 2028

Ofsaid mare la Alexe: Melinte din Afacerea „Eternitatea”, girată de PNL, construiește brusc pe terenul ministrului (Ep. 3)


* Oamenii care stăteau la masă cu ministrul Costel Alexe, primind voturile PNL în Consiliul Local pentru un tun imobiliar de 3 milioane de euro, sunt tot cei care construiesc o pensiune la Bârnova pe terenul aceluiași Costel Alexe.
* Coincidență: firma lui Robert Melinte a depus singura ofertă pentru ridicarea pensiunii trecută pe numele lui Ionel Panainte, finul ministrului.
* Panainte e simplu registrator la Cadastru, dar își face în paralel casă de 120 mp la Bucium și o pensiune de 750.000 de lei, două treimi din sumă fiind bani europeni. Se trăiește bine în România!
* Costel Alexe neagă că pensiunea ar fi a lui, deși e pe terenul său și cererea inițială de finanțare a fost făcută de soția lui.
* Șeful PNL Iași refuză să explice cum din 200 de firme de construcții din Iași fix cea a lui Melinte a venit la acest proiect, după combinația din Consiliul Local.

Un simplu angajat la Oficiul de Cadastru, așa cum singur se prezintă, Ionel Panainte își construiește, cu fonduri europene, o pensiune la Bârnova. Acesta este finul ministrului Costel Alexe (PNL). Pensiunea se ridică pe 2.228 mp deținuți de Raluca Alexe, soția liderului liberal. Alt detaliu relevant: firma care o construiește, Medo Company, i-a aparținut lui Robert Melinte și familiei acestuia. Același Melinte care, printr-o altă firmă, a fost beneficiarul unui scandalos schimb de terenuri cu Primăria Iași. A dat o parcelă lipită de gardul Cimitirului Eternitate, suprafață supraevaluată, și a primit o alta pe Cicoarei unde va edifica un ansamblu imobiliar cu 15 niveluri. Schimbul cu Primăria s-a concretizat la a patra încercare, doar după ce mai mulți aleși PNL, apropiați de Alexe, au votat în Consiliul Local în favoarea acestei mutări. În aceeași perioadă, co-asociatul lui Melinte în proiectul imobiliar din Cicoarei, un anume Gheorghe Dochițanu, a fost surprins la o cafenea în Palas, la aceeași masă cu ministrul Alexe, finul său Panainte și-un alt cumătru de-al politicianului.

Acesta este episodul al treilea dintr-o serie de dezvăluiri REPORTER DE IAȘI despre afaceri suspecte în care este implicat numele ministrului Costel Alexe, liderul Organizației Județene a PNL Iași.

În prima parte, am prezentat modul în care cei patru frați Alexe au dat niște lovituri imobiliare de proporții.

Article image
* Toți cei patru frați au prins concesiuni de la Primăria Aroneanu, pe malul lacului, la 5 minute de Iași * Prețul: 500 euro/an parcela, adică 40 de euro/lună, cât o bere în oraș cu prietenii * Concesiunile de la Primăria liberală s-au dat în circuit închis * Doi frați au deja vilele ridicate, urmează sora. Gazul se trage în toamnă, apoi se asfaltează * Terenurile în zonă trec de 70 de euro, pe malul lacului * Alt para...
Autor Cezar Moraru Slideshow HOMEPAGE 22 Iulie 2020

În a doua parte, am arătat, în premieră, domeniul de 1 milion de euro pe are Alexe îl amenajează la Sculeni.

Article image
În 2018, Costel Alexe spunea că nu poate face investiții la complexul de recreere de la Sculeni pentru că i-a fost respinsă finanțarea la o licitație de proiecte europene. În doi ani, a făcut toate amenajările la un parc tematic întins pe 4 ha, fără să spună care a fost sursa banilor. Ministrul are cai, struți, ponei, păuni, 1.400 mp de construcții la cheie, o piscină în lucru, cort de evenimente, sute de metri pătrați de p...
Autor Cezar Moraru Slideshow HOMEPAGE 27 Iulie 2020

Planul 1: pensiunea ridicată de o firmă pe terenul lui Alexe
După două licitații eșuate, pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a fost publicat, pe 14 ianuarie 2020, anunțul desemnării constructorului pentru ridicarea unei pensiuni.

Concret, firma Anima Green SRL, unic asociat Ionel Panainte, construiește o pensiune cu fonduri europene în Bârnova. Valoarea totală a investiției este 759.000 lei, din care 506.000 fonduri europene. Licitația a fost câștigată de firma de construcții Medo Company.

1) Noua construcție se ridică pe un teren de 2.228 mp care-i aparține Ralucăi Alexe, soția ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor. Co nform unui extras de Carte Funciară de zilele trecute, terenul a fost dat în superficie (folosință) firmei Anima Green în 2017 (foto jos);

Extras de Carte Funciară al terenului de sub pensiune. Sursa: Agenția Națională de Cadastru

2) Ionel Panainte și soția sa, Anca Elena, au fost cununați de Costel și Raluca Alexe;
3) Firma Anima Green, cea care face pensiunea, are sediul social într-o casă din Bârnova, pe strada Romanței (foto jos), acolo unde locuiesc soții Panainte.

 

În aceeași casă de pe Romanței își are sediul social și firma Corporex, având-o ca unic asociat pe Raluca Alexe;
4) Firma Ralucăi Alexe, Corporex, a depus, în 2015, la Primăria Bârnova un studiu de fezabilitate pentru ridicarea unei pensiuni pe strada Mitropolit Anastasie Crimca. În 2017, tot un studiu de fezabilitate pentru pensiune agroturistică și fix pe aceeași stradă, la numărul 8, a fost depus de Anima Green SRL. În final, s-a concretizat proiectul finilor Panainte, dar pe terenul nașilor Alexe.

Ca alt detaliu, la certificatele de urbanism din 2017 și 2018, reprezentantul firmei Anima Green a fost Sorin Afloarei, membru PNL, unul dintre oamenii de casă ai lui Costel Alexe, și el fin al ministrului;
5) Pensiunea lui Panainte pe terenul lui Alexe a fost autorizată pe 8 octombrie 2019, iar pe 14 ianuarie 2020 a fost făcut anunțul public că de construcție se va ocupa Medo Company. Acum, pe șantier, pensiunea are turnată fundația și s-au ridicat primii stâlpi.

Planul doi: un schimb suspect cu Primăria, posibil cu ajutorul PNL
Acesta este primul plan al discuție. Cel de-al doilea palier se referă la un schimb de terenuri dintre Primărie și firma G&R Imobiliar Group, derulat cam în aceeași perioadă. La acel moment, societatea era deținută, în părți egale, de Gheorghe Dochițanu și Robert Melinte.

În 2018, firma cumpărase un teren de 1.281 mp, lipit de Cimitirul Eternitatea. Oficial, contractul de vânzare-cumpărare arată că s-au plătit 100.000 de euro pe acest teren. Parcela este lipită de cimitir și nu are acces, deci nu poate fi valorificată pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar. Primăria a acceptat un schimb cu această firmă oferind un teren de 3.000 mp pe Cicoarei.

1) Evaluatorul a făcut echivalența între cele două terenuri, deși cel din Cicoarei e de trei ori mai mare și amplasat într-o zonă circulată, în dezvoltare. Explicația șefilor Primăriei a fost de-a dreptul hilară: prin acest schimb, vor mări capacitatea Cimitirului. Adică, un cimitir întins pe 22 ha, declarat închis de 25 de ani, va fi extins cu 0,12 ha, reprezentând 0,54% din suprafața sa;
2) Proiectul a picat de trei ori în Consiliul Local, fiind necesar și votul aleșilor PNL pentru a se atinge cele 2/3 necesare. A trecut abia a patra oară, după ce Eduard Boz, Tudor Dornean, Lucian Jugrin și Ciprian Bostan au votat „pentru”;

3) Imediat după aprobarea schimbului, acționariatul firmei G&R Imobiliar Group s-a modificat. Gheorghe Dochițanu și Robert Melinte au rămas cu câte 25% fiecare, iar în societate a apărut Bogdan Niță, fiul primarului liberal din Miroslava, unul dintre liderii PNL Iași;

4) Cel mai important detaliu: la câteva zile după ce consilierii PNL au votat în favoarea schimbului, Costel Alexe, șeful liberalilor ieșeni, a fost surprins la o cafenea din Palas alături de Gheorghe Dochițanu, unul dintre acționarii firmei beneficiară a tranzacției. La aceeași masă mai erau un cumătru de-al ministrului, dar și finul acestuia, Ionel Panainte.
În rezumat: o firmă vrea un schimb de terenuri cu Primăria, însă proiectul este respins de trei ori din cauza opoziției consilierilor PNL. A patra oară proiectul trece cu sprijin de la PNL. Iar, la câteva zile, Alexe, șeful liberalilor, stă la masă cu unul dintre acționarii firmei care a dat lovitura imobiliară;
5) G&R Imobiliar Group s-a mișcat repede, iar pe 20 iulie anul acesta, a fost lansat în dezbatere publică Planul Urbanistic Zonal, pe Cicoarei, pentru construirea unui imobil cu 15 niveluri: două la subsol, parter și 12 etaje (2S+P+12E). Adică, firma a dat o parcelă de nici 1.300 mp lângă cimitir, fără niciun potențial imobiliar, restricționată la construire, și a primit un teren de 3.000 mp pe Cicoarei unde vrea să facă un imobil cu 15 niveluri.
Aceleași personaje în cele două afaceri. Fir roșu Melinte-Alexe
Cele două planuri, al pensiunii din Bârnova și cel al blocului din Cicoarei, au câteva personaje comune. Astfel, Robert Melinte este acționar în firma G&R Imobiliar Group.

Sursa foto: Facebook

Până pe 30 septembrie 2019, același Robert Melinte a deținut 99% din părțile sociale ale firmei Medo Company, cea care lucrează acum la construcția pensiunii lui Panainte (finul) pe terenul lui Alexe (nașul).
Din 30 septembrie, părțile sociale ale lui Robert Melinte au trecut la tatăl său, Constantin Melinte.

În octombrie, cu votul unor consilieri locali liberali apropiați de Alexe (alți liberali nu au votat proiectul), G&R Imobiliar Group, unde Robert Melinte este asociat, a primit terenul de pe Cicoarei, în noiembrie, Costel Alexe și Ionel Panainte au fost la cafele cu Dochițanu (asociatul lui Melinte din G&R Imobiliar Group), iar, la scurt timp, firma Medo Company (a tatălui lui Melinte) a fost desemnată drept constructor la pensiunea Panainte-Alexe din Bârnova.

Moisuc a mai fost la Medo până în 2015

Finul Panainte învârte banii cu lopata. Din credite

Finul lui Alexe, angajat la Oficiul de Cadastru, cel care va fi proprietarul din acte al pensiunii de la Bârnova de pe terenul ministrului, a acceptat un dialog cu jurnaliștii REPORTER DE IAȘI. „Costel Alexe e cel mai vechi prieten al meu. Am copilărit împreună, e nașul meu, ne știm din clasa a VI-a”, a explicat Ionel Panainte natura relațiilor dintre ei.
Despre întâlnirea în patru la cafeneaua din Palas, acesta a spus că a fost o întâmplare. „Nu mă întâlnisem cu el (Costel Alexe – n.r.) de vreo două luni. I-am zis: «Putem să ne vedem și noi 10 minute, să bem o bere?». Și mi-a spus: «Eu sunt la Palas acum, dacă vrei să vii să ne vedem». Eu nici n-am vrut să intru în locația aia”, a precizat Panainte. Al treilea prezent la masă a fost Gheorghe Dochițanu, beneficiarul schimbului cu Primăria, iar al patrulea un cumătru din Pașcani de-al lui Alexe.
Explicațiile lui Panainte despre construirea pensiunii sale pe terenul nașului: „Pensiunea asta, am făcut acum un credit. E a mea, pe terenul lui Alexe. Terenul ăla acolo e cumpărat de Raluca. Cu credit bancar, nici nu mă interesează. Ei au zis la un moment dat că se mută și-și fac acolo, apoi au renunțat. Și i-am întrebat eu. Pentru că împreună cu soția facem și petreceri din astea prin diferite locații, ea e educatoare. Exact ăsta este scopul nostru. O să fie o pensiune, dar, având în vedere că avem un restaurant, avem pădurea acolo, o să ne axăm și pe latura asta”.
Ionel Panainte, funcționar la Cadastru, și soția, educatoare, au o casă în Bârnova pe strada Romanței, la a cărei amenajare încă lucrează și pentru care plătesc rate bancare. Chiar așa fiind, Panainte susține că a mai făcut un împrumut pentru a construi pensiunea din aceeași localitate. „Am un salariu bunicel, uită-te cât câștigă un profesor în învățământul pre-primar cum e soția mea, și să vezi că se adună câțiva bani. Ne-am făcut credit ca să încercăm să terminăm casa, acum am mai făcut un credit pe care o să-l duc în partea cealaltă. Și mai avem și resursele noastre”, a declarat el.

Certificatul de urbanism obținut pentru pensiunea din Pietrărie, în 2017

Ce este mai important, mister a rămas
Robert Melinte este unul dintre beneficiarii schimbului cu Primăria. O firmă care a aparținut aceluiași Melinte și familiei sale, acum fiind a unui prieten apropiat, îi ridică pensiunea lui Panainte. Fluctuant, finul lui Alexe a spus, inițial, că nu-l cunoaște pe Melinte, apoi că se întâlnesc pe șantier, cu el și cu consultantul.

REPORTER DE IAȘI: Dvs. vă vedeți cu domnul Melinte în momentul ăsta și țineți legătura pe șantier?
Ionel Panainte: Eu mă văd cu consultantul meu. El ne intermediază conversația pentru că el înțelege mult mai mult lucrurile tehnice.
Nu vorbiți cu Melinte deloc?
Ți-am zis, am vorbit, vorbesc în același timp când am consultantul. Adică, nu m-am întâlnit cu el «Hai, domnul Melinte, să bem un șpriț». Nu-l cunosc pe omul ăsta. Are afacerile lui, construiește blocuri. La mine a venit să facă o amărâtă de pensiune.

Dialogul REPORTER DE IAȘI – Ionel Panainte a durat 20 de minute. Însă Panainte n-a putut lămuri limpede un lucru. După două licitații eșuate (în octombrie și noiembrie 2019) cum de-a câștigat licitația pentru lucrările la pensiunea sa firma Medo Company? Care în momentul adjudecării îl avea drept asociat principal pe Constantin Melinte (tatăl lui Robert). Iar G&R Imobiliar Group, beneficiara schimbului cu Primăria, girat de liberalii lui Alexe, îl are asociat pe Robert Melinte (fiul).

Vocal de felul lui, acum Alexe este evaziv

Costel Alexe despre cina cu Dochițanu: „Beau o limonadă în vremurile calde. Nu derulez afaceri imobiliare”

REPORTER DE IAȘI i-a adresat ministrului întrebările prin mail, reproducând răspunsurile sale needitate. Costel Alexe dă un răspuns evaziv referitor la întâlnirea cu Gheorghe Dochițanu, nespunând practic nimic. În schimb, susține că pensiunea de la Bârnova nu este a lui și că nu a făcut niciodată și nu face afaceri imobiliare.

REPORTER DE IAȘI: - În ce condiții construiește finul dvs. Ionel Panainte o pensiune pe terenul familiei dvs. de la Bârnova (2.228 mp pe strada Mitropolit Anastasie Crimca)? Există o chirie pe care o percepeți lunar/anual? Familia dvs. va deține o cotă din pensiune în schimbul folosirii terenului?
COSTEL ALEXE: - Terenul la care faceți referire este un bun aflat în proprietatea individuală a soției mele și a fost cedat cu titlu gratut, în baza unui contract de superficie. Fiind cu titlul gratuit este limpede că nici soția, nici familia nu va percepe chirie lunară, sau anuală și nici nu deținem vreo cotă parte din ceea ce se construieste pe acel teren.

- Ați fost fotografiat, toamna trecută, la o cafenea în Palas cu Gheorghe Dochițanu, om de afaceri în imobiliare, beneficiar al unui schimb de terenuri cu Primăria după ce mai mulți aleși liberali au votat în favoarea respectivului proiect, anterior respins de trei ori. Nu ați comentat niciodată în spațiul public acea întâlnire. Puteți spune care a fost scopul întâlnirii?
- Informațiile dumneavoastră nu sunt reale, căci răspunsul meu este public, L-am acordat cu bună credință și atunci și îl puteți găsi inclusiv în articolul la care dvs faceți referire. „Am fost și rămân indiferent de funcțiile publice pe care le ocup un om transparent și deschis, fapt pentru care vă asigur că orice fel de asocieri între diverși oameni și decizii politice luate în Consiliul Local Iași sunt pure speculații. În măsura în care timpul îmi permite, după ce termin cu activitățile profesionale și politice obișnuiesc, asemenea oricărui om normal, oricărui cetățean liber din Iași sau de oriunde, să iau prânzul, să beau un ceai, o cafea sau o limonadă în vremurile calde”

- Cum comentați că o firmă care a aparținut lui Robert Melinte și familiei sale, acum pe numele unui prieten de-al acestora, construiește pensiunea finului dvs.? Același Robert Melinte, asociat în firma G&R Imobiliar Group, beneficiar deci al schimbului cu Primăria.
-Țin să precizez din capul locului că nu am desfășurat vreodată, nu derulez și nu sunt implicat în domeniul dezvoltării imobiliare, fapt pentru care aceste detalii le puteți obține doar de la persoanele care fac obiectul articolelor dvs și orice alte conexiuni și speculații nu fac decât să denigreze gratuit imaginea și reputația mea și a familiei mele. Nu am cunoștință de relațiile comerciale dintre terți, diverse firme, agenți economici sau relații de colaborare între oameni din același domeniu sau din domenii de activitate diferite.

Altă firmă unde au tranzacționat Moisuc și Melinte

Încrengăturile unor afaceri puturoase din bani publici. Cronologie
- 30 septembrie 2019: Robert Melinte s-a retras din calitatea de asociat al Medo Company, cesionându-și părțile sociale (99%) către Constantin Melinte, tatăl său. Diferența de 1% îi aparținea lui George Sultz;

- Octombrie 2020: s-a aprobat schimbul de terenuri dintre Primărie și firma G&R Imobiliar Group. La această firmă, Robert Melinte deținea atunci 50% din părțile sociale. Ulterior, a rămas cu 25%;

- 27 noiembrie 2020: ziarul 7Iași a publicat imagini cu Costel Alexe, ministrul Mediului, Ionel Panainte, finul său, și Gheorghe Dochițanu, asociat la G&R Imobiliar Group. Cei trei și un al patrulea au fost fotografiați discutând la o masă la cafeneaua Madison din Palas (foto jos);

Sursa: 7Iasi.ro

- Între noiembrie 2019 și 14 ianuarie 2020, Medo Company a câștigat lucrările de construcție la pensiunea lui Ionel Panainte din Bârnova;

- În această perioadă (noiembrie 2019 – ianuarie 2020), asociați la Medo Company erau Constantin Melinte (majoritar) și Sultz;

- În februarie 2020, structura asociaților Medo Company s-a modificat din nou: Constantin Melinte (94,29%), Alina Ana-Maria Melinte (a doua soție a lui Constantin) – 4,76%, George Sultz – 0,95%. Ulterior, Constantin Melinte a ieșit din firmă;

Constantin Melinte și Alina Ana-Maria Melinte (Sursa Foto: Facebook)  

- 8 mai 2020, din Medo Company a ieșit și Alina Ana-Maria Melinte, părțile sale sociale fiind preluate de Mihai Dinu Moisuc – 99,09%, celălalt asociat, George Sultz, având 0,91%;

- Dar Mihai Dinu Moisuc a intrat în locul Alinei Ana-Maria Melinte și în firma MV10 Con-Imobiliare. La SC Codim-Amici SRL, Moisuc este asociat, printre alții, și cu Robert Melinte. Iar la Ital Construct, Mihai Dinu Moisuc este asociat cu Constantin Melinte.


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Cartierul Austriac